Црква Светог пророка Илије у Марићкој — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Враћене измене 31.223.145.82 (разговор) на последњу измену корисника 31.223.145.104
ознака: враћање
мНема описа измене
Ред 5: Ред 5:
| изворно_име =
| изворно_име =
| изворно_име_јез =
| изворно_име_јез =
| слика =
| слика = NKD543 Црква св. Илије, Марићка2.jpg
| опис =
| опис =
| локација = [[Марићка]], Приједор
| локација = [[Марићка]], Приједор

Верзија на датум 14. август 2019. у 20:07

Црква брвнара Светог пророка Илије
Основне информације
ЛокацијаМарићка, Приједор
Религијахришћанство
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ГрадПриједор
ЕнтитетРепублика Српска
Држава Босна и Херцеговина
Оснивање1870.
обнова: 2003.

Црква брвнара Светога Пророка Илије налази се у селу Средња Марићка , насељу удаљеном 20 километара од Приједора, у Републици Српској, БиХ. Подигнута је 1870. године, а обновљена и освећена 2003. године. На тавану ове цркве нађене су царске двери, на којима је урезан датум 30. јул 1753. године, који даје предпоставку да је из старијег храма који се налазио на истом месту.

Како представља вриједан и изузетно добро очуван примјер дрвених цркава брвнара у Босни и Херцеговини, проглашена је за национално добро као национални споменик у Босни и Херцеговини (Службени гласник БиХ, број 102/11).[1]

Изглед цркве

Архитектура цркве се одликује конструктивним рјешењима крова цркве са препуштеним широким стрехама, ниским дрвеним зидовима, декоративно-архитектонским елементима тријема и звоника, домишљатим и конструктивно успјелим тесарским везама дрвених конструктивних елемената, великих конструктивних распона, али и ванредан осјећај за пропорционалност објекта, свједоче о изузетном занатском умијећу локалних дрводјеља-неимара. Достигнуће градитеља је тим вредније, имајући у виду комплексност друштвено-политичких и економских прилика краја 19. вијека, у вријеме када је црква била обнављана.

Црква је грађена од храстових талпи који су постављени на темељ од камена. Састоји се од улазног трема, тробродног наоса, хорске галерије и олтарско дела. Изнад трема је после 1878. године саграђен је дрвени звоник. Таваница изнад наоса је рађена у комбинацији равне таванице и полуобличастог свода.

Из времена друге обнове цркве (1938) потјече иконостас са 22 иконе, рад иконописца Павла Житетског. Осим иконостаса као заштићена покретна добра чине пријестолни крст, кандило и дрвена врата с оригиналним металним кључем, из времена прве цркве.

У непосредној близини цркве налази се стари храст, за кога стручњаци сматрају да је стар око 600 година. Слава цркве је Илиндан, када се организује Велики народни црквени сабор.

Референце

  1. ^ „Komisija/Povjerenstvo za Očuvanje Nacionalnih Spomenika-Crkva sv. Ilije u Marićki, graditeljska cjelina”. Архивирано из оригинала 07. 04. 2016. г. Приступљено 28. 03. 2016. 

Спољашње везе