Лењивци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Лењивци[1]
Временски распон:
Рани Олигоцен — Холоцен
Bradypus.jpg
Смеђоврати лењивац (Bradypus variegatus)
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Надред: Xenarthra
Ред: Pilosa
Подред: Folivora
Породица

Bradypodidae

Megalonychidae

Megatheriidae

Mylodontidae

Nothrotheriidae

Лењивци (Folivora) су подред реда крезубице (Pilosa), у коме се налазе заједно са подредом мравоједи (Vermilingua). Данас постоји шест живућих врста лењиваца, а то су патуљасти тропрсти лењивац, смеђоврати тропрсти лењивац, тропрсти лењивац, гривасти тропрсти лењивац, хофманов двопрсти лењивац и линеов двопрсти лењивац.

Опис[уреди]

Лењивци имају малу главу и кратку њушку, мале уши, кратак реп и дуге удове. Тело одрасле јединке је дуго између 50 и 60 cm. Тело им је покривено дугим грубим длакама, испод којих се налазе краће нежније длаке. У условима сталне влаге, у крзну су им стално присутне две врсте симбиотских алги које им пружају камуфлажу.[2][3] Такође, у њиховом крзну живи велики број непаразитских инсеката.

Веома су добро прилагођени животу у крошњама високог дрвећа. Такође, су добри пливачи, што је корисна особина у подручју Амазона и његових притока, где стално долази до поплава. Канџе су им једина одбрана од грабљиваца.

Лењивци не могу да опстану ван тропских кишних шума Латинске Америке, али у њима су веома успешни. На острву Баро Колорадо у Панами, лењивци чине 70% од укупне популације арбореалних сисара.[4]

Исхрана[уреди]

Лењивци су биљоједи, претежно се хране пупољцима и лишћем дрвета Цекропија, али неке врсте двопрстих лењиваца се хране и инсектима, гуштерима и стрвинама. Лишће им пружа мало енергије, због чега се крећу веома споро и само кад је то неопходно. Варење лишћа може да траје и месец дана. Лењивци имају специјализовани желудац, који има више одељака у којима симбиотске бактерије разлажу лишће. Језик, када желе да њиме дохвате лишће, могу да избаце 25 до 30 cm.[5]

Класификација[уреди]

Подред Лењивци (Folivora):

Референце[уреди]

  1. ^ Gardner, A.L. . Wilson, D.E.; Reeder, D.M. "Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference", (3rd ed.). Johns Hopkins University Press. (2005). ISBN 978-0-8018-8221-0. стр. 100–101.
  2. ^ "Rainforest Canopy—Animals".
  3. ^ "The Hidden Lives of Sloths".
  4. ^ Eisenberg, John F.; Redford, Kent H. . "Mammals of the Neotropics, Volume 3: The Central Neotropics: Ecuador, Peru, Bolivia, Brazil." University of Chicago Press. (2000). стр. 96.
  5. ^ "Animals of the Rainforest-Sloth". caltech.edu

Литература[уреди]