Код Лиоко

С Википедије, слободне енциклопедије
Ко̂д Лиоко
Лого серије
Препознатљиво и каоCode Lyoko
Форматнаучна фантастика
акција
комедија
ТворацТања Палимбо
Тома Ромен
РежијаЖером Мукаде
СценариоВенсан Бонжур
Франсоаз Шарпја
Карло де Бутини
Софи Декроазет
Жан-Реми Франсоа
Фредерик Леноар
Бруно Мерл
Гислен Пижол
Бруно Режест
Ален Серлипис
Лоран Тирне
УлогеЏоди Форест
Дејвид Гасман
Метју Геци
Мирабел Кирклан
Шерон Мен
Барбара Вебер-Скаф
Држава порекла Француска
Број епизода97
Дужина трајања28 минута
Емитовање
Премијерно наFrance 3, Canal J
Прво приказивање3. септембар 2003.

Ко̂д Лиоко (франц. Code Lyoko) француска је научнофантастична анимирана телевизијска серија у којој су заступљене класична анимација и анимација генерисана помоћу рачунара. Премијерно је приказана 3. септембра 2003. на француској телевизији Франс 3. У Србији, серија је први пут приказана на кабловској ТВ Ултра.[тражи се извор] Док се од 2020. године серија у Србији емитује и на тв каналу DexyTV.

У серији су описани доживљаји петоро ученика који живе у интернату средње школе Кадик: Аелита Стоунс, Џереми Белпоа, Од Дела Робија, Улрик Стерн и Јуми Ишијама. Ученици путују у виртуелни свет Лиоко, који је откривен у суперрачунару сакривеном у подруму напуштене фабрике близу школе. Они се тамо боре против рачунарског вируса званог Ксена.

Садржај серије[уреди | уреди извор]

Док истражују стару фабрику у близини њихове школе, четири ученика, Јуми, Џереми, Од и Улрик, наилазе на велики суперрачунар. Истражујући суперрачунар, Џереми открива улаз у виртуелни свет Лиоко.

По уласку у Лиоко (карактеристичном по томе што су у Лиоку ликови израђени анимацијом генерисаном помоћу рачунара, за разлику од реалног света где су ликови израђени класичном анимацијом), ученици налазе хуманоидну виртуелну девојку Аелиту, која је способна да комуницира са Ксеном, осетљивим вирусом опседнутим светском доминацијом, који преузима суперрачунар да управља виртуелним светом Лиоко, да га уништи и преузме стварни свет. Ксена такође може напасти стварни свет помоћу торњева у Лиоку (обично једним од њих 41), који делују као веза виртуелног са стварним светом. Кад се торњеви активирају, Ксена је у могућности да преузме контролу над другим рачунарима и електричним системима, као и да управља појединим појавама и бићима или прави њихове копије. Од чланова тима, једино је Аелита (која је била заробљена у Лиоку, а коју Џереми успева да материјализује у стварни свет, наизглед је ослобађајући Ксениног утицаја) способна да деактивира торњеве, неутрализујући Ксенин напад на стварни свет. У борби против нових чудовишта која Ксена ствара, Џереми програмира суперрачунар дајући му тиме додатне моћи у виртуелном свету. Међутим, сваки члан тима по виртуелизацији у Лиоко има животне поене који се троше током борбе; када се животни поени потроше, члан тима се враћа у стварни свет. По проналаску дневника Франца Хопера, творца Лиока, тим открива њихов главни задатак: да дешифрује ко̂д антивируса написан у дневнику којим ће уништити Ксену.[1]

По завршетку борбе са Ксеном и избегавању опасности, Џереми, користећи временски координатни систем, користи суперрачунар за повратак у прошлост (обично један дан, мада постоје и изузеци), остављајући све осим чланова тима без сећања на протекле догађаје. Поред тога, претходно је обавезно утврдити да нико није погинуо, јер се повратком у прошлост смрт не поништава. Повратак у прошлост захвата све који су били скенирани на једном од скенера. По повратку у прошлост, тим користи своје знање за измене тока догађаја. Ово се обично односи на спречавање Ксениних напада, мада се спречавају и неки догађаји који нису везани за Ксену, као што су уништење Џеремијевог робота „Киви 2“ или за избегавање Улриковог понижења тако што ће пронаћи где се налази ноутбук на којем је Сиси написала лажно Улриково љубавно писмо за Јуми. Међутим, сваки повратак у прошлост дуплира снагу суперрачунара, а самим тим и Ксене.

