Zvezdana kapija SG-1

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Zvezdana kapija SG-1 (en. Stargate SG-1) je američka Metro-Goldvin-Majerova naučno-fantastična televizijska serija nastala 1997. godine po istoimenom filmu iz 1994. godine. Snimana je u okolini Vankuvera, u Kanadi u produkciji Bridž Studios-a.

Prvi put je prikazana na 27. jula 1997. godine u Americi i 31. decembra 1997. godine na Seven Netvork-u u Australiji. Prvih pet sezona je bilo snimano i prikazivano na Šoutime, a od šeste sezone je prebačeno na Sci-Fi Channel. Producenti su Majkl Grinburg i Ričard Din Anderson, a televizijsku adaptaciju su napravili Džonatan Glasner i Bred Rajt. Sastoji se od 10 sezona i spin-off serije Zvezdana kapija Atlantida. Ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najduže prikazivana neprekidna serija u 2007. godini sa 203 epizode,[1] prestigavši seriju Dosjei X koja je imala 202 epizode. Ovo fanovi serije Doctor Who osporavaju jer je ta serija imala ukupno 723 epizode, za što je i dobila nagradu, no zbog prekida u snimanju nije dobila nagradu za najduže prikazivanu neprekidnu seriju.[2]

Radnja[уреди]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Radnja započinje 1928. godine kada švedski arheolog Vize u egipatskoj pustinji, u Gizi otkopa tajanstveni artefakt koji je bio zakopan par hiljada godina. Za taj se predmet godinama kasnije, ispostavi kako su to u stvari zvezdana kapija - prolaz između dva sveta koji su napravili Drevni, napredna civilizacija koja više ne postoji. 1945. godine, tim znanstvenika koji su tražili vojnu primenu uređaja su uspostavili stabilnu crvotočinu procesom nasumičnog biranja. Bila je to srećna nezgoda, koju nisu mogli ponoviti. Kapija su ostala neaktivna sve dok dr. Danijel Džekson, nije pristupio programu. On je dešifrirao simbole na kapiji i omogućio da se započne istraživanje tuđinskih svetova.[3]

Egiptolog Danijel će se pridružiti odredu specijalaca vođenih pukovnikom O'Neilom koji će proći kroz kapiju i susresti se sa svetom koji se zove Čulak, udaljenim hiljadama svetlosnih godina od Zemlje u kojem su svi stanovnici robovi kojima gospodari Goa'uld Ra, zlo simbiontsko biće koje uzima ljude za domaćine i tretira ih kao robove, predstavljajući se kao Bog. Ispostaviti će se da je Ra zapravo bio jedan od mnogih Goa'uldskih sistemskih lordova koji su pomoću zvezdanih kapija pokorili na hiljade svetova u galaksiji Mlečni put usput kradući naprednu tehnologiju drugih civilizacija. Vojska SAD, tačnije Američko Zrakoplovstvo unutar planine Šejen u Koloradu ugrađuje zvezdana kapija i utemeljuje SGC (eng. Stargate Command), koji je strogo čuvana tajna.

Kada su shvatili da je to sistem koji povezuje planete u celoj Galaksiji odlučuju da im je najbolja šansa za odbranu od Goa'ulda istraživanje drugih svetova i pronalazak saveznika i novih efikasnih tehnologija za borbu. Jedan od najjačih saveznika zemljanima su Tok'ra, takođe Goa'uldi, ali nastali od druge kraljice.[4] Tok're takođe uzimaju za domaćine ljude, ali isključivo uz pristanak osobe.[4] Drugi važan saveznik su Asgardi. Međutim, sa brojem saveznika se povećava i broj neprijatelja, pa se pored Goa'ulda tu pojavljuju i Replikatori, Oriji, i različite modificirane Goa'uldske vojske koje imaju za cilj pokoriti ili uništiti Zemlju.

Bitan faktor za pobjedu svih neprijatelja jeste činjenica da su Drevni, odnosno narod koji je sagradio zvezdana kapija, posijali život na mnogim planetama uključujući i Zemlju, na koju su se i preselili nakon suočenja sa izumiranjem i istrebljenjem. Zbog svega toga, neki ljudi poseduju gen Drevnih koji im omogućava da koriste opremu i oružje koje su iza sebe ostavili Drevni.

