Портал:Спорт/Изабрани мај

С Википедије, слободне енциклопедије
Симбол Олимпијских игара
Симбол Олимпијских игара

Олимпијске игре (ОИ), (често скраћиване само као Игре) (грч. Ολυμπιακοί Αγώνες, енгл. Olympic Games, франц. Jeux Olympiques) су међународни спортски догађај, подељене на летње и зимске спортске догађаје, и зимске и летње Олимпијске игре одржавају се сваке четири године) До 1992, одржаване су исте године, а од тада се одржавају раздвојено сваке две године. Некада се називају и Олимпијадом, како је у античкој Грчкој називано раздобље између двеју олимпијских игара. Службени назив олимпијских игара, нпр. конкретно игара 2004. године у Атини гласи: „Игре XXVIII олимпијаде модерног доба“.

Античке Олимпијске игре (грч. Ολυμπιακοί Αγώνες) су почеле 776. п. н. е. у Олимпији, у Грчкој, и одржавале су се све до 393. н. е. На почетку одржаване само у античкој Грчкој, олимпијске игре су оживљене крајем 19. века деловањем француског барона Пјера де Кубертена. На његов предлог је у Паризу 23. јуна 1894. основан Међународни олимпијски комитет (МОК) а први председник тог тела био је Грк Деметриос Викелас. Те игре, зване „Игре I олимпијаде“, тј. Прве олимпијске игре модерног доба одржане су 1896. године у Атини, и отада се одржавају сваке четири године осим у време првог и другог светског рата. Прве Зимске олимпијске игре одржане су у Шамонију у Француској, 1924. године.

Зимске олимпијске игре су се одржавале такође као и летње, сваке четири године, исте године, закључно до 1992. године и игара у Албервилу у Француској, када је, због гломазности олимпијског програма, али и због захтева моћних ТВ кућа одлучено да се раздвоје термини одржавања летњих и зимских игара, па су прве следеће Зимске олимпијске игре одржане 1994. године у Лилехамеру у Норвешкој.

Даље ...