Van Alenov pojas

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ван Аленов појас радијације

Ven Alenov pojas zračenja je sloj naelektrisanih čestica koji se nalazi oko planetе kao sto je Zemlja, zahvaljujući njenom magnetnom polju. Zemlja ima dva takva pojasa, a ponekad se formira više privremenih pojasa. Otkriće ovih Zemljinih pojaseva pripisuje se Džejmsu Van Alenu i u njegovu čast oni nose ovakvo ime. Visina glavnih pojaseva varira od 1000 do 60000 km iznad površine Zemlje gde i količina radijacije takođe varira. Većina čestica od kojih su izgrađeni ovi pojasevi dolazi iz sunčevog vetra i kosmičkih zraka. Pojasevi se nalaze u unutrašnjoj regiji Zemljine magnetosfere. Sadrže elektrone koji formiraju spoljašnji sloj i kombinaciju protona i neutrona koji formiraju unutrašnji sloj. Povremeno sadrže manji broj drugih čеstica kao što su alfa čestice.

Pojasevi ugrožavaju satelite koji moraju zaštititi svoje krhke komponente adekvatnim sredstvima ako je njihova orbita većim delom u pojasu.

U 2013. godini NASA je objavila da he Van Alenova inkvizicija pronašla treći, prelazni sloj koji je posmatran četiri nedelje pre nego što je uništen moćnim medjuplanetarnim udarnim talasom koji je došao sa Sunca.

Izvori[уреди | уреди извор]