Јанко Туфегџић

С Википедије, слободне енциклопедије
Јанко Туфегџић
Датум рођења(1907-00-00)1907.
Место рођењаШабацКраљевина Србија
Датум смртиновембар 1944.(1944-11-00)
Место смртиНезависна Држава Хрватска
Занимањекњижевник, новинар
Активни период1928 – 1944
Значајни радови"Беспућа и блудње", "Звездани хлад", "Невидљиве битке"
СупругаЗора Новаковић
ДецаПланинка Туфегџић
РођациЈанко Веселиновић (деда)
Војислав Туфегџић (синовац)

Јанко Туфегџић (Шабац, 1907новембар 1944) био је српски и југословенски књижевник и новинар, професор југословенске књижевности, резервни пешадијски капетан II класе Југословенске војске и шеф пропагандног одсека Церско-мајевичке групе корпуса Југословенске војске у Отаџбини.

Биографија[уреди | уреди извор]

Образовање и каријера[уреди | уреди извор]

Рођен је 1907. године у Шапцу, као син бадовиначког свештеника Драгољуба Туфегџића и Персиде Веселиновић, кћерке књижевника Јанка Веселиновића, писца историјског романа Хајдук Станко.

Завршио је студије југословенске књижевности на Филозофском факултету Универзитета у Београду.[1] Примљен је у Удружење српских књижевника 1928. године. Исте године, излази и његова прва збирка песама под називом Беспућа и блудње. Већ наредне године, излази и његова друга збирка песама Звездани хлад. Радио је као новинар листа Правда до 1938. године, а био је и уредник Ошишаног јежа и стални дописник Политике. Спријатељио се са Милошем Црњанским у време сукоба са књижевном левицом, који је водио преко часописа Идеје.

Говорио је француски, енглески и чешки, а служио се италијанским и немачким језиком.

Јанко Туфегџић као припадник Церско-мајевичке групе корпуса ЈВуО

Други светски рат[уреди | уреди извор]

Јанко Туфегџић је имао чин резервног пешадијског капетана II класе Југословенске војске, уочи Априлског рата 1941. године. Његов синовац гардијски мајор Војислав Туфегџић, командант Церског корпуса Југословенске војске у Отаџбини, позвао је Јанка да му се придружи, што је овај и учинио. Као истакнути новинар, одмах је преузет у штаб команданта Церско-мајевичке групе корпуса под командом пуковника Драгослава Рачића и постављен за шефа пропагандног одсека. Углавном је боравио у пећини у селу Горње Кошље на планини Бобији, организовао једну штампарију и уређивао новине Глас Цера, Шумске вести, Уљез[2]

Пошто је пуковник Рачић са својим војницима изградио цркву брвнару у селу Савковић, током зиме 1943. године у њој се венчавају Јанко Туфегџић и матуранткиња шабачке гимназије Зора Новаковић из села Клења. Венчани кум им је био пуковник Драгослав Рачић. Уочи повлачења у Босну крајем 1944. године, родила им се кћерка Планинка. После новембра 1944. године, судбина Јанка Туфегџића није позната. Постоје наводи да је на превару убијен у једном муслиманском селу где је заноћио.[1]

Књижевност Јанка Туфегџића[уреди | уреди извор]

У песмама које је писао последњих година живота, Туфегџић је опевао личности и војевања Југословенске војске у Отаџбини. Између осталог, опевао је опсаду Шапца и ослобођење Бање Ковиљаче 1941. године.

Ове песме су остале у рукописима, а сачувала их је његова кћерка Планинка, која их је потом предала својим синовима - Јанку и Стевану Марковачком. Његове три збирке са додатком ових необјављених песама, штампане су 2017. године.

Дела[уреди | уреди извор]

  • Беспућа и блудње (1928);
  • Звездани хлад (1929);
  • Невидљиве битке (1940);
  • Песме . 2017. ISBN 978-86-920331-1-7. - три објављене и једна необјављена збирка.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Калабић, Радован (11. 12. 2017). „Угушени глас Јанка Туфегџића (1907—1944)”. Нови стандард. 
  2. ^ Туфегџић, Јанко (1944). „Политички термин за издају, насиље, шпијунажу, корупцију - љотићевштина”. Глас Цера. Царско-мајевичка група корпуса.