Драгутин Томашевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Драгутин Томашевић
Драгутин Томашевић
Лични подаци
Датум рођења(1890-04-20)20. април 1890.
Место рођењаБистрица код Петровца на Млави, Краљевина Србија
Датум смртиоктобар 1915.(1915-10-00) (25 год.)
Место смртиРашанац код Петровца на Млави, Краљевина Србија
Спортске информације
Спортмаратон

Драгутин Томашевић (Бистрица код Петровца на Млави, 20. април 1890Рашанац код Петровца на Млави, октобар 1915) био је десетоструки победник маратонске трке ОбреновацБеоград и први учесник Краљевине Србије на Олимпијским играма 1912. године у Стокхолму, Шведска.

У родној Бистрици уређена је спомен-соба у којој су изложени Драгутинови лични и породични предмети.

Биографија[уреди | уреди извор]

Занимљивост везана за Драгутина Томашевића је да се 1909. године тркао са возом и победио. Наиме, у то време ишао је воз, ћира, на релацији Пожаревац — Петровац. Драгутин је пошао са железничке станице у Пожаревцу заједно са возом. Претрчао је негде око 40 километара и стигао у Петровац пре воза и сачекао га је на железничкој станици.

Српски олимпијац Драгутин Томашевић, као војник уочи Првог светског рата.

Драгутин Томашевић је, након Олимпијских игара у Стокхолму, започео припреме за следеће игре 1916. године у Берлину, али ускоро бива мобилисан и смртно рањен у борбама на брду Бубањ код Куле. Преминуо је у селу Рашанац, а сахрањен је у родном селу Бистрици у породичној гробници, заједно са својим спортским трофејима. На његовом гробу пише да су га „сахранили његова мајка и његова храброст”.

У знак сећања на првог учесника Олимпијских игара из Србије у његовој родној Бистрици и Петровцу на Млави одржава се „Меморијална трка Драгутин Томашевић“ на деоници дужине 10.450 m. под покровитељством СО Петровац на Млави и Олимпијског комитета Србије.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]