Корисник:Nikolanrt6819/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Рејмон Декерс
Лични подаци
Друга именаДијамант
Турбина из пакла
Датум рођења4. септембар 1969.(1969-09-04)
Место рођењаБреда, Северни Брабант, Холандија,
Датум смрти27. фебруар 2013.(2013-02-27) (43 год.)
Место смртиБреда, Северни Брабант, Холандија,
НационалностХоланђанско
Висина1,72 m (5 ft 8 in)
Маса70 kg (154 lb; 11 st 0 lb)
Спортске информације
ТимMaeng Ho Gym
Тим Декерс
Голден Глори
ТренерКор Хемерс

Rejmon Dekers (4 septembar 1969 – 27 februar 2013) bio je holandski kik bokser i osmostruki svetski šampion u Tajlandskom boksu. Dekers je bio favorit publike zbog svog brzog i agresivnog stila borbe. Dekers je takođe bio poznat zbog svoje spremnosti da ode u inostranstvo i da se bori protiv tajlandskih šampiona u njihovoj zemlji.

Biografija[уреди | уреди извор]

Rane godine[уреди | уреди извор]

Dekers je rođen 4. septembra 1969. u Bredi, Holandija. Borbene veštine počeo je da uči sa 12 godina. Pola godine je učio džudo a potom je prešao na boks. Posle nekoliko godina Dekers je počeo da vežba Tajlandski boks pod nadzorom Kor Hemersa. Po završetku svog obrazovanja za pekara, Dekers se pridružio teretani Maeng Ho Breda. Tokom Dekersovih ranih dana treninga njegova majka je bila u teretani svaki dan i na kraju su se ona i Hemers zaljubili i venčali.

Na početku karijere menadžer Dekersa bio je Klovis Deprec, menadžer legendarnog Roba Kejmena. To je bio razlog zašto je Kejmen bio pored ringa tokom mnogih Dekersovih mečeva, uključujući i njegovu oproštajnu borbu. Često su trenirali zajedno i postali dobri prijatelji. Dekersa i Kejmena su ljubitelji borbe na Tajlandu prozvali "dvostruki holandski dvojac".

U svojoj prvoj borbi sa 16 godina, Dekers je pobedio spektakularnim nokautom protiv dobro postavljenog starijeg boksera. Iako je bio težak samo oko 55 kg, njegovi protivnici saznali su pre ili kasnije da je bio mnogo jači nego što je izgledao. Kako je Dekers i dalje pobeđivao u mečevima nokautom, njegova reputacija nadolazećeg borca širila se u zajednici Tajldanskog boksa. Prvu titulu dobio je sa 18 godina, kada je 15. novembra 1987. godine osvojio MTBN holandsko prvenstvo. Dekers je nokautom savladao Kenet Ramkisojena nožnim udarcem u glavu. Pre ove borbe holanđanin je imao prvo međunarodno takmičenje protiv vladajućeg evropskog prvaka, Ričarda Nama iz Francuske. Dekers je izgubio borbu na bodove. Revanširali su se godinu dana kasnije za EMTA evropsko prvenstvo. Ovog puta Dekers je pobedio u borbi nokautom u četvrtoj rundi, kombinacijom - levi kroše, desni direkt u telo.

Uspon do zvezda[уреди | уреди извор]

Dekers je izabran za NKBB evropsko prvenstvo u super perolakoj kategoriji protiv Kevina Morisa 14. aprila 1988. Jednoglasnom odlukom pobedio je svog prekomernog engleskog protivnika. Tokom naredne godine holanđanin će pobediti u brojnim borbama pre nego što će pobediti Mungkordum Sičanga za IMTA svetsku titulu u lakoj kategoriji. Pred kraj 1988. godine suočio se sa Žilbert Balantinom iz ugledne teretane Čakuriki u Amsterdamu, Holandija. Dekers je odlukom izgubio nakon što ga je Balantin nadmašio u pet rundi. Ovaj meč je započeo žestoko rivalstvo između njih dvojice - borili su se još dva puta, obojica deleći pobede.

