Стони тенис

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Стонотениски сусрет
Сто за стони тенис рачунајући и његове диманзије

Стони тенис, познат и као пинг-понг, је спорт у коме се такмиче два (или четири) играча који лоптицу ударају рекетом на столу за стони тенис.

Димензије стола су 2,74 x 1,525m, сто је висок 76cm. Две половине стола дели мрежа висока 15,25cm која вири (продужава се) с обе стране стола за 15,25cm.

По старим правилима играло се до 21, а сваки играч је сервирао за редом 5 пута. Данас се игра до 11 поена, заредом се сервира два пута, па је игра постала бржа и занимљивија. Игра се на четири добијена сета, до 11. Разлика мора да буде два поена, дакле 11:9 или 12:10... и тако док се не постигне два поена разлике.

Изменама правила је такође лоптица повећана с 38 на 40 mm и отежана - с 2,5 на 2,7g.

Праисторија[уреди]

О пореклу ове игре нема до данас поузданих података. Вероватно је да је и ова игра, као и многе друге игре лоптом, варијација врло старих игара које су постојале у најстарилим цивилизацијама, посебно у Кини, Египту, Грчкој и Риму.

Грчки песник Хомер (око VIII век п. н. е.) у шестој књизи свог епа Одисеја, описује игру лоптом помоћу штапа (омотаног на једном крају) између Наусикаје и њених пријатељица.[1]

Игре лоптом познате су биле и у Риму, одакле су их римски легионари преносили у тадашње римске колоније (Галију, Хиспанију и Британију, где су се вековима одржавале и доживеле бројне трансформације. Једна од таквих је у средњем веку веома популарна игра jue de paume у Француској. Италијански хуманист Антонио Шиано дел Сало у својој књизи Trattato del gioco della palla (1555.) описује да су постојале две врсте игара и то бацање лопте преко мреже и терање лопте. За бацање преко мреже између два партнера употребљавала се или велика шупља лопта, која се ударала затвореном шаком или мала напуњена лопта која се ударала отвореном шаком или рекетом, па се ова игра доводи у везу са тенисом, чији је назив, још у 15. веку био познат у Енглеској. Заправо тенис и стони тенис имају заједничко порекло. Тенис је била игра привилегованог племства.

Почеци стоног тениса назиру се средином 19. века у Енглеској. Битан напредак у тој игри лоптом учињен је проналаском гумене лопте напуњене компримованим ваздухом (Wingfield 1874.). Док се тенис играо на отвореном, за време лошег времена играла се нека врста тениса у затвореним просторијама, на столу са тениским рекетима, а као мрежа служила је нека даска или низ постављених књига. Та игра је названа минијатурни тенис енгл. Miniature Indoor Lawn Tennis Game играла се по целој Великој Британији и њеним колонијама, а различите врсте минијатурног тениса, са нестандардизованим реквизитима и без одређених правила играле су се и у Северној Америци.

У каталогу фирме F. H. Ayres из 1884. по први пут се наводи назив стони тенис.

Велику заслугу за напредак стоног тениса има енглески инжењер Џејмс Гиб (1853—1930), који је из Америке 1890. донео у Енглеску, неколико комада целулоидних лоптица, с намером да оне замене лоптице од плуте, које су се тада употребљавале. Игру тим лоптицама Гиб је назвао ономатепејским именом „пинг-понг“, према звуку лоптице приликом удара у сто дрвеним рекетом.

Та новост је значила преокрет у развоју игре и много допиринела занимљивости и наглом ширењу те игре у Енглеској (1899—1904), где се играла на сваком већем столу на разним местима. Приређивана су и такмичења, а први турнир у пинг-понгу одржан је у лондонском Royal Aqvariumu (данасшњем Кристал Паласу у Вестминстеру. Из тог времена потиче 14 разних написа на тему о пинг-понгу сачуваних у Британском музеју. Трговци су у Енглеској ту игру називали и gossima, у Северној Америци whiff-whaff, док се у Француској од 1901 до 1925 називао пим-пам.

Двадесети век[уреди]

Неколико међународних првенстава одржано је од 1904. до 1912. године, а потом од 1912-1925. нису одржавана међународна такмичења у стоном тенису. Први стонотениски савез у свету основан је 1921. у Енглеској. Прво светско првенство у стоном тенису одржано је 1926. у Лондону, када је и основана Међународна стонотениска федерација ИТТФ.

Референце[уреди]

  1. ^ Енциклопедија физичке културе ЈЛЗ Загреб 1975.

Спољашње везе[уреди]