Саборна црква у Лесковцу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Саборна црква у Лесковцу
Leskovac church.jpg
Саборна црква у Лесковцу
Опште информације
Место Лесковац
Општина Лесковац
Држава  Србија
Врста споменика Споменик културе
Време настанка од 1922. до 1931.
Власник Република Србија
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе
Седиште Ниш
Адреса Добричка 2. 18000
Званични веб-сајт

Саборна црква Св. Тројица у Лесковцу је најзначајнији сегмент градитељског наслеђа Лесковца.

Цркву је пројектовао Василиј Михаилович Андросов, архитекта. Иницијатива за подизање храма покренута је на Видовдан 1919. Радови на изградњи, по нацртима Андросова, започети су у септембру 1922, освећење темеља извршено је 15. октобра 1922. Храм је завршен 1931. и његовом свечаном освећењу присуствовао је краљ Југославије Александар I Карађорђевић. Храм је живописао Андреј Биценко.

Архитектонске карактеристике[уреди]

Основа храма је приближно квадратног облика, решен по систему развијеног равнокраког уписаног крста са пет купола. Централно решење, са доминантним витким кубетом над средишњим делом наоса и четири мања на угловима, посебно долазе до изражаја у спољњем изгледу храма. Храм карактерише богата декорација портала и бифоре под лучним забатима. Принцип поштовања строге симетрије спроведен у спољашњој композицији, примењен је и на њену унутрашњост.

Иако је често описиван као копија „Грачанице“, зајденичко са овом велелепном Милутиновом задужбином је само у примени петокуполног система и и доминантној улози главног кубета.

Црква Св. Тројице може се окарактерисати као спој моравске декоративности и китњастости, косовско-метохијске елевације са пет кубета и најмање присутних рашких елемената, у пластици и облику портала.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Градитељство Лесковца и околине између два светска рата, Александар Кадијевић ,Срђан Марковић -Народни музеј Лесковца. 1996. pp. 31

Спољашње везе[уреди]