18. februara 1990, Dekers se istinski preselio na svetsku scenu. U Amsterdamu se suočio sa vladajućim Lumpin šampionom Namphonom Nongkeepahuiuthom. Naneo je redak poraz Namfonu posle pet rundi, uzevši svetsku titulu IMF-a u poluteškoj kategoriji. Dva borca će se ponovo sastati dva meseca kasnije u revanšu u Bangkoku na Tajlandu. Ovog puta Holanđanin, koji je upravo nokautirao prvoplasiranog Lumpin borca Čeri S. Vaniš u Amsterdamu, nije uspeo da pobedi Namfona i izgubio je podeljenom sudijskom odlukom. Iste godine vratio se na Tajland da bi se sastao sa Isarom Sakrerinom u izgubljenom meču za Sakrerinovu titulu u lakoj kategoriji.

Najznačajniji rival Dekersa bio je višestruki šampion Lumpina i živa legenda Koban Lukčaomesaitong. U prvom susretu 21. aprila 1991. godine, Dekers je nokautiran levim krošeom. Ovo bi bio prvi od četiri susreta od 1991. do 1993. godine, u onome što je postalo jedno od najvećih rivalstava u istoriji Tajlandskog boksa. U revanšu, Dekers je pobedio na istaknut način dostojanstvenim nokautom. U trećem napadu njihovog rivalstva, Dekers je poražen odlukom sudija nakon pet iscrpljujućih rundi, ali je pobedio u četvrtoj i poslednjoj borbi, izjednačivši rezultat protiv Kobana. Borbe između Kobana i Dekersa ocenjene su kao najbolje po svim standardima, od strane navijača Tajlandskog boksa širom sveta.

Dekers je 1991. godinu završio sa dve pobede nokautom nad francuskim šampionom Džoelom Cezarom i porazom protiv Sakmonkol Sitičoka. Između 1992. i 1996, Dekers će učestvovati u brojnim bitkama visokog profila, poražavajući borce kao što su Džo Presti, Ritičai Tor. Čalermčai, Mehmet Kaia i Hektor Pena. Takođe bi pretrpeo nekoliko poraza, izgubivši drugu borbu protiv Džoa Prestija, kao i propustivši da porazi Džaretong Kiatbangčona, Didu Diafata, Orono Por Muangubola i Dena Mungsurina.

Dana 16. novembra 1996, Dekers je pobedio Hasana Kasriuija jednoglasnom odlukom u Amsterdamu u Holandiji i osvojio Svetski profesionalni kik boks ligu (VPKL) Svetsko prvenstvo u super poluteškoj kategoriji. Do ovog trenutka, uprkos pobedi, povrede su uzimale danak i njegova karijera se završavala. Mesec dana kasnije, suočio se sa Jomhodom Kiatadisakom u Bangkoku na Tajlandu za upražnjenu VMTA Svetsku Super velter titulu. Dekers je izgubio borbu odlukom sudija. U nezaboravnoj bortbi protiv Rajana Simsona u Rosendejlu, Holandija 1997. godine, oba borca su istovremeno otišla na pod sa levim krošeom. Dekers je pritom povredio oko i morao je da odustane, izgubivši borbu tehničkim nokautom na kraju druge runde. Vratio bi se pobedničkim putevima pobedivši Saengtinou Sor. Rungrota, osvećujući svoja dva poraza protiv „Smrtonosnog poljupca“.

Oproštajna borba[уреди | уреди извор]

18. marta 2001. godine, Rejmon Dekers vodio je oproštajnu borbu protiv Marina Deflorina u Roterdamu u Holandiji. Borba je završena u četvrtoj rundi kada je Dekers levim krošeom nokautirao Deflorina. Posle borbe, Dekers se za finale pridružio centralnoj pozornici članova tima Zlatne slave, Rob Kaman se spustio bedemom, poklanjajući baklju Golden Glori-ja Dekersu, koji ju je zauzvrat prenosio svakom članu tima, dok su se prikazivali video klipovi njegovih pobeda na ekranima.

Povratak[уреди | уреди извор]

Nakon penzionisanja, Dekers je bio zauzet trenirajući svoja dva tima, Tim Dekkers i Golden Glori. Međutim, 2005. godine Dekers je iznenadio borbeni svet tako što se dogovorio o ugovoru sa K-1. Međutim, trebalo je da se bori prema MMA pravilima protiv Genkija Suda. Dekers, koji se nikada nije borio po MMA-a pravilima, i borbu je primio nekoliko dana unapred, izgubio je kružnim nožnim udarcem petom.