Пилот епизода[уреди | уреди извор]

Пилот епизода серије, Garage Kids, снимљена је 2001. Првобитно је било замишљено да буде снимљена серија од 26 епизода од по 26 минута, у коме би били описани доживљаји Ода и његових другова: Урлика, Јуми и Џеремија, како у стварном свету, тако и у виртуелном свету званом Ксанаду.[2] Ипак, постоје и неке разлике у односу на каснији концепт: чланови тима имају натприродне моћи и у стварном свету,[3] а такође се и неки ликови, као што су Сиси, Џим и Аелита, не појављују.

Претходни догађаји[уреди | уреди извор]

Џереми открива напуштену фабрику у којој се налази суперрачунар. Укључивши га, он открива Лиоко и Аелиту, која се ничега не сећа, чак ни свог имена и због тога је Џереми назива „Маја“. Аелита се не сећа ни како је доспела у том рачунару, тачније виртуелном свету. У другој сезони ће схватити како је она у ствари живела као људско биће, па је касније њен отац Франц Хопер послао у Лиоко како би је заштитио од „људи у црном”. По укључењу суперрачунара почињу да се дешавају чудни електрични шокови на стварни свет, а посебно на Џеремија. Џереми признаје Урлику (другару из разреда) његову тајну и показује му фабрику и скенере, јер је исти инсистирао у откривању тајне. Урлик није поверовао да се људско биће може виртуелизовати, па су они одлучили пронаћи „жртвено јагње” за виртуелизацију.

Урлик је покушао узети Одовог (његов цимер из клупе) пса, Кивија, али се Од буди и почиње трчати за њим. Видевши Урлика како бежи од Ода, Сиси (девојчица која је заљубљена у Урлика) почиње трчати за Одом. Урлик ставља Кивија у скенер и тражи да га Џереми виртуелизује. У том тренутку, у соби за скенирање, долазе Од и Сиси. Од улази у скенер да би узео Кивија, али му Киви искаче из руке. Џереми је започео виртуелизацију и приметио је да је виртуелизовао Ода. Урлик се виртуелизовао и заједно са Одом је отишао у ледени сектор. Они примећују торањ црвене боје, али их чудовишта девиртуелизују.

Урлик и Јуми (другарица из школе, Јапанка) бивају нападнути, па јој Урлик одаје тајну о Лиоку. Џереми шаље Ода, Урлика и Јуми у Лиоко, како би помогли Аелити да деактивира торањ и спречили нападе на стварни свет. Сиси је била онесвешћена јер је ксена ударио струјом. Она одаје тајну њеном оцу, директору школе и наставнику физичког, Џиму. Аелита је деактивирала торањ, али су директор школе, Џим и Сиси дошли у компјутерску собу. Видевши их, Џереми стартује програм који је пронашао пре недељу дана, повратак у прошлост. Пошто се он и Сиси нису виртуелизовали, заборавили су све што се десило тог дана, али су Од, Урлик и Јуми испричали све што се десило Џеремију. Он ће се скенирати и виртуелизовати како би се сећао шта се све дешавало.

По спречавању напада, открива се да је за њих одговоран Ксена, вештачка интелигенција која жели да завлада светом. Аелита се сећа свог имена након што га је видела на екрану у активираном торњу у Лиоку. Створен је тим „Лиоко ратника“: Аелита, Од, Улрик и Јуми, као борци унутар Лиока и Џереми, који у реалном свету преко суперрачунара прати њихове акције и даје им упутства.

Прва сезона[уреди | уреди извор]

У првој сезони, прича је веома мало развијена. Најзначајнији догађаји у сезони су у последње две епизоде. Претходне епизоде се састоје од откривања напада, његовог спречавања и повратка у прошлост. Односи чланова тима, како међусобни, тако и са споредним ликовима, су развијени. Поред тога, Џереми ради на програму који ће материјализовати Аелиту, како би безбедно искључио суперрачунар. Међутим, Ксена успева да украде Аелитина сећања током њене материјализације у стварни свет и оставља је повезану са суперрачунаром, тако да би његово искључивање довело до Аелитине смрти.

