Кућа Шоп Ђокића

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Шоп Ђокићева кућа)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кућа Шоп Ђокића
Šop Đokićeva kuća.jpg
Кућа Шоп Ђокића
Опште информације
Место Лесковац
Општина Лесковац
Држава  Србија
Врста споменика Споменик културе од великог значаја
Време настанка почетак 19. века
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе Ниш
Седиште Ниш
Адреса Добричка 2. 18000
Званични веб-сајт

Кућа Шоп Ђокића се налази у Лесковцу, саграђена је почетком 19. века, има статус споменика културе у категорији културног добра од великог значаја.[1] Породица Шоп-Ђокић је у њој живела од 1820. до 1956. године. када је један део имовине конфискован, а сама кућа национализована.

Архитектонске карактеристике[уреди]

Кућа је подигнута као спратна грађевина у бондручном конструктивном систему, са вишесливним кровом покривеним ћерамидом са истуреним стрехама. Првобитно, кућа је имала четири просторије у приземљу и пет просторија на спрату. Посебно се истиче диванхана на спратном делу, постављена на средини дворишне фасаде. У ентеријеру зграде истичу се декорације у дуборезу на таваницама, огради степеништа, долапима и нишама, као и оквирима врата и прозора. Посебну занимљивост у ентеријеру куће чине капци на прозорима, који су сачињени из два дела тако да се горњи део подиже, а доњи спушта. Током 1979. године реконструисан је западни део куће, када је дошло и до промене у распореду просторија у приземљу и на спрату. Без обзира на промене које су настале у ентеријеру кућа је задржала опште особености градске куће карактеристичне за прву половину 19. века.

Зграда има приземље и спрат. С обзиром на значај и улогу коју игра у развоју архитектуре града, кућа је стављена под заштиту државе. Дворишна фасада куће је разуђенија, приступачнија и живља од спољне, што сведочи о затвореном породичном животу који је карактеристичан за период владавине Турака. Главне и најлепше просторије налазе се на спрату. Простран хол је у средини, а иза хола се улази у отворену диванхану, најистакнутији и најлепши део куће. Најинтересантнији декоративни елемент целог објекта је таваница диванхане, богато израђена у дуборезу, каквих код нас нема много сачуваних. У ентеријеру зграде истичу се декорације у огради степеништа, у зиданим долапима и нишама, оквирима врата и прозора, а посебну занимљивост у екстеријеру куће чине капци на прозорима.[2]

Данас кућа Шоп Ђокића има културно-просветну намену.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Блогспот/Кућа Шоп Ђокић
  2. ^ „Осам миленијума културног наслеђа Лесковца“ - Висока пословна школа струковних студија, 11 страна, Лесковац 2016

Спољашње везе[уреди]