Liči

Из Википедије, слободне енциклопедије
Liči
Liči, spolja i iznutra
Liči, spolja i iznutra
Систематика
царство: Plantae
раздео: Spermatophyta
класа: Magnoliopsida
поткласа: Magnoliophytina
ред: Sapindales
породица: Sapindaceae
потпородица: Sapindoideae
род: Litchi
Sonn.
врста: L. chinensis
Биномијална номенклатура
Litchi chinensis
Sonn.[1]
Екологија таксона

Liči ili azijska trešnja (лат. Litchi chinensis) biljka je koje potiče iz jugozapadne Azije, s juga Kine, Indonezije i Filipina.

Drvo[уреди]

Liči je suptropska biljka, koja leti koristi visoku temperaturu i vlagu, a prezimi na hladnoći koja se ne spušta ispod tačke leđenja. Drvo je zimzeleno, sa tamnozelenim sjajnim listovima i naraste između 10 i 15 metara visoko. Danas je poznato oko 100 sorti ličija.

Plod[уреди]

Plodovi ličija su u obliku jajeta i dugi su oko 3 do 5 centimetara. Njihova gruba, hrapava i krhka ljuska je crvena ili ružičasta, obrasla dužim dlačicama. Kad se osuši postane smeđkasta. Meso ploda je belo, slatko-kiselkasto, a u središtu ima veliku košticu. Liči sadrži ogromnu količinu vitamina C i B, kalijuma, bakra, fosfora i magnezijuma.

Da bismo ga pojeli, liči oljuštimo i jedemo kao trešnje (odstranimo nejestivu košticu). Liči je izvrstan za voćne salate, odlično se kombinuje sa mangom, dinjama i trešnjama.

Slike ličija[уреди]

Reference[уреди]

  1. Litchi chinensis Sonn”. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. 1995-10-17. Приступљено 2010-01-19. 

Spoljašnje veze[уреди]