Цивилизација — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: fiu-vro:Tsivilisats'uun
мНема описа измене
Ред 23: Ред 23:
[[http://www.willdurant.com/bio.htm Задужбина Вила Дурантга]]
[[http://www.willdurant.com/bio.htm Задужбина Вила Дурантга]]


[[Категорија: Друштво]]
[[Категорија:Друштво]]
[[Категорија:Културна географија]]


[[ar:حضارة]]
[[ar:حضارة]]

Верзија на датум 5. фебруар 2009. у 23:32

Градови су највећа одлика људске цивилизације

Речју цивилизација означавамо виши степен развоја људског друштва. Цивилизовано друштво, у односу на праисторијско, користи писмо, поседује висок степен специјализованих знања и умећа, и има заједничку управу, која настаје из природне потребе људи да живе безбедно и према устаљеном реду.

Дефиниција цивилизације

Дефиниција цивилизације коју даје Вил Дурант је дефинише као друштвени ред који који промовише стварање култура. Конституишу је четири елемента: економија, политичка организација, морална традиција и потрага за знањем и уметношћу. Када је страх превладан, конструктивност и радозналост су ослобођени и људи су подстакнути природним импулсом према разумевању и унапређењу живота.

Физички и биолошки услови су само предуслови цивилизације, они је не конституишу и не генеришу је. Морају бити укључени и фактори психологија. Мора постојати социјални ред, чак и ако је близак хаосу, као у ренесанса Фиренца или Риму, људи се морају осећати слободно. Мора постојати некакво јединство језика за културну размену. Кроз институције као што су црква, фамилија, школа и слично мора бити постављен унификовани морални код, правила игре живота која су препозната чак и од оних који их крше. Можда је неопходно и неко јединство које даје вера у нешто натприродно или утопијаско - што подиже морал од калкулација према посвећености и даје племенитост и значај без обзира на притисак смртности. И на крају, мора постојати некакво образовање - нека техника, макар и примитивна, потребна за трансмисију културе. Без обзира да ли се образовање врши кроз имитацију, иницијацијау или инструкције, кроз оца и мајку, учитеља или свештеника, наслеђе племена - језик и знање, морал и обичаји, технологија и уметност - морају бити пренети младим нараштајима као инструмент који их претвара из животиња у људе.

Древне цивилизације

У древне цивилизације спадају цивилизације које су створили стари Египћани, Кинези, Индуси, Асирци, Вавилонци, Персијанци, као и прекоморске цивилизације Инка, Маја и Ацтека.

Одлике древних цивилизација

Античка цивилизација

Античка цивилизација се односи на достигнућа које су нам дали стара Грчка и стари Рим.

Одлике античке цивилизације

Арапска цивилизација

Модерна цивилизација

[Задужбина Вила Дурантга]