Спорт — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Бот: Сређивање
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{bez_izvora}}
{{bez_izvora}}
[[Датотека:Three point shoot.JPG|мини|десно|200п|[[Кошарка]]]]
[[Датотека:Three point shoot.JPG|мини|десно|200п|[[Кошарка]]]]
'''Спортом''' се називају такмичења која су најчешће у сфери физичких активности, али постоје и спортови који нису везани за физичку активност, као на пример [[шах]]. Неки од разлога за бављењем спортом могу бити [[разонода]], развијање тела, побољшање способности, такмичарски дух, као и финансијска добит.
'''Спортом''' (из [[Латински језик|латинског]] ''deportare'', одатле [[Француски језик|старофранцуски]] ''desporter'', одатле [[Енглески језик|староенглески]] ''disport'', одатле данашњи спорт и значи разонођење, одмарање, уживање) се називају такмичења која су најчешће у сфери физичких активности, али постоје и спортови који нису везани за физичку активност, као на пример [[шах]]. Неки од разлога за бављењем спортом могу бити [[разонода]], развијање тела, побољшање способности, такмичарски дух, као и финансијска добит.


== Подела ==
== Подела ==

Верзија на датум 30. јун 2017. у 01:58

Кошарка

Спортом (из латинског deportare, одатле старофранцуски desporter, одатле староенглески disport, одатле данашњи спорт и значи разонођење, одмарање, уживање) се називају такмичења која су најчешће у сфери физичких активности, али постоје и спортови који нису везани за физичку активност, као на пример шах. Неки од разлога за бављењем спортом могу бити разонода, развијање тела, побољшање способности, такмичарски дух, као и финансијска добит.

Подела

Једна од главних подела спортова може бити на групне и самосталне:

У многим појединачним спортским дисциплинама на званичним такмичењима збир бодова учесника из исте екипе се сабира да би се добио екипни победник, то јест клуб који је имао најбоље учеснике.

Неки спортови могу се изводити и појединачно и групно. Ту спадају тенис, уметничко клизање, стони тенис, скокови у воду и много других.

Спорт може бити такмичарског или слободног карактера. Такмичарски карактер је када спортисти наступају на такмичењима у жељи за постизањем врхунских резултата. Обично се ради такмичења организују редовни или повремени турнири где учествује више екипа (тимова) или појединаца. Међу такмичењима која широм света изазивају највећу пажњу и интересовање су свакако Олимпијске игре и Светско првенство у фудбалу, а велику популарност имају и такмичења Формуле 1, као и многа друга.

Услед телевизијске публике која се мери милионима, спорт је данас постао и уносан бизнис. Мултинационалне корпорације дају велике суме новца како би се њихове рекламе појавиле на важним спортским догађајима, а трансфери најбољих спортиста из једног у други клуб се мере десетинама милиона долара.

Слободни (аматерски) карактер је када се спортисти баве спортом из себи познатих разлога, а најчешће то буду рекреативни и здравствени разлози.

Класификација спорта

Класификација спорта обухвата поделу спорта на различите подврсте.

Прва подела је на:

  1. Рекреативни спорт (карактерише га редовни програм вежбања и такмичења у циљу очувања здравља и физичке спремности)
  2. Школски спорт (тренинзи и систем такмичења су прилагођени узрасту спортиста, како би се свакоме омогућило да испољи свој таленат)
  3. Аматерски спорт (спортисти појединции стичу друштвену афирмацију, остварују неку допунску зараду и сл.)
  4. Спорт инвалида (окупља инвалиде и организује такмичења у циљу телесне и менталне рехабилитације)
  5. Професионални спорт (спортисти, њихови тренери, менаџери и остало особље су плаћени за активно бављење спортом и он је њихово основно занимање)

Поред тога може се делити и на:

  1. Елитни или врхунски спорт треба да омогући најбољим појединцима да постану врхунски. Врхунски спортски успеси нису могући без масовног бављења спортом, јер се најбољи појединци репродукују из њега принципом селекције.
  2. Нетакмичарски спорт је индивидуални спорт сваког појединца и подразумева универзалну вредност јер се њиме активно могу бавити све категорије становништва.
  3. Такмичарски спорт кључни значај придаје победи, конкуренцији, жртвовању (победа постаје друго име за спорт).

Види још