Дејв Сејбо

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Dave Sabo)
Дејв Сејбо
Дејв Сејбо 2014.
Лични подаци
Пуно имеДејвид Мајкл Сејбо
Друга именаСнејк
Датум рођења(1964-09-16)16. септембар 1964.(59 год.)
Место рођењаПерт Амбој, Њу Џерзи, Сједињене Америчке Државе
Занимањемузичар, текстописац, менаџер
Музички рад
Активни период1978—данас
Жанрхеви метал, хард рок, глем метал, треш метал
Инструментиелектрична гитара, акустична гитара
Издавачке кућеАтлантик рекордс
Остало
Повезани чланциСкид роу
Веб-сајтskidrow.com

Дејвид Мајкл Сејбо (Перт Амбој, Њу Џерзи, 16. септембар 1964), познатији као Снејк, јесте амерички гитариста, текстописац и један од оснивача америчког хеви метал бенда Скид роу.

Биографија[уреди | уреди извор]

Ране године[уреди | уреди извор]

Сејбо је рођен у Перт Амбоју као најмлађи од петорице браће. Одрастао је у оближњем Сејрвилу, истом месту као и Џон Бон Џови[1], с којим је још као дечак развијао интересовање за музику. Инспирисан рок бендовима као што су Кис, Аеросмит, Џудас прист, Ролинг стоунс, Блек сабат и Ван Хејлен, са четрнаест година почео је да свира братовљеву гитару[2]. Тако је одустао од намере да постане професионални бејзбол играч, упркос томе што је у средњој школи био изузетан спортиста[3]. У интервјуима често наводи да је одлучујући фактор у његовој каријери представљао концерт бенда Кис у Медисон сквер гардену 1977. године, након којег је био решен да се у животу озбиљно бави музиком.

Као Бон Џовијев дугогодишњи пријатељ, најпре је 1983. године свирао у његовом бенду на тронедељној турнеји у циљу промоције демо верзије сингла Runaway који је у Њујорку стекао неочекивану популарност[4]. Снејкова каријера у Бон Џовију није, међутим, дуго потрајала. Убрзо је на место главног гитаристе дошао Ричи Самбора, а Сејбо се запослио у музичкој продавници у Томс Риверу. Тамо је упознао локалног басисту Рејчела Болана с којим се рађа идеја о формирању бенда Скид Роу.

Скид роу[уреди | уреди извор]

Скоти Хил и Дејв Сејбо на концерту у Паризу 1989. године
Скид роу у најпознатијој постави: Афјусо, Болан, Бах, Сејбо, Хил

Првобитна постава коју су Сејбо и Болан основали 1986. године окупила је гитаристу Скотија Хила, бубњара Роба Афјуса и певача Мета Фелона. Фелон је, међутим, напустио бенд већ наредне 1987. и на његово место долази Себастијан Бах, с којим ће Скид роу стећи популарност најпре у источном делу Сједињених Држава[5], а потом и на светском нивоу.

Уз помоћ Џона Бон Џовија, Сејбо је обезбедио уговор са музичком кућом Атлантик рекордс. Исте 1989. године Скид роу је објавио истоимени дебитантски албум. У наведеној постави група је наредних година снимила више албума: Slave to the Grind (1991), sUBHUMAN rACE (1995), као и EP под називом B-Side Ourselves (1992).

Kryst the Conqueror[уреди | уреди извор]

Сејбо је свирао као гост на нумери Trial of the Soul америчког бенда Kryst the Conqueror.

Антракс[уреди | уреди извор]

Сејбо је у кратком периоду свирао у америчком хеви метал бенду Антракс на турнеји Attack of the Killer A's[6] .

Литература[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Makin, Robert. "Kiss it Goodbye" Архивирано на сајту Wayback Machine (5. новембар 2012), Courier News (New Jersey), June 8, 2000. Accessed February 15, 2011. "Lifelong members of the Kiss Army, such as guitarist Dave 'Snake' Sabo of Sayreville and music writer Jeff Kitts of Scotch Plains ..."
  2. ^ Erlewine, Stephen Thomas. „Biography: Bon Jovi”. AllMusic. Приступљено 25. 3. 2021. 
  3. ^ "Snake Sabo (Skid Row) 2013 Interview on the Signals of Intuition". The Signals of Intuition. 99.1 CJAM-FM. May 28, 2013. Retrieved 2013-08-25.
  4. ^ L.M Matin. Jon Bon Jovi: The Sinner and the Saint.: The New Unauthorised Biography. BookBaby, August 20, 2013; Chapter 4
  5. ^ Weber, Barry. „Biography: Skid Row”. Allmusic. Приступљено 25. 3. 2021. 
  6. ^ „Anthrax And Sebastian Bach Swap Guitarists”. Mtv.com. 2000-02-02. Приступљено 25. 3. 2021.