Корисник:Matinik998/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Сара Лоренс Колеџ[уреди | уреди извор]

Сара Лоренс
Универзитет Сара Лоренс
МотоМудрост и разумевање
Типприватни универзитет уметности
Оснивање1926.година
Буџет112 милиона евра
ПредседникКристи Колинс Џуд
ЛокацијаЊујорк
Бојезелена, бела
Веб-сајтhttps://www.sarahlawrence.edu/
Сара Лоренс
Сара Лоренс

Сара Лоренс Колеџ је приватни колеџ слободних уметности у Јонкерсу, Њујорк. Познат је по ниском односу студената и факултета и високо индивидуализованом студијском програму. Школа моделира свој приступ образовању након Оксфорд / Кембриџ система туторијала један-на-један студент-факултет, који су кључна компонента у свим областима студија. Сара Лоренс наглашава стипендије, посебно у хуманистичким наукама, извођачким уметностима и писању, и високо вреднује независну студију. Сара Лоренс Колеџ је рангирана на 53. месту у категорији националних либералних уметничких колеџа 2018. године по америчким новостима и светском извештају. Сара Лоренс је такође проглашена високошколском институцијом са "најбољим искуством у учионици" у целој Америци од стране Принстон прегледа 2016. [1]

Историја[уреди | уреди извор]

Сара Лоренс Колеџ основан је од стране Виллиама Ван Дузер Лоренса (1842-1927) на темељу његове имовине у округу Весчестера и именован је у част његове супруге Сара Бејтс Лоренс (1846-1926). Колеџ је првобитно имао за циљ да пружи обуку за уметност и хуманистичке науке за жене.Главна компонента раног курикулума Колеџа била је "продуктивни одмор", где су ученици морали радити осам сати недељно у областима као што су моделирање, стенографија, куцање, шминкање и баштованство. [2]Његова педагогија, по узору на систем туторијала на Универзитету Оксфорд, комбиновала је независне истраживачке пројекте, индивидуално надгледане од стране наставног факултета, и семинаре са малим односом између ученика и наставника - узорак који задржава садашњост, упркос његовој цени. Сара Лоренс је био први колеџ либералних уметности у Сједињеним Државама, која је укључила ригорозан приступ уметности са принципима прогресивног образовања, фокусирајући се на нормалну наставу и наставу за посебне потребе студената.

Поред оснивања Сара Лоренс колеџа, Вилиам Лоренс је одиграо кључну улогу у развоју суседне заједнице Бронксвил, Њујорк. Његово име се може наћи у богатим насељима Лоренс Парк и Лоренс Парк Запад, корпорацији за некретнине Хулиан Лоренс и болница Лоренс у центру Бронксвила, установи која је настала када је Лоренсов син Дадли скоро умро на путу до болнице у суседни Њујорк Сити. Лоренс је отелотворио идеје Прогрессивистичког покрета из 1890-их, посебно његов став да су уметности кључни елемент у друштвеној еволуцији појединаца и породица, у развијању приватног и јавног сензибилитета и стварању једнаких односа између мушкараца и жена.[3]

Харолд Тејлор, председник Сара Лоренс Колеџа од 1945. до 1959. године, увелико је утицао на колеџ Тејлор, изабран за председника са 30 година,

Вилиам Ван Дер Лоренс
Вилиам Ван Дер Лоренс

одржава пријатељство са образовним филозофом Џон Дивијем и ради на томе да примени Дивијев метод код Саре Лоренс. Тејлор је већину своје каријере провео позивајући се на образовну реформу у Сједињеним Америчким Државама, користећи успех властитог колеџа као пример могућности персоналног, модерног и ригорозног приступа високом образовању. Сара Лоренс је 1968. године постала установа за учествовање. Пре ове транзиције разговарало се о пресељењу школе и њеном спајању са Принстон универзитетом, али је администрација одлучила да остане независна. [4]

Академије[уреди | уреди извор]

