Danilova kosa

С Википедије, слободне енциклопедије
Rezervat prirode Danilova kosa
Опште информације
МестоKrupanj
ДржаваSrbija
Година заштите14. 2. 2008.
Степен заштитеRezervat prirode, prva kategorija zaštite

Danilova kosa je opšti rezervat prirode u Srbiji. Deo planine Boranje stavljen je pod zaštitu pod imenom Danilova kosa i dobio je status zaštićenog prirodnog dobro od izuzetnog značaja, odnosno zaštićeno prirodno dobro prve kategorije. Vlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva za zaštitu zivotne sredine na sednici 14. 2. 2008. godine donela uredbu o zaštiti Opšteg rezervata prirode.[1][2]

Fizičko-geografske karakteristike[уреди | уреди извор]

Rezervat prirode Danilova kosa se nalazi u zapadnoj Srbiji, na području planine Boranja. Smeštena je na teritoriji opštine Krupanj, i njegova površina iznosi 6,73 ha.

Flora i fauna[уреди | уреди извор]

Rezervat je stavljen pod zaštitu kao prirodno dobro prve kategorije, a u njemu se nalazi izvorna šumska zajednica planinske bukve Fagus, u kojoj dominira bukva sa istaknutim primercima stabala starosti duže od 200 godina. U rezervatu je i stanište brojnih biljnih vrsta kao što su zelenika, rebrača, kostrika i druge, kao i vrste ptica crna žuna, kratkokljuni puzić, mišar i druge i koje su u interesu nauke, obrazovanja i kulture zaštićene kao prirodne retkosti.

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ „MPZŽS”. Архивирано из оригинала 03. 11. 2016. г. Приступљено 30. 12. 2016. 
  2. ^ O zaštiti Opšteg rezervata prirode "Danilova kosa"

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]