Međutim, njegovo rukovodstvo je organizovalo još jednu redovnu borbu po pravilima K-1. Dekers se borio protiv Amerikanca Danea Ludviga u superfajtu tokom K-1 Mak 2005 događaja. Nekoliko dana pre borbe, Dekers se povredio, rastrgavši ligament desnog ramena. Čitavu borbu mogao je da udari samo levom rukom. Ipak, Dekers je srušio Ludviga u svakoj rundi i pobedio u borbi odlukom. Njegovo konačno penzionisanje je bila superborba protiv Džeri Mesa na K-1 Svetskom Grand priju 2006 u Amsterdamu, 13. maja 2006, ovaj događaj je organizovala holandska organizacija Ic Šoutajm u saradnji sa japanskom organizacijom K-1. Nakon što su oba borca pretrpela nokdaun u drugoj rundi, pobedu u odluci sudija zaradio je Mes. Odmah nakon borbe Dekers je najavio konačno penzionisanje.

Slava i slava na Tajlandu[уреди | уреди извор]

Rejmon Dekers borio se sa nekim od najboljih boraca koje je Tajland mogao da ponudi. Naročito je u početku Dekersu bilo teško boriti se po punim tajlandskim pravilima. Metode bodovanja bile su drugačije nego što je bio naviknut u Evropi. "Na Tajlandu je veoma teško pobediti osim nokautiranjem protivnika. U mnogim mojim borbama dešavalo mi se da sam gubio na "bodove" dok sam se borio na Tajlandu. Normalno je da tamo gubim na bodove, ali može biti veoma frustrirajuće", izjavio je Dekers u intervjuu 1993. godine.[1] Dekers je za neke od svojih gubitaka okrivio i brojne povrede. Uprkos njegovim porazima, tajlandski ljubitelji borbe izuzetno su poštovali odlučnost i sposobnost Dekersa.

Kraljevsko priznanje[уреди | уреди извор]

Povodom 85. godišnjice kralja Tajlanda, Dekers je od kraljevske porodice Tajlanda dobio kraljevsku nagradu za zasluge u sportu. Holanđanin je takođe postavljen za ambasadora svih stranih boraca na Tajlandu. "Ovo mi je veoma važno. To je najveće priznanje koje mogu da dobijem za ono što sam postigao u ovom sportu", rekao je Dekers, nakon izlaganja tajlandske princeze Ubolratane Rajakanije, najstarije ćerke kralja Bumibola Aduliadeja.

Smrt[уреди | уреди извор]

27. februara 2013. godine, Dekers je umro u 43. godini, nakon što je navodno osećao nesvestice tokom treninga u svom rodnom gradu Bredi. Vozio se biciklom kad se srušio. Nekoliko prolaznika pokušalo je da mu pomogne pre nego što su hitne službe stigle i pokušali su da ga ožive bezuspešno. Izvešteno je da je infarkt miokarda (srčani udar) uzrok smrti. [2]Stotine članova porodice i prijatelja oprostili su se od Dekersa na njegovoj sahrani na groblju Zuilen. Pogrebnu povorku pratilo je na desetine članova Moto kluba Satudara, kao i avion sa natpisom: "Diamond is 4ever, rest in peace" - Dijamant je večit, počivaj u miru!

Titule[уреди | уреди извор]

  • 1987 MTBN holandski šampion u perolakoj kategoriji
  • 1988 EMTA evropski šampion u perolakoj kategoriji
  • 1988 NKBB evropski šampion u perolakoj kategoriji
  • 1989 IMTA svetski šampion u lakoj kategoriji
  • 1990. MMF-ov svetski šampion u poluteškoj kategoriji (2 odbrane titule)
  • 1992. (VMTA svetski šampion u poluteškoj kategoriji 1 odbrana titule)
  • 1995. VMTA Svetski šampion u poluteškoj kategoriji
  • 1996 VPKL svetski prvak u poluteškoj kategoriji (2 odbrane titule)

Nagrade[уреди | уреди извор]

  • Kraljevska nagrada Tajlandske kraljevske porodice za 2013. godinu za zasluge u sportu

Kikboks rekord[уреди | уреди извор]

Kickboxing record (incomplete)
Professional mixed martial arts record

Legend:       Win       Loss       Draw/No contest       Notes

Takođe pročitajte[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Muay Thai / Action”. Thai Cinema. 2018. doi:10.5040/9781350988408.ch-006. 
  2. ^ Limited, Bangkok Post Public Company. „Muay Thai legend Dekkers dies”. Bangkok Post. Приступљено 2021-05-20. 

Spoljašnji linkovi[уреди | уреди извор]