Donji veš

С Википедије, слободне енциклопедије
Žena u grudnjaku od čipke.
Ženske gaće
Muške bokserice i gaće

Donji veš su odeća koja se nosi ispod spoljašnje odeće, obično u direktnom dodiru s kožom, iako može sadržavati više od jednog sloja. On služe da se spreči da se odeća zaprlja ili ošteti telesnim izlučevinama, da se smanji trenje gornje odeće o kožu, da se oblikuje telo i da se prekriju ili podrže delovi tela. Po hladnom vremenu, ponekad se nosi dugo donje rublje da bi se pružila dodatna toplota. Posebne vrste donjeg veša imaju religijski značaj. Neki predmeti su dizajnirani kao donji veš, dok su drugi, kao što su majice i neke tipovi šorceva, prikladni kao donji veš i kao gornja odeća. Ako je napravljen od pogodnog materijala ili tekstila, neki donji veš može poslužiti kao noćna odeća ili kupaći kostimi, a neki veš je namenjen seksualnoj privlačnosti ili vizuelnoj privlačnosti.

Donje rublje je uglavnom dve vrste, ono koje se nosi za pokrivanje trupa i ono koje se nosi za pokrivanje struka i nogu, mada postoje i odevni predmeti koji pokrivaju jedno i drugo. Različite stilove donjeg veša uglavnom nose žene i muškarci. Donje rublje koje danas nose žene uključuje grudnjake i gaće (u Velikoj Britaniji poznate kao knickers), dok mužjaci često nose gaćé, bokserice ili bokserske šorceve. Predmeti koje nose oba pola uključuju majice, košulje bez rukava (koje se nazivaju singletima ili tank topovima), bikini, tongove i G-stringove.

Terminologija[уреди | уреди извор]

Donje veš je poznat pod više naziva. Donje rublje, donja odeća i donja haljina su formalni izrazi. Donje rublje za žene naziva se linžere. Nazivaju se i intimnom odećom. Majica (prsluk u Velikoj Britaniji) je komad donjeg veša koji pokriva torzo, dok gaće pokrivaju genitalije i zadnjicu.

Ne nošenje gaća pod gornjom odećom u američkom slengu poznato je kao freeballing za muškarce i kao going commando[1] za oba pola. Čin žene koja ne nosi grudnjak ponekad se naziva i freeboobing.[2]

Funkcije[уреди | уреди извор]

Donje rublje se nosi iz više razloga. Ono čuva spoljašnju odeću da se ne zaprlja znojem, mokraćom,[3] spermom, izmetom i menstrualnom krvi.[4] Muški šorc igra istu funkciju za muške genitalije, a ženski grudnjaci pružaju potporu grudima. Korzet se može nositi kao osnovni odevni predmet za promenu oblika tela žene. Za dodatnu podršku i zaštitu prilikom bavljenja sportom, muškarci često nose donje usko donje rublje, uključujući suspenzore i zaštitnike genetalija. Žene mogu da nose sportske grudnjake koji pružaju veću podršku, čime se povećava udobnost i smanjuje mogućnost oštećenja ligamenta grudnog koša tokom vežbi sa visokim impaktom, kao što je džogiranje.

U hladnim klimama donje rublje može predstavljati dodatni sloj odeće koji pomaže u održavanju toplote njegovog korisnika. Donje rublje takođe se može koristiti za očuvanje skromnosti korisnika - na primer, neke žene nose kamisole i kombinezone (podsuknje) ispod odeće čiste. Suprotno tome, neke vrste donjeg veša mogu se nositi radi seksualnog pobuđivanja, poput jestivog donjeg veša ili gaća koje ne pokrivaju genitalije.

Neki odevni predmeti su dizajnirani isključivo kao donje rublje, dok su drugi, poput majica i pojedinih tipova šorceva, pogodni kao donje rublje i kao spoljašnja odeća. Prikladnost donjeg veša kao spoljašnje odeće, osim unutrašnje ili spoljne klime, u velikoj meri zavisi od društvenih normi, mode i zakonskih zahteva. Ako je napravljeno od pogodnog materijala, neki veš može da posluži kao noćna odeća ili kupaći kostimi.

Religiozne funkcije[уреди | уреди извор]

Donje rublje takođe može imati verski značaj:

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Go commando”. Word Spy. 9. 4. 2001. Приступљено 3. 4. 2008. 
  2. ^ Hiles, Rebecca (2. 8. 2013). „DO THIS DON'T: Go Braless With Big Boobs”. XOJane. Архивирано из оригинала на датум 21. 06. 2016. Приступљено 24. 6. 2016. 
  3. ^ US Patent Number 6447493
  4. ^ Voelkel, Megan (31. 7. 2000). „Germ Warfare”. The Standard. Архивирано из оригинала на датум 23. 7. 2009. Приступљено 23. 5. 2009. 
  5. ^ „Preparing to enter the Holy Temple”. The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. Приступљено 30. 7. 2016.  Archive.org

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]