SGC ima 25 timova[5] a SG-1 je glavni, a njega čine Džek O'Neil, Danijel Džekson, Samanta Karter i Džaffa Til'k. U kasnijim epizodama Džek O'Neil biva zamijenjen Cameronom Mitchellom, a Daniel Jackson jednu sezonu biva zamijenjen Džonasom Kvinom. U desetoj sezoni, timu se trajno pridružuje i Vala Mal Doran.

Likovi i uloge[уреди]

U seriji se pojavljuje mnogo likova, no centralni dio sačinjava ekipa tima SG-1, te nekoliko likova iz Stargate centra. Slijedi lista najvažnijih likova u seriji:

Lik Glumac Sezona Detalji
Džek O'Neil Ričard Din Anderson Sezona 1-8 uz povremeno pojavljivanje u sezonama 9 i 10 Pukovnik Džek O'Neil jedan je od prvih časnika vojske SAD upoznatih sa projektom Zvezdanih kapija. Kao penzionisani pukovnik Zračnih snaga vraćen je na aktivnu dužnost i postavljen za zapovednika Stargate centra. U 10 sezoni, umesto Džeka vođa jedinice postaje Kameron Mičel.
Danijel Džekson Majkl Šanks Sezona 1-5 i sezone 7-10 (uzdignuo se u 6. sezoni) Danijel Džekson je arheološki stručnjak u SG-1 timu i odgovoran je za probijanje šifre za prvo putovanje kroz Zvezdana kapija. Džeksonovo znanje arheologije i davnih civizacija bili su ključni pri prvim kontaktima sa stranim vrstama i raširenim ljudskim kolonijama.
Samanta Karter Amanda Tapin Sezona 1-10 Samanta Karter je znanstveni stručnjak i astrofizičarka te je odgovorna za dešifriranje sistema adresa Zvezdanih kapija kao i za razvoj kompjutera za zvanje, omogućivši Zemlji da koristi Zvezdana kapija bez upotrebe D.H.D.
Til'k Kristofer Džadž Sezona 1-10 Til'k je Džafa, nekadašnji Apofisov Prvi, a sad član SG-1 tima. Većina podataka SG-1 tima o Goa'uldima došla je od Til'ka koji je prebegao Tau'rima (Zemljanima) nakon što je uvideo da on može da bude ključ oslobađanja svog naroda od Goa'ulda. Njegovo ime znači "snaga". Til'k je star više od sto godina i njegova duga služba Goa'uldima mu je omogućila da upozna različite jezike, kulture, oružja, tehnologiju i dr.
Džordž Hemond Don S. Devis Sezone 1-7 uz povremeno pojavljivanje u sezonama 8-10 General George Hammond je glavi i odgovorni u SGC-u. Osoba koja donosi odluke o misijama na koje timovi idu. Nakon 7. sezone, Hemond od Teksasa, kako ga je prozvao učitelj Bra'tak, postaje savetnik za sigurnost Zemlje, te vodi projekte poput Prometeja i Alfa lokacije.
Džonas Kvin Korin Nemec 6. sezona uz povremeno pojavljivanje u 5. i 7. sezoni Džonas Kvin je civilni naučnik sa planete Kelona. Ima fotografsko pamćenje. Menja Danijela Džeksona u SG-1 timu dok je ovaj bio uzdignut na viši nivo postojanja.
Kameron Mičel Ben Broder Sezona 9-10 Cameron Mitchell umesto Džeka O'Neila postaje vođa SG-1 tima u 9. sezoni. Prije nego što će to postati bio je pilot F-302 lovca u toku Anubisovog napada na postaju na Antarktiku. Kada je dobio tu čast da predvodi SG-1 tim, ostali članovi tima su se već bili premestili na nove položaje koji ne uključuju Stargate centar. No Mičel ipak spletom srećnih okolnosti uspe da ponovo okupi staru ekipu.
Henk Lendri Bju Bridžis Sezona 9-10 General Major Henk Lendri je nasledio Džordža Hemonda i Džeka O'Neila na mestu zapovednika u Stargate centru. Njegova kćerka je Dr. Karolin Lam koja menja Dr. Dženet Frezijer nakon njene smrti.
Dr. Dženet Frezijer Teril Roteri Sezona 1-7 Dr. Janet Frasier je glavni lekar u bazi SGC. Pred kraj sedme sezone, Dr. Dženet pogiba na zadatku, a umesto nje dolazi dr. Lam koju glumi Leksa Doig
Vala Mal Doran Klaudija Blek Sezona 10 uz povremeno pojavljivanje u sezonama 8 i 9 Vala Mal Doran je civil, lopov, nekada domaćin Goa'uldu po imenu Quetesh, majka Adrije vođe Orijevske vojske i punopravni član SG-1 tima u 10. sezoni
Amanda Tapping daje autograme vojnicima američkog vazduhoplovstva

