Строги природни резерват Изнад Таталије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Изнад Таталије
Опште информације
МестоПланина Јелова Гора, Бајина Башта
ДржаваСрбија
Година заштите1968.
Степен заштитеI

Строги природни резерват Изнад Таталије налази се у западној Србији, на подручју планине Јелова Гора, на локалном путу Јелова Гора – Варда, укупне површине заштићеног подручја од 0,80ha. СРП „Изнад Таталије” ставља се под заштиту ради очувања шумског комплекса Јелове Горе и станишта аутохтоне заједнице реликтне врсте зеленике (Ilex aquifolium) обраслог шумом брдске букве (Fagetum moesiacae montanum ilicetosum).[1]

Зеленика је реликтна врста и њен ареал је ограничен на мање популације. Најзначајнија је у заједницама брдске букве у којој налази већу релативну влажност ваздуха, мање колебање температуре и влаге, повољније педолошке услове као и слабије деловање ветра, мраза и суше, повољније услове педоклиме и замљишта у целини. Зеленика се јавља у спрату жбуња и спрату дрвећа до 15 м висине.

У оквиру резервата јавља се на надморској висини од 580 до 890 м.н. в., на северној експозицији, на падини уједначеног нагиба од 6-15, на геолошкој подлози од шкриљаца-пешчара, земљиште је дистично смеђе или кисело смеђе земљиште, средње дубоко (40-80см) и свеже.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „План управљања Строгим резерватом природе " Изнад Таталије" (PDF). Јавно предузеће за газдовање шумама „Србијашуме“. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 29. 7. 2018. Приступљено 5. 5. 2017. 

Спољашње везе[уреди]