Пређи на садржај

Pilosa

С Википедије, слободне енциклопедије

Pilosa
Временски распон: 55.8–0 Ma палеоценхолоцен
Џиновски мравојед
(Myrmecophaga tridactyla)
Научна класификација e
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Надред: Xenarthra
Ред: Pilosa
Flower, 1883
Подредови

Pilosa је ред плаценталних сисара, који укључује два подреда, мравоједе (Vermilingua) и лењивце (Folivora). Овај ред сисара, заједно са редом оклопници, чини надред Xenarthra.[1] Pilosa, латински назив крезубица, у преводу значи длакави.[2]

Порекло реда Pilosa је још увек нејасно,[3] али зна се да су били присутни у Јужној Америци у раном палеогену (пре око 60 милиона година). Пре око 3 милиона година, у време велике америчке размене животиња, након спајања два америчка континента, сисари из овог реда су дошли у Централну Америку, где су још увек присутни и у Северну Америку, одакле су нестали. Неколико врста лењиваца је раније насељавало и Велике Антиле. Где су се појавили пре 32 милиона година и где су доспели тако што их је из Јужне Америке, након олуја, морска струја тамо донела на гранама дрвећа. Али и они су изумрли, након насељавања људи на острва, пре неколико хиљада година.[4]

Мравоједи се хране мравима и термитима. Када се хране, мравоједи се не задржавају дуго код једног мравињака и у њему поједу мањи део мрава из колоније. Чиме омогућавају колонији мрава да се лако опорави од губитака.[5] Лењивци су сваштоједи, претежно се хране пупољцима и лишћем дрвета Цекропија, али хране се и инсектима, гуштерима и стрвинама. Лишће им пружа мало енергије, а његово варење може да траје и месец дана.

Класификација

[уреди | уреди извор]

Ред Pilosa

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Gardner, A. L. (2005). "Order Pilosa". In Wilson, D.E.; Reeder, D.M. "Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference". стр. 100–103.
  2. ^ Kidd, D. A. (1973), "Collins Latin Gem Dictionary". стр. 248.
  3. ^ Напомена: Предложена је клада Atlantogenata, која укључује надред Xenarthra и надред Afrotheria.
  4. ^ Steadman 2005
  5. ^ Feldhamer, George A.; Drickamer, Lee C.; Vessey, Stephen H.; Merritt, Joseph F.; Krajewski, Carey (2015). "Mammalogy: Adaptation, Diversity, Ecology".

Литература

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]