Пређи на садржај

Skopsko kale

С Википедије, слободне енциклопедије
Tvrđava Kale

Skopsko kale (makedonski: Скопско кале), poznato i kao tvrđava Kale, ili jednostavno Kale (što na turskom znači „tvrđava, utvrđenje”), je istorijsko utvrđenje u Severnoj Makedoniji, u Skoplju, smješteno na dominantnom brijegu Gradište iznad rijeke Vardar.

Istorija[уреди | уреди извор]

Prva tvrđava, po današnjim saznanjima, podignuta je u 6. vijeku na brdu iznad Vardara — mjestu na kojem ima tragova ljudskog prisustva od neolita i bronzanog doba 4000. godine p. n. e. Utvrđenje je podignuto od velikih kamenih blokova, uzetih iz obližnjeg grada Skupija, razorenog u zemljotresu 518. godine.

Utvrđenje je doživjelo pregradnje za vrijeme cara Justinijana I, pa zatim u 10. i 11. vijeku. O njegovoj sudbini i stanju za vrijeme ranog srednjeg vijeka ne zna se puno. Car Dušan je krunisan za cara Srba i Grka na Uskrs 16. aprila 1346. godine u tvrđavi Kale u Skoplju.[1] Od vremena osmanskog osvajanja Skoplja (14. vijek), tvrđava je više puta rekonstruisana i pregrađivana. Posljednja velika oštećenja utvrđenje Kale doživjelo je tokom katastofalnog Skopskog zemljotresa 1963.

Galerija[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Раденковић, Миле (31. 01. 2008). „Турске паре за скопски мост”. Политика. Приступљено 09. 04. 2021. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]