Манастир Добрићево

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Добрићево
Dobricevo, klasterni kostel.jpg
Манастир Добрићево
Координате 42° 49′ 03" СГШ, 18° 24′ 48" ИГД
Држава Застава Републике Српске Република Српска
Година оснивања 1232
Ктитор Немањићи
Локација Орах (Билећа)
Јурисдикција СПЦ


Координате: 42° 49′ 03" СГШ, 18° 24′ 48" ИГД

Bosnia and Herzegovina location map.svg
Red pog.svg
Манастир Добрићево
Манастири у Републици Српској

Манастир Добрићево је манастир Српске православне цркве који се налази у селу Орах, на 12 километара од Билеће, општина Билећа. Манастир је саграђен у првој половини 13. вијека.[1]

Храм Ваведенија Пресвете Богородице[уреди]

Манастирска црква Ваведења Пресвете Богородице је изграђена од локалног камена кречњака. Садашњи животопис у храму је радило више мајстора. Мајстор Георгије Митрофановић је крајем 16. и почетком 17. вијека преко старијих фресака осликао зидове манастира. Према сачуваним записима, манастирске фреске је осликавао и мајстор Теодосије. Садашњи црквени иконостас је 1745. године осликао зограф Рафаило Димитријевић из Рисина. Прилоком премјештања манастира 1965. године, испод слоја фресака су пронађени остаци старијих фресака. Историчара умјетности сматрају да манастирске фреске прретстављају најљепшу цјелину српског животописа тога времена. У манастиру се чувају свете мошти, рука непознатог светитеља окована у позлачену сребрну наруквицу из једног комада.

Историјат[уреди]

Манастир је изграђен у првој половини 13. вијека на темељима раније ранохриншћанске базилике. Градњу манастира Добрићево предање везује за Немањиће и за цара Константина и његову мајку Јелену. Најстарији сачувани документ о манастиру потиче из средине 17. вијека.

Страдање[уреди]

Манастир Добрићево је опљачкан 1549. и 1680. године, а унутрашњост манастира је два пута спаљивана 1672. и 1914. године. Животопис је доста страдао када су Аустријанци запалили цркву 1914. године.

Положај[уреди]

Манастир Добрићево се до 1965. године налазио на извори ријеке Требишњице поред Требиња, када је због изградње хидроцентрале и потопљавања премјештен у село Орах, општина Билећа.[2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]