Silard Bogdanfi

С Википедије, слободне енциклопедије
Blaženi Silard Bogdanfi
F6Bogdánffy Szilárd (1911-ca.1970) kat. püspök.jpg
Blaženi Silard Bogdanfi, biskup i mučenik
Datum rođenja21. februar 1911.
Mesto rođenjaCrna Bara
Austrougarska
Datum smrti3. oktobar 1953.
Mesto smrtiAiud
Rumunija
Praznik3. oktobar
Beatifikacija Silarda Bogdanfija u Katedrali Svete Marije u Oradei 30. oktobra 2010.
Velikovaradinski biskup László Böcskei otvara izložbu u čast novog blaženika Szilárda Bogdánffy-ja u Velikom Varadinu

Silard Ignac Bogdanfi, rođen kao Szilárd Ignác Bogdánffy (* 21. februar 1911 Feketeto, [1] tada torontalska županija, država Austro-Ugarska; danas Crna Bara kod Kikinde, okrug Severni Banat, AP Vojvodina, država Srbija; † 3. oktobar 1953 u zatvoru Aiud, Rumunija), je bio rimo-katolički biskup u biskupiji Satu Mare i Oradea. 30. oktobra 2010 proglašen za blaženoga u Oradei u Rumuniji.

Životni put[уреди | уреди извор]

Silard Ignac Bogdanfi je rođen u tadašnjoj austro-ugarskoj pokrajini Torontal u zaseoku Crna Bara, župa Čoka, 27 km SZ od Kikinde blizu rumunske granice. 1925 se je porodica preselila u Temišvar, gde je upisao gimnaziju kod redovnika piarista. Zatim je primljen u katoličko semenište u biskupiji Oradea. 29. juna 1934 ga je biskup Štefan Fiedler, [2]zaredio za sveštenika. Studije je nastavio na univerzitetu u Budimpešti i postigao doktorat iz filozofije te dogmatike. Posle povratka u Rumuniju godine 1944 je postao profesor na bogosloviji u Oradei i od 1947 katedralni prošt.

14. februara 1949 ga je kriomice posvetio u Satu Mare-ju za biskupa apostolski nuncij u Rumuniji, nadbiskup Gerald Patrik O'Hara. Jedva dva meseca kasnije ga vlasti zatvoriše te je ostao u zatvoru do svoje smrti kao politički zatvorenik. Tamo se teško razboleo zbog zlostavljanja i neodgovarajućeg tretmana: dobio je zapaljenje pluća. Zatvorski lekar mu nije hteo dati nužne lekove, tobože da ih je za njega šteta. Zbog toga je umro.

Beatifikacija[уреди | уреди извор]

30. oktobra 2010 je bio biskup Silard u Oradei [3] proglašen blaženim kao mučenik. Proglaőenje je obavljeno u tamošnjoj katedrali uz prisustvo oko dvadeset hiljada vernika – među kojima je bio takođe autobus vernika iz Banata, koji su dobili počasno mesto.

Novi blaženik sa područja bivše Jugoslavije[уреди | уреди извор]

Silard Bogdanfi rođen je na području Vojvodine, danas Srbija, dakle na području bivše Jugoslavije; umro je u zatvoru Aiud u Rumuniji. 30. oktobra 2010 je bio proglašen za blaženoga u Velikom Varadinu (Oradei) u Rumuniji.

Tako se je pridružio blaženiku Lojzetu Grozdetu [4] još jedan blaženik sa područja bivše Jugoslavije, koji je takođe bio žrtva komunističkog verskog progona. Lojzeta je pribrojio blaženima vatikanski državni tajnik kardinal Tarcizio Bertone. Za biskupa i mučenika Silarda Bogdanfija je obavio beatifikaciju pročelnik kongregacije za kauze svetaca kardinal Anđelo Amato, a misu je vodio budimpeštanski kardinal i primas Peter Erde; prisutni su bili takođe vernici, sveštenici, redovnici i biskupi iz Srbije.

Web stranice[уреди | уреди извор]

Literatura[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ (језик: мађарски): Feketetó, što znači doslovno "Crno jezero"
  2. ^ Štefan (ili Ištvan) Fiedler je takođe rodom iz nekadašnje Torontalske županije: iz Velikog Bečkereka (sada Zrenjanin)
  3. ^ Oradea (језик: мађарски) Nagyvárad, (језик: немачки) Großwardein, češki: Veľký Varadín, srpski: Veliki Varadin
  4. ^ proglašen blaženim u Celju 10. juna 2010


Спољашње везе[уреди | уреди извор]