Обични црни граб

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Ostrya carpinifolia)

Црни граб
Научна класификација
Царство:
(нерангирано):
(нерангирано):
(нерангирано):
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
O. carpinifolia
Биномно име
Ostrya carpinifolia
Распрострањеност

Црни граб[1] (лат. Ostrya carpinifolia) је једнодомо дрво из породице Betulaceae. То је једина врста рода Ostrya, која је пореклом из Европе.

Име[уреди | уреди извор]

Дрво је веома тешко и чврсто. Научно име рода Ostrya потиче од грчке речи ostrua, „као кост”, а односи се на тврдоћу дрвета.

Дистрибуција[уреди | уреди извор]

Црни граб се јавља у Италији, Француској, Аустрији, Словенији, Албанији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Србији, Црној Гори, Северној Македонији, Грчкој, Бугарској, јужној Швајцарској и Турској.

Налази се на средњим висинама, на југу Италије и Сицилије, на југу Апенинског мешовитог планинског шумског екорегиона у Биому медитеранских шума и жбуња.

Опис[уреди | уреди извор]

Црни граб је листопадно дрво који може достићи и 24м. Има конусну или неправилу круну и перутаву, грубу кору, лишће слично брези дужине од 3-10 цм.

Цвеће се појављују у пролеће, са мушким ресама дугим од 5-10 цм и женским ресама дугим од 2-5 цм. Плодови су мале орашице груписане у висеће гроздове, који су дуги од 3-8 цм и који садрже 6-20 семена; свако семе је дуго 2-4 мм, потпуно затворено.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Биолошка разноврсност Србије”. bioras.petnica.rs. Архивирано из оригинала 23. 07. 2018. г. Приступљено 23. 07. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]