На додипломском нивоу, Сара Лоренс нуди алтернативу традиционалним специјалитетима. Студенти теже широком распону курсева у четири различита курикуларна распореда: Креативне уметности (писање, музика, плес, позориште, филм и уметности као што су сликарство, графика, цртање и скулптура); историју и друштвене науке (нпр. антропологија, економија, политологија и социологија); хуманистичке науке (нпр. азијске студије, историја уметности, филмске студије, језици, књижевност, филозофија и религија); и природне науке и математике (биологија, хемија, физика, информатика и математика). Настава је структурирана око система семинара-конференција кроз који ученици уче у малим, интерактивним семинарима и приватним туторијалима са професорима. Сваки студент је додељен саветнику факултета, познат као "дон", који помаже ученику да планира студијски курс и пружа сталне академске смернице. Већина курсева, осим оних извођачких уметности, састоји се из два дела: семинара, ограниченог на 15 студената, и конференција, што је састанак са професором семинара. На овим конференцијама ученици развијају појединачне пројекте који проширују наставни материјал и повезују их са њиховим личним интересима. Сара Лоренс нема потребних курсева, а традиционални испити углавном су замењени истраживачким радовима. Поред тога, оцене се снимају само за потребе транскрипта - наративне процене се дају уместо оцена.[5] Колеџ спонзорише међународне програме у Фиренци, на колеџу Ведхам, Окфорду, Реид Хејлу у Паризу и на Британској америчкој драмској академији у Лондону. Сара Лоренс такође има најдужи програм студирања у иностранству у Хавани, Куби.[6]

Сара Лоренс - Колеџ
Сара Лоренс Колеџ

Размена програма[уреди | уреди извор]

Јуџин Ланг Програм размене: 1996. године колеџ је почео са програмом размене са Јуџин Ланг Колеџом, одељењем за нове школе у Њујорку. Еугене Ланг има посебне снаге у друштвеним наукама. Квалификовани студенти се могу уписати на курсеве у другим одељењима Нове школе, укључујући и дипломске групе. Студенти морају имати снажне академске податке и завршили су прве и друге године. Квалификовани студенти такође имају прилику да учествују у Ланговом програму размене на Универзитету у Амстердаму, у Холандији.[7]

Спелман Колеџ Програм размене: Почевши од пролећа 2007. године, студенткиње СЛЦ-а почеле су да учествују у програму размене са Спелман Колеџом у Атланти, Џорџија. .

Пицер Колеџ Програм размене

Калифорнијски институт за размену уметности

Кансаи Гадаи Универзитет (Програм азијских студија) Осака, Јапан

Цуда Универзитет (Приватни женски универзитет) Токио, Јапан

Међународни програми[уреди | уреди извор]

Колеџ има низ међународних програма у четири земље. Сара Лоренс чини све практичне напоре како би сачувала своје најкарактеристичније елементе, као што су интеракција један-на-један са професорима, мале класе и нагласак на квалитативном разумевању, у својим програмима у иностранству.

Хавана: Овај програм је најдужи пут на Куби на америчком универзитету. [8]Програм је управо завршио своју једанаесту годину у 2011. години. Понуде у Хавани укључују афро-кубанску културу, историју уметности, кубанско или латиноамеричко кино, кубанску историју, латиноамеричке студије, књижевност, психологију, урбану и руралну социологију, САД. -Кубански односи и женске студије. Све курсеве предаје кубански факултет и похађају кубански студенти. Од сваког студента се такође тражи да се упише на напредни курс шпанског језика. Најкарактеристичнија карактеристика је повезивање са Центар Студије Демографије (ЦСД), једним од истраживачких центара на Универзитету у Хавани. На ЦСД-у се студенти сусрећу са стручњацима чија се истраживања и професионална експертиза фокусирају на развој у савременом кубанском друштву. Студенти бирају тему истраживања и упарени су са професором из ЦДС-а са којим се редовно састају, слично као и редовна конференцијска структура.

Лондон: Заједнички спонзорисана од стране Британске Америчке Драма академије и Сара Лоренс Колеџ, програм проширује дугогодишњу и живу традицију Сара Лоренс у извођачким уметностима излажући студенте ригорима професионалног британског тренинга у глуми. Факултет укључује неке од најистакнутијих британских глумаца и редитеља. У средишту сваког студентског програма је проучавање сцене у класичним и модерним радовима. Ученици такође похађају курсеве гласа, покрета и борбе на позорници и учествују у потпуно сценским наступима на крају сваког термина.

Окфорд: Од 1985. Сара Лоренс Колеџ се повезује са Ведхем Колеџом, једним од додипломских колеџа на Окфорд Универзитету у Енглеској. Овај програм је отворен за одабране јуниоре и сениоре. Студенти су најбоље спремни да прихвате захтеве Окфорда ако је њихов курс у првој и другој години укључио значајан аналитички и писани рад.

