Turbe (mauzolej)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Turbe u Travniku

Turbe je turska riječ, za mauzolej, obično bogatijeg, poznatijeg čovjeka. Nadgobna je građevina, spomenik, obično kvadratne ili hekogonalne (šest uglova) kao i oktogonalne (osam uglova) osnove. Natkriveno, ponekad ograđeno i sa nekom građevinom pored, česmom ili džamijom zadužbinara. Ovakve građevine su od punih zidova, sa olovnom kupolom (nekada četvorostranim krovom, otvorenog ili zatvorenog tipa). Česti su primjeri da su podizana i na grobljima. Otvorena turbeta imaju 4-6 kamenih stubova, spojenih zidanim lukovima. Oni nose nizak osmostrani ili šestostrani cilindrični dio sa prozorima (koji se, radi osvjetljenja umeću na kupolama između gornje kape, polulopte i donje konstrukcije, koja nosi cijelu konstrukciju). Turbe zatvorenog tipa je slično džamijama.

U Bosni i Hercegovini nakon osmanlijskih vremena, ostala su mnoga turbeta, kao obilježje na nečije delo i postojanje. Mnoga turbeta u Bosni i Hercegovini osim istorijskog imaju i religijsko značenje. Na teritoriji današnje Crne Gore, zna se za preko dvadeset turbeta. Ona se međusobno razlikuju, pa ih je teško svrstati u neku određenu grupu.

Šejh-Mustafino turbe[уреди]

Šejh-Mustafino turbe

Šejh-Mustafino turbe je turbe (mauzolej) u Višnjiševoj ulici u Beogradu. Podignuto je krajem 18. veka i bilo je u sastavu tekije islamske bogomolje u kojoj su se derviši okupljali, boravili i vršili verske obrede. Oblik turbeta potiče iz predislamskog vremena i podseća na tadašnji šator. Šeih Mustafa je derviš koji je sahranjen u turbetu.

Literatura[уреди]

  • Grupa autora:Istorijski leksikon Crne Gore, knjiga 5, "Daily Press-vijesti" Podgorica, 2006.

Vidi još[уреди]