Марија Принцип

С Википедије, слободне енциклопедије
Марија Принцип
Марија Нана са супругом Петром Пепом Принципом
Датум рођења(1860-00-00)1860.
Мјесто рођењаБосанског ГраховаОсманско царство
Датум смрти1945.(1945-Недостаје неопходни параметар 1, месец!-00) (84/85 год.)
Мјесто смртиГраховоДФЈ
СупружникПетар Принцип
ДјецаГаврило Принцип

Марија Нана Принцип (девојачко Мићић; 1860Грахово, 1945) је била мајка Гаврила Принципа.

Биографија[уреди | уреди извор]

Марија Мићић је рођена 1860. године. Удала се за Петра Пепа Принципа из Обљаја код Босанског Грахова. Родила је деветоро деце, а само је троје преживело - Јово (1887), Гаврило (1894) и Никола (1898).[1]

Најстарији син Јово се почео бавити трговином и одселио у Хаџиће. Касније код њега долази и Гаврило, који је требало да упише официрску школу, али је он то одбио и потом отишао у Београд. Као припадник Младе Босне, извршио је атентат на аустроугарског надвојводу Франца Фердинанда, на Видовдан 28. јуна 1914. године у Сарајеву, што је Аустроугарска узела као формални повод за објаву рата Краљевини Србији, чиме је почео Први светски рат. Јово је тада одведен у заробљенички логор у Араду.

Марија Принцип и мајор Милан Цвјетићанин

Најмлађи син Никола је студирао медицину у Грацу и радио као лекар у Чапљини. Годину дана уочи Другог светског рата, Марији је умро супруг Петар, а она је остала на породичном имању у Обљају. На почетку рата, усташе убијају Николу.

Нана Принцип и мајор Петар Баћовић

За време рата, пролазећи кроз Граховско поље, у родну кућу Гаврила Принципа у Обљају је свратио командант оперативних јединица Југословенске војске у Отаџбини у источној Босни и Херцеговини војвода мајор Петар Баћовић, како би се поклонио сенима српског јунака и поздравио његову мајку, а том приликом се и фотографисао са њом. Исто је учинио и мајор Милан Цвјетићанин.

Нешто касније, кроз Обљај пролазе и партизани, који у Принциповој кући проналазе фотографије његове мајке Марије Нане са Баћовићем и Цвјетићанином. То је био разлог да спале кућу. Марија је тада била приморана да избегне и оде код рођака, најпре у Книн, а затим у Грахово, где и умире 1945. године.[2]

Сахрањена је на гробљу Мраморје у Босанском Грахову, заједно са мужем Пепом.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Порекло Гаврила Принципа” порекло.рс
  2. ^ „Petar Princip iz Banjaluke: Ponosan sam na svog rođaka Gavrila Principa”. 27. 11. 2016.