Karakteristike i parametri serije[уреди]

Epizode[уреди]

Serija ima ukupno 203 epizode, podijeljene u 10 sezona, pri čemu se svaka sezona sastoji od 20 do 22 serije. U tabeli ispod navedene su sve epizode po sezonama.

Stargate SG-1 (sezona 1) Stargate SG-1 (sezona 2) Stargate SG-1 (sezona 3) Stargate SG-1 (sezona 4) Stargate SG-1 (sezona 5) Stargate SG-1 (sezona 6) Stargate SG-1 (sezona 7) Stargate SG-1 (sezona 8) Stargate SG-1 (sezona 9) Stargate SG-1 (sezona 10)
Djeca bogova (1. i 2.dio) U zmijskom leglu (2.dio) Pod vatrom Male pobjede Neprijatelji Iskupljenje (1.dio) Pad Novi poredak (1. dio) Avalon (1. dio) Krv i meso
Neprijatelj među nama Na dužnosti Seth Druga strana Prag Iskupljenje (2.dio) Povratak kući Novi poredak (2. dio) Avalon (2. dio) Morfeus
Emancipacija Zatvorenici Poštena igra Poboljšanja Uznesenje Poniranje Krhka ravnoteža Lockdown Porijeklo Projekat Pegaz
Brokina podjela Čuvar igre Ostavština Raskrsnica Peti čovjek Zaleđena Orfej Nulti trenutak Veze koje vežu Krtice
Prva zapovjed Potreba Krivulja učenja Zavadi pa vladaj Crveno nebo Mjesečari Revizije Ikona Moći koje jesu Nepozvani
Mrtvi Lazar Thorova kočija Tačka gledišta Pravi trenutak Ritual prolaska Ponor Brod za spasavanje Avatar Uporište 200
Noxi Poruka u boci Mrtvačeva zamjena Vodena vrata Breme zvijeri Zakulisne igre Neprijateljski rudnik Afinitet Bog iz stroja Kontranapad
Kratak život Porodica Demoni Prvi Grobnica Drugi momci Svemirska utrka Pogodba Babilon Podsjetnik smrti
Thorov čekić Tajne Ratna pravila Spaljena zemlja Između dvije vatre Odanost Osvetnik 2.0 Žrtve Prototip Družina lopova
Tantalove muke Prokletstvo Vječnost u danu Ispod površine 2001 Lijek Pravo na rođenje Kraj igre Peti konjanik (1.dio) Zadatak (1.dio)
Krvna linija Tok'ra (1.dio) Prošlost i sadašnjost Tačka bez povratka Očajničke mjere Prometej Evolucija (1.dio) Blizanke Peti konjanik (2.dio) Zadatak (2.dio)
Vatra i voda Tok'ra (2.dio) Jolinarina sjećanja Tangenta Ekstremna crvotočina Neprirodan odabir Evolucija (2.dio) Odbjegli Prometej Kolateralna šteta Linija u pijesku
Hathor Duhovi Vrag kojeg poznaješ Kletva Dokazivanje Neviđen prizor Grace Dobro je biti kralj Efekt talasanja Put kojim ne ideš
Singularnost Ogledni kamen Uporište Zmijin otrov 48 sati Dim i ogledala Ispadanje Puna uzbuna Tvrđava Pokrov
Cor-ai Šesta utrka Pretvaranje Lančana reakcija Samit Izgubljeni raj Chimera Građanin Džo Ethon Dar
Enigma Stvar vremena Urgo 2010 Posljednji otpor Metamorfoza Proglas smrti Obračun (1.dio) Pohlepa Loši momci
Osamljenost Odmor Stotinu dana Apsolutna moć Kritična tačka Otkriće Heroji (1.dio) Obračun (2.dio) Štetočine Talion
Limeni čovjek Zmijska pjesma Sive nijanse Svjetlost Ratnik Napušten Heroji (2.dio) Niti Arthurov plašt Porodične veze
Milošću Božjom Pogrešan korak Nova osnova Genij Napast Mjenjolik Uskrsnuće Moebius (1.dio) Krstaški rat Dominijum
Politika Tužibabe Materinski instinkt Entitet Stražar Memento Inauguracija Moebius (2.dio) Kamelot Beskrajnost
U zmijskom leglu (1.dio) 1969 Kristalna lobanja Dvostruka opasnost Meridijan Predskazanje Izgubljeni grad (1.dio)
Van uma Suparnik Egzodus Otkriće Puni krug Izgubljeni grad (2.dio)

