Телетабиси

С Википедије, слободне енциклопедије
Телетабиси
Телетабиси
Преп. и каоTeletubbies
АуторАн Вуд
Ендру Давенпорт
Продуцентска
кућа
Регдол Продакшнс
Дарал Меквин Лимитед
Земља Уједињено Краљевство
ЛокацијаСтратфорд на Ејвону
Ворикшир
Језикенглески
Број епизода425
Време трајања25 минута
Продукција
Извршни продуцентДејвид Хилијер
Вик Финч
ДистрибуцијаПајнвуд Студиос
Ди-Ејч-Екс Медиа
Виаком Интернешнл
Емитовање
Формат слике480i (1997-2001)
1080i (2015- )
Прво
приказано на
Оригинална серија и специјали:
31. март 1997. (1997-03-31)
16. фебруар 2001. (2001-02-16)
Нови серијал:
9. новембар 2015. (2015-11-09)још траје
Сродно
приказивање
У ноћној башти
Дипдап
Емитовање у Србији
ЕмитерРТС 1[1]
Ултра ТВ
ТВ Мини[2]
Boomerang
HBO Go
HBO Max
Прво
приказано на
РТС 1
Премијерно
приказивање
2001.
Званични веб-сајт
Профил на IMDb-ју

Телетабиси (енгл. Teletubbies) британска је телевизијска серија за предшколски узраст. Ради се о шареним ликовима налик на децу - Телетабисима. Сваки од њих има антену другачијег облика и "телевизор" на стомаку. Дизајнирани су по моделу медведа. Серија је светски хит, приказивала се у више од 120 држава на преко 45 језика. Уводна шпица је заузимала прво место на британским музичким топ листама 1997. и улазила је у најбољих 75 током 32 недеље. Продало се преко милион CD-ова. Први серијал има 365 епизода, и завршен је 2002. године, а нових 60 епизода су објављене 2014. Оригинална серија се у Србији и Црној Гори приказивала на РТС 1 2001. године,[1] а у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Македонији приказивала се од 2008. на Ултра ТВ, од 2014. на ТВ Мини и од 2015. на Boomerang на српском језику.[2] Синхронизацију је 2003. радио студио Лаудворкс. Синхронизацију специјала је 2007. радио студио Призор. Нови серијал се у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Македонији приказује на ТВ Мини,[2] а српску синхронизацију је радио студио Блу хаус.

Радња[уреди | уреди извор]

Радња се одвија на месту пуном траве, биљака, зечева и птица. Главно пребивалиште Телетабиса је у земљаној кући, која се утапа у земљу. Поред Телетабиса, тамо борави и Ну Ну - антропоморфни плави усисивач и звучници. Неколико радњи се понавља у свакој епизоди, као што су време за игру, јело, поподневни одмор и спавање. Свака епизода се завршава одјавом звучника и наратора, а тужни и разочарани Телетабиси ускачу у своју кућу кроз рупу на врху.

Ликови[уреди | уреди извор]

  • Тинки Винки је први Телетабис, такође највећи и најстарији у дружини. Љубичасте је боје и има троугласту антену на глави. Често носи црвену (чаробну) ташну.
  • Дипси је зелени Телетабис, има усправну антену и често носи црно-бели шешир. Најтврдоглавији је у дружини и често одбија да нешто уради. Лице му је знатно тамније од других Телетабиса, а творци су изјавили да је црнац.
  • Лала је трећи Телетабис. Жута је и има заврнуту антену. Лала је јако слатка, воли да пева и плеше, и често је приказана како тражи друге Телетабисе. Њена омиљена играчка је наранџаста гумена лопта.
  • По је четврти Телетабис, такође је најмања и најмлађа. Црвена је и има антену у облику штапића за прављење балончића од сапунице. По обично прича тихим, меким гласом и творци су изјавили да је кантонка.
  • Ну Ну је антропоморфни усисивач, који представља заштитника и кућепазитеља за Телетабисе. Ретко излази напоље и све време чисти, испуштајући звук усисавања.
  • Звучници су уређаји налик на цеви, излазе из земље и контактирају са Телетабисима. Они су једини ликови из Земље Телетабиса, који причају пуним реченицама.
  • Беба Сунце се појављује на почетку и на крају сваке епизоде. Представља позив за буђење или спавање за Телетабисе.
  • Зечеви браон боје су виђени по целој Земљи Телетабиса. Телетабиси уживају да их гледају како скакућу и играју се. Зечеви су једине праве животиње, које се срећу у Земљи Телетабиса, јер се птице зараво не виде, него само чују. Бораве у зечјим рупама и жбуњу.

Улоге[уреди | уреди извор]

Име лика Глас (Оригинални серијал) Глас (Нови серијал) Глас (Главна серија) [тражи се извор] Глас (Специјали) [тражи се извор] Глас (Нови серијал)[3]
Тинки Винки Дејв Томпсон
Сајмон Шелтон
Јеремаја Крег Ненад Стојменовић Марко Живић Милан Тубић
Дипси Џон Симит Ник Келингтон Горан Јевтић Марко Марковић Марко Марковић
Лала Ники Смедли Ребека Хајланд Марија Дакић Душица Синобад Мина Лазаревић
По Пуи Фан Ли Рашел Бејфарт Бојана Стефановић Александра Цуцић Јелена Стојиљковић
Наратор Тим Витлан
Тоја Вилкокс
Данијел Ригби
Антонија Томас
Предраг Ђорђевић
Драгана Кауцки
Марко Живић
Душица Синобад
Милан Тубић
Јелена Стојиљковић

Специјали / DVD издања[уреди | уреди извор]

Компанија Millennium film & video je 2007. издала неколико DVD-јева са специјалима, који су и у Србији и у Великој Британији били доступни само на DVD-у. Сваки DVD је садржао српску и хрватску синхронизацију и продавали су се у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Македонији и Хрватској. Српску синхронизацију је радио студио Призор.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „POSLE GLEDANJA TELETABISA: Deca skakala u bunar, trogodišnji dečak završio na psihijatriji! (VIDEO) (FOTO)”. Telegraf.rs. Приступљено 28. 8. 2018. 
  2. ^ а б в „Mini Ultra TV program”. Navidiku.rs. Приступљено 28. 8. 2018. 
  3. ^ „Novi Teletabisi”. HBO Max (на језику: српски). 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]