Лидс: Студенти који су примљени на Универзитет у Лидсу имају приступ различитим дисциплинама и академским снагама. Академска година траје од септембра до краја маја и састоји се од два семестра. Студенти ће имати комбинацију предавања, семинара и туторијала, уз додатно време за приватне студије, лабораторије (науке) и теренски рад. Студенти ће се састати са саветником за програм Сара Лоренс у одређивању њиховог студија сваког семестра.

Дартингтон: Високо конкурентна музичка размена са Дартингтон Колеџом уметности у јужној Енглеској. Програм је отворен за квалификоване студенте са интересовањем за експерименталну музику и медије.

Париз: У историјском Реид Халу у Паризу, у Паризу, програм је најстарија Сара Лоренс и фокусира се на хуманистичке и креативне уметности. Програм се одвија у потпуности на француском језику и укључује једну потребну класу француског језика и три друга курса по избору студента. Настава се може полагати на Универзитету у Паризу, Институту за политику, Институту Лувру и Институту Кечолик, или другим специјализованим институцијама.

Катанија: Отворен за студенте који имају напредно разумевање италијанског језика, програм Катанија користи предности свог сицилијанског окружења како би пружио студентима искуство у култури. Студенти се уписују директно на Универзитет у Катанији и бирају курсеве које нуди хуманистичко одељење, укључујући: историју средњевековне уметности, савремену италијанску књижевност, историју филозофије, археологију, историју грчке и римске уметности, историју позоришне уметности, компаративну књижевност, византијску историју и историја Европе.

Дипломски програми[уреди | уреди извор]

Сара Лоренс нуди девет дипломских програма, од којих сваки додељује мастер, магистар ликовних уметности или магистар наука на својим дипломантима.[9] За разлику од високо специјализованих, истраживачки оријентисаних докторских студија, ови програми одражавају нагласак на интердисциплинарним студијама и блиским односима између ученика и наставника који су постали карактеристични за додипломски програм Колеџа. Интензиван рад са члановима факултета, малим семинарима и конференцијама један на један чине основу курикуларног модела. Према њиховој властитој литератури, програми се труде да балансирају "теоријске (обично се расправљају на семинарима и конференцијама) са практичним (у виду теренског рада, практикума, истраживања или креативног рада). Овај искуствени рад се најчешће спроводи не у изолацији, али у средини заједнице. Интердисциплинарни рад и идеје се подстичу, као и етика друштвене одговорности. Тренутно је око 298 дипломираних студената уписано у сљедеће програме:

Уметност учења

Развој детета

Играње

Плесање

Здрави савети

Људски гени

Позориште

Женска историја

Писање

Уметност учења[уреди | уреди извор]

Програм Сара Лоренс Колеџ, уметност учења програм нуди обуку у образовању у формама за стицање диплома и за континуирано образовање. Једна компонента програма је Програм за оснаживање наставника, који је основан 1989. године као форум за подршку наставницима и образовним администраторима, а од тада се проширио на ресурс и мрежу за више од 250 почетних и искусних професионалаца из 25 школских округа. Вестчестер Каунти суседна подручја Њујорк, Конектикут и Њу Џерзи.[10]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

-Official website

-Official Athletics Website

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Welcome to Sarah Lawrence College”. www.sarahlawrence.edu (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  2. ^ „Sarah Lawrence College”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  3. ^ „Page TitleBecoming Sarah Lawrence: 75th Anniversary Issue: Sarah Lawrence College Magazine”. web.archive.org. 2014-02-04. Приступљено 2019-05-17. 
  4. ^ Lambert, Bruce (1993-02-10). „Harold Taylor, Novel Educator And College President, Dies at 78”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2019-05-17. 
  5. ^ „Sarah Lawrence College”. Times Higher Education (THE) (на језику: енглески). 2019-03-25. Приступљено 2019-05-17. 
  6. ^ „About Sarah Lawrence”. www.sarahlawrence.edu (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  7. ^ „Exchange Programs”. www.sarahlawrence.edu (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  8. ^ „Study Abroad in Japan”. www.sarahlawrence.edu (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  9. ^ „Study Abroad in Havana, Cuba”. www.sarahlawrence.edu (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17. 
  10. ^ „Master’s Programs”. www.sarahlawrence.edu (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-17.