Истрага над беспрекорним грађанином

С Википедије, слободне енциклопедије
Истрага над беспрекорним грађанином
Филмски постер
Жанркриминалистички
РежијаЕлио Петри
СценариоЕлио Петри
Уго Пиро
ПродуцентМарина Чикоња
Данијеле Сенаторе
Главне улогеЂан Марија Волонте
Флоринда Болкан
МузикаЕнио Мориконе
Продуцентска
кућа
Vera Film
Година1970.
Трајање115 минута
ЗемљаИталија
Језикиталијански
Зарада1.928 милијарди ₤
IMDb веза

Истрага над беспрекорним грађанином (итал. Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto) је италијански криминалистички филм из 1970. године редитеља Елиа Петрија, са Ђан Маријом Волонтеом и Флориндом Болкан у главним улогама. Представља психолошку, црнохуморну сатиру о корупцији на високој функцији, прати полицајца који убије своју љубавницу а затим тестира да ли би га полиција оптужила за овај злочин.[1] Филм је у Италији објавио Euro International Pictures 9. фебруара 1970. Освојио је награду жирија на Канском филмском фестивалу 1970. и награду Давид ди Донатело за најбољи филм и најбољу главну глумицу. У Сједињеним Америчким Државама је освојио Оскара за најбољи међународни филм и за најбољи оригинални сценарио.[2] Године 2008. је стављен на листу Министарства културе Италије „100 филмова које треба сачувати”.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Недавно унапређени полицијски инспектор под надимком Доктор убија своју љубавницу, а затим прикрива злочин. Поставља трагове како би своје подређене официре усмерио ка низу других осумњичених, укључујући њеног хомосексуалног супруга и студента радикалне левице. Затим ослобађа остале осумњичене и води истражитеље ка себи како би доказао да може да се извуче са било чим, чак и док је под истрагом. На крају признаје злочин пред својим претпостављенима који одбијају да му верују. Сигуран да је безбедан, повлачи признање и добија одобрење полицијског комесара. Открива се да је испитивање у његовом дому секвенца из снова и филм се завршава стварним доласком комесара и других колега.

Улоге[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Weber, Bill. „Blu-ray Review: Investigation of a Citizen Above Suspicion”. www.slantmagazine.com. Приступљено 6. 9. 2019. 
  2. ^ "Investigation of a Citizen above Suspicion" Wins Foreign Language Film: 1971 Oscars (на језику: српски), Приступљено 2022-10-20 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]