Нацрт:Дом Перињон (монах)

С Википедије, слободне енциклопедије

Дом Пјер Перињон (1638—1715) био је монах и управник подрума бенедиктинске опатије у Отвилеру. Постао је пионир бројних винарских техника cca1670. године — исте укључују прво мешање грожђа на начин којим се побољшава квалитет вина, балансира један елемент са другима како би се направила боља целина и решио низ постојећих несавршености; усавршавање уметности производње чистих белих вина од црног грожђа паметном манипулацијом преса; повећавање тенденције свих вина-шампањаца да задрже свој природни шећер како би се природно изазвала секундарна ферментација у пролеће; принцип за тачно одлучивање када да се ова вина разливају у боце како би се задржали мехурићи. Такође је у процес увео плуто (којим је замењено дрво) које се причвршћавало за боце врпцом од конопље намоченом у уље како би вина дуже остала свежа и пенушава, те користио дебље стакло како би се боце ојачале (пре тога у то време су биле склоне да експлодирају). Унапређивање производње пенушавих вина као главног стила производње у индустрији шампањца јавља се постепено у 19. веку, више од века од смрти Дома Перињона.

Дом Пјер Перињон, бенедиктнски монах

Дом Перињон је у производњу шампањца увео први престижни киве (франц. cuvée), идеју коју је предложио енглески винар Лоренс Вен. Први винтиџ Дом Перињон потиче из 1921. године, а у продају је изашао тек 1936. године — када је отпловио за Њујорк на лајнеру (путничком броду) СС Норманди. Бренд, неексплоатисан, шампањара Мерсје је дала Моету 1927. године за венчање чланова две породице.

Флаша Дом Перињона

Године 1935, 300 флаша винтиџа из 1926. који је претеча Дом Перињона продато је Сајмон бросу (енгл. Simon Bros. & Co.), компанији која је увозила Моет у Уједињено Краљевство и делила по две боце сваком сваком од својих 150 најбољих купаца у знак обележавања стогодишњице оснивања. Иако су ове воце биле готово идентичне наредним издањима Дом Перињона, на њима није било приказано име Дом Перињон него натпис „Шампањац специјално достављен бродом за стогодишњицу Сајмон брадерса 1835—1935” (енгл. Champagne specially shipped for Simon Brothers & Co's Centenary 1835–1935). Вино је моментално задобило пажњу у маркетима и око 100 кутија винтиџа из 1921. допремљено је у УК недуго након првих 300 боца, сада са именом Дом Перињон. Џејмс Бјуканан Дјук, милијардер који је основао Америчку дуванску компанију, за себе је наручио 100 боца. 17 боца продатих на аукцији у Кристису (Њујорк Сити) јуна 2004. је део ове наруџбе (Дорис Дјук, милијардерова ћерка, чувала их је у свом подруму). Тренутни (2017) управник подрума Дом Перињона, Ричард Џефрој — који је шеф де кав за Дом Перињон још од 1990, винтиџ из 1921. године (први комерцијални Дом Перињон) описао је фебруара 2004. на следећи начин:

1921, митски винтиџ за прво комерцијално издање Дом Перињона. Мали усев (због озбињног пролећног мраза), након излагања дугом, врелом лету, дао је један од најбољих винтиџа икад. Изузетно бледо за своје доба, вино показује интригантан буке пржене сандаловине, ваниле, меда, пралине и марципана. [...] Кључна одлика је огромна истрајност сувих орашастих укуса. Свеукупно, модел баланса и концентрације.

Све до винтиџа из 1943, Дом Перињон се производио из регуларних винтиџа шампањаре Моет е Шандон која је прешла на специјалне флаше у стилу 18. века након што је проширила подруме. Према томе је ово ефективно онотек издање винтиџ шампањца Моет и Шандон у различитим боцама. Од бербе за винтиџ 1947, Дом Перињон се производио засебно од почетка.

Године 1971, шах Ирана (Мохамед Реза Пахлави) наручио је неколико боца првог винтиџа Дом Перињон розе (1959) за Прославу 2.500 година Персијске империје. Боца овог шампањца, из ове наруџбе, продата је на аукцији 2008. године за 24.758 евра.

Године 1981, Дом Перињон је одабран за венчање леди Дајане Спенсер и принца Чарлса. Магнуми Дом Перињон винтиџа 1961 служеног тог 29. јула имали су специјалне инсигније направљене само за ову церемонију.