Zvjezdana vrata[уреди]

Dijagram Zvjezdanih vrata u galaksiji Mliječni put sa simbolima.

Objekat oko kojeg je bazirana serija se zove Zvjezdana vrata ((на језику: енглески)). Osnovna funkcija Zvjezdanih vrata je da transportiraju ljude i objekte na udaljene planete uz pomoć vještački stvorene crvotočine. Vrata je napravila rasa Drevnih, i postavila ih na mnoge planete i mjesece u galaksiji.

Vrata okružuju simboli koji predstavljaju skice sazvježđa u galaksiji Mliječni put. Pravilnim odabirom 7 simbola koji čine adresu drugih vrata, uspostavlja se komunikacija između njih i stvara umjetna crvotočina. Maksimalno trajanje crvotočine je 38 minuta.[6] Za biranje adrese drugih vrata koristi se uređaj poznatiji kao DHD ((на језику: енглески)) ili Uređaj za zvanje. Putovanje kroz crvotočinu traje u prosjeku 6 sekundi. Prilikom prolaska kroz crvotočinu tijelo ili objekt biva dezintegrisan da bi se ponovo bio materijalizovan u normalno stanje pri izlasku. Nakon što se proces zvanja izvrši dolazi do uspostavljanja stabilne crvotočine koji započinje sa izbacivanjem nestabilne energetske crvotočine nazvanom po onomatopeji zvuka koji proizvodi: "kawoosh" (naziv ulazi u upotrebu od epizode Krstaški rat) kroz vrata, a zatim se na vratima pojavljuje horizont događaja koji podsjeća na baru plavičaste vode.

Fizičke osobine Zvjezdanih vrata[уреди]

Rase i vrste[уреди]

Planete koje posjećuju glavni junaci u seriji imaju uglavnom slične uvjete za život kao Zemlja, pa su i vanzemaljske rase većinom humanoidne. Sa izuzetkom starih, visoko evoluiranih civilizacija poput Asgarda, te onih na niskom stepenu razvoja poput Unasa, ili vještački stvorenih poput Replikatora ili Dronova, većina rasa se vrlo lako mogu zamijeniti za ljude, jer im je fizionomija gotovo identična ljudskoj. Autori serije su to objasnili činjenicom da su Drevni "posijali" život na mnogo planeta u galaksiji Mliječni put, da bi se kasnije, njihovim evolutivnim razvojem iskristalisale rase koje se sreću u seriji.

Rase koje se pojavljuju u seriji su:

Medija[уреди]

Zvučni i video zapisi[уреди]

Шаблон:Poslušaj

Srodni projekti[уреди]

Vidi još[уреди]

Reference[уреди]

  1. ^ „Dr Who 'longest-running sci-fi'. BBC News. Приступљено 29. 9. 2006.  (на језику: енглески)
  2. ^ „Record breaker?”. BBC News. Приступљено 28. 9. 2006.  (на језику: енглески)
  3. ^ Radnja koja se dešava u filmu Stargate, a koja nije opisana u seriji
  4. 4,0 4,1 Epizoda: Tok'ra (1.dio) | Scenario epizode Tok'ra (1.dio)[мртва веза] (на језику: енглески)
  5. ^ Članak o SG timovima na Wikipediji na engleskom jeziku(на језику: енглески)
  6. ^ Epizoda: Vodena vrata | Scenario epizode Vodena vrata[мртва веза] (на језику: енглески)
  7. ^ Epizoda: Iskupljenje | Scenario epizode Iskupljenje 2.dio[мртва веза] (на језику: енглески)

Spoljašnje veze[уреди]