Лидија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Уколико сте тражили женско име, погледајте чланак Лидија (име).
Краљевина Лидија
Историја Турске
TurkishEmblem.svg

Овај чланак је део серије о
историји Турске

Ова кутијица: погледај  разговор  уреди
Категорија: Историја Турске

Лидија (грч. Λυδία) - историјски регион у западној Анадолији, данашњој Турској, која обухвата модерне провинције Измир и Маниса. Главни град је био град Сард (тур. Sart). У својој највећој експанзији Краљевина Лидија је обухватала цео западни део данашње Анадолије. У каснијем периоду Лидија је била једна од римских провинција.

Рана историја: Меонија и Лидија[уреди]

Лидија је настала као пост-хетитско краљевство, после пропасти краљевине Хетита у 12. веку пре нове ере. Изворно име јој је било Мионија (Maeonia). Хомер је спомиње у својој Илијади[1], где становнике Лидије зове Меонијанцима (грч. Μείονες). Хомер приликом описа главног града, град не назива Сардис, већ Хајд[2]. Претпоставља се да је Хајд била област где се Сард налазио[3].

Касније је Херодот написао да је краљевина добила име по свом првом краљу Лидосу (грч. Λυδός), који је био син Атиса и Цибеле. Овај мит иде у прилог грчком имену Лидоји (грч. Λυδοί), док хебрејски извори наводе име (јев:Lûḏîm, לודים), које се односи Лиђане, библијске ратнике [4]. Лидијски ратници су били познати као добри стрелци, говорили су индоевропским језиком који је био сродан са хетитским језиком и сматра се чланом фамилије анатолских језика. Лиђани су нестали са историјске сцене током 1. века пре нове ере.

Меонци се последњи пут спомињу од стране Плинија Старијег да су живели поред реке Хермус у граду Меонији[5] .

Белешке[уреди]

  1. ^ >Илијада ii. 865; v. 43, xi. 431)
  2. ^ Илијада xx. 385
  3. ^ Види Страбон xiii.626
  4. ^ Јеремија 46.9
  5. ^ Историја природе v:30

Извори[уреди]


Спољашње везе[уреди]