Silard Bogdanfi

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Blaženi Silard Bogdanfi
F6Bogdánffy Szilárd (1911-ca.1970) kat. püspök.jpg
Datum rođenja 21. februar 1911.
Mesto rođenja Crna Bara
Austrougarska
Datum smrti 3. oktobar 1953.
Mesto smrti Aiud
Rumunija
Praznik 3. oktobar

Silard Ignac Bogdanfi, rođen kao Szilárd Ignác Bogdánffy (* 21. februar 1911 Feketeto, [1] tada torontalska županija, država Austro-Ugarska; danas Crna Bara kod Kikinde, okrug Severni Banat, AP Vojvodina, država Srbija; † 3. oktobar 1953 u zatvoru Aiud, Rumunija), je bio rimo-katolički biskup u biskupiji Satu Mare i Oradea. 30. oktobra 2010 proglašen za blaženoga u Oradei u Rumuniji.

Životni put[уреди]

Silard Ignac Bogdanfi je rođen u tadašnjoj austro-ugarskoj pokrajini Torontal u zaseoku Crna Bara, župa Čoka, 27 km SZ od Kikinde blizu rumunske granice. 1925 se je porodica preselila u Temišvar, gde je upisao gimnaziju kod redovnika piarista. Zatim je primljen u katoličko semenište u biskupiji Oradea. 29. juna 1934 ga je biskup Štefan Fiedler, [2]zaredio za sveštenika. Studije je nastavio na univerzitetu u Budimpešti i postigao doktorat iz filozofije te dogmatike. Posle povratka u Rumuniju godine 1944 je postao profesor na bogosloviji u Oradei i od 1947 katedralni prošt.

14. februara 1949 ga je kriomice posvetio u Satu Mare-ju za biskupa apostolski nuncij u Rumuniji, nadbiskup Gerald Patrik O'Hara. Jedva dva meseca kasnije ga vlasti zatvoriše te je ostao u zatvoru do svoje smrti kao politički zatvorenik. Tamo se teško razboleo zbog zlostavljanja i neodgovarajućeg tretmana: dobio je zapaljenje pluća. Zatvorski lekar mu nije hteo dati nužne lekove, tobože da ih je za njega šteta. Zbog toga je umro.

Beatifikacija[уреди]

30. oktobra 2010 je bio biskup Silard u Oradei [3] proglašen blaženim kao mučenik. Proglaőenje je obavljeno u tamošnjoj katedrali uz prisustvo oko dvadeset hiljada vernika – među kojima je bio takođe autobus vernika iz Banata, koji su dobili počasno mesto.

Novi blaženik sa područja bivše Jugoslavije[уреди]

Silard Bogdanfi rođen je na području Vojvodine, danas Srbija, dakle na području bivše Jugoslavije; umro je u zatvoru Aiud u Rumuniji. 30. oktobra 2010 je bio proglašen za blaženoga u Oradei u Rumuniji.

Tako se je pridružio blaženiku Lojzetu Grozdetu [4] još jedan blaženik sa područja bivše Jugoslavije, koji je takođe bio žrtva komunističkog verskog progona. Lojzeta je pribrojio blaženima vatikanski državni tajnik kardinal Tarcizio Bertone. Za biskupa i mučenika Silarda Bogdanfija je obavio beatifikaciju pročelnik kongregacije za kauze svetaca kardinal Anđelo Amato, a misu je vodio budimpeštanski kardinal i primas Peter Erde; prisutni su bili takođe vernici, sveštenici, redovnici i biskupi iz Srbije.

Web stranice[уреди]

Literatura[уреди]

Reference[уреди]

  1. ^ (на језику: мађарски): Feketetó, što znači doslovno "Crno jezero"
  2. ^ Štefan (ili Ištvan) Fiedler je takođe rodom iz nekadašnje Torontalske županije: iz Velikog Bečkereka (sada Zrenjanin)
  3. ^ Oradea (на језику: мађарски) Nagyvárad, (на језику: немачки) Großwardein, češki: Veľký Varadín, srpski: Veliki Varadin
  4. ^ proglašen blaženim u Celju 10. juna 2010


Спољашње везе[уреди]