Јакоб Бакема

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јакоб Бакема

Пошаљи фотографију

Информације
Датум рођења 8. март 1914.
Место рођења Гронинген (Холандија)
Датум смрти 20. фебруар 1981.
Место смрти Ротердам (Холандија)
Дела
Правац/традиција Модернизам
"Hansaviertel" четврт у Берлину ван дер Бок & Бакема- десно

Јакоб Беренд (Јап) Бакема (хол. Jacob Berend Bakema; Гронинген, 8. март 1914Ротердам, 20. фебруар 1981) био је холандски архитекта, познат по ангажованости на реконструкцији Ротердама после Другог светског рата који је стварао у стилу касне модерне архитектуре.

Биографија[уреди]

У годинама 19311936. завршио је студије на вишој индустријској школи у Гронингену. Одлучио је да постане архитекта и 1941. завршио је академију за архитектуру на Делфском техничком универзитету, где је један од предавача био Мартин Стам. Запослио се у Министарству за јавне радове у Амстердаму. У години 1955.-ој био је секретар „CIAM“-а (Congrès International d'Architecture Moderne), а био је и члан напредне групе “Team 10”.

Бакема је сумирао своје урбанистичке и архитектонске идеје до представе о „arhitekturbanism“ и цели идеалистички простор скоро космолошки изглед на људски локалитет и битисање. У складу са „CIAM“ линијом истраживао је у новим стамбеним четвртима и хтео је да створи нови пут у градском дизајну. Они су аплицирали погледе на стамбнене четврти и визуелно су хтели да стварају нове стамбене типове и организовати основе за град функције. Од 1964. године деловао је као професор на Делфском техничком универзитету а затим и од 19651978. као професор на универзитету за уметност у Хамбургу, и гостује на универзитетима у САД (Вашингтонски универзитет и универзитет у Илиноису у Кембриџу (Хавардски универзитет) и даље је предавао у Единбургу, Кракову, Варшави, Берлину, Венецији и Риму.

Спољашње везе[уреди]