Строги природни резерват Изнад Таталије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Изнад Таталије
Опште информације
Место Планина Јелова Гора, Бајина Башта
Држава Србија
Карактеристике
Заштита
Категорија заштите I
Година заштите 1968.
Остало

Строги природни резерват Изнад Таталије налази се у западној Србији, на подручју планине Јелова Гора, на локалном путу Јелова Гора – Варда, укупне површине заштићеног подручја од 0,80ha. СРП „Изнад Таталије” ставља се под заштиту ради очувања шумског комплекса Јелове Горе и станишта аутохтоне заједнице реликтне врсте зеленике (Ilex aquifolium) обраслог шумом брдске букве (Fagetum moesiacae montanum ilicetosum).[1]

Зеленика је реликтна врста и њен ареал је ограничен на мање популације. Најзначајнија је у заједницама брдске букве у којој налази већу релативну влажност ваздуха, мање колебање температуре и влаге, повољније педолошке услове као и слабије деловање ветра, мраза и суше, повољније услове педоклиме и замљишта у целини. Зеленика се јавља у спрату жбуња и спрату дрвећа до 15 м висине.

У оквиру резервата јавља се на надморској висини од 580 до 890 м.н. в., на северној експозицији, на падини уједначеног нагиба од 6-15, на геолошкој подлози од шкриљаца-пешчара, земљиште је дистично смеђе или кисело смеђе земљиште, средње дубоко (40-80см) и свеже.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. „План управљања Строгим резерватом природе " Изнад Таталије" (PDF). Јавно предузеће за газдовање шумама „Србијашуме“. Приступљено 5. 5. 2017. 

Спољашње везе[уреди]