Друга сезона[уреди | уреди извор]

У другој сезони, прича је много више развијена. Џим и Сиси приметно мењају карактер. Аелита живи у стварном свету, као Аелита Стоунс, Одова рођака из Канаде. Уписује се у школу захваљујући лажним документима, које је направио Џереми. Џеремијев нови програм за виртуелизацију омогућава Аелити да прати Ксенине активности и ван Лиока, међутим, Аелита може умрети уколико остане без животних поена, а може се вратити у стварни свет искључиво кроз торањ (касније, када поврати своја сећања она ће моћи да се материјализује и без торња). Осим тога, Аелита почиње да има визије о претходном животу, а Франц Хопер се појављује као особа повезана са Лиоком. Такође, појављује се нови ученик Вилијам Данбар, који показује интересовање за Јуми.

Сваки члан тима има возило којим брже путује кроз Лиоко: Од вози лебдећи скејтборд, Улрик овер бајкмотоцикл са једним точком, а Јуми лебдећи скутер. Аелита може возити било које од ових возила, али обично путује са неким од чланова тима. У сектору Картагина (који чланови тима називају Сектор 5) налази се Ксена, тако да је из тог сектора могуће допрети до свих његових података. Због тога, тим путује у овај сектор неколико пута како би сакупио важне податке. У исто време, Ксена шаље медузе како би украле Аелитина сећања, као и још три чудовишта. Тим открива да Ксена може прећи из Лиока у стваран свет уколико допре до Аелитиних сећања, с обзиром да се у њима налази кључ Лиока. То на крају и успева, тако да тим наставља са борбом против Ксене.

Трећа сезона[уреди | уреди извор]

У трећој сезони, Ксена се смирује током летњег распуста. Идаље му је потребан рачунар, међутим, то може бити било који, тако да се сада може наћи и на Интернету. Џереми је развио програм којим може пронаћи Ксену и открива да се Ксена налази у Америци, међутим, нема могућности да се Ксена нападне, тако да тражи начин како да чланове тима пребаци на Интернет.

У Картагини, тим открива језгро Лиока, које Ксена жели да уништи. Будући да је постао независтан од суперрачунара (узевши кључеве лиока из Аелитине меморије), Ксенини напади бивају све јачи. Идаље је потребно активирати торањ за почетак напада, али сада напад може деловати на даљину, а такође Ксена може да овлада појединим људима, спречавајући тим да стигне до фабрике у којој се суперрачунар налази. С обзиром да је тешко уништити целокупан Лиоко, Ксена покушава да уништи секторе који се граниче са Картагином, како би спречио тим да допре до њега. Користећи медузе, Ксена овладава Аелитом, натеравши је да откуца ко̂д XANA на терминалу за активирање торња (интерфејсу). На тај начин, Ксена је у могућности да контролише сектор, а самим тим и да га уништи. На срећу, када је уништен и последњи површински сектор, Џереми проналази начин како да тим директно пошаље у Картагину.

С обзиром да су Ксенине моћи све веће, група одлучује да прикључи Вилијама. Међутим, приликом његовог првог уласка у Лиоко, само је Аелита била присутна, тако да Ксена успева да их раздвоји и помоћу медузе овлада Вилијамом. Користећи Вилијама, Ксена надјачава тим и уништава језгро Лиока, чинећи суперрачунар бескорисним, а Вилијама још негативнијим. На крају, Џереми преко Интернета добија поруку од Франца Хопера, који је некако преживео уништење Лиока. Џереми, затим, помоћу података који му је Франц Хопер послао преко Интернета, успева да обнови Лиоко

Четврта сезона[уреди | уреди извор]

У четвртој сезони Лиоко је обновљен, тако да потера за Ксеном може да се настави. Тим добија нова одела и оружје. Пловећи дигиталним морем у броду названом „Скидбладнир“ (који је направио Џереми уз Аелитину помоћ), они откривају „реплике“, које су, заправо, копије Лиока сачињене од једног сектора. Свака од реплика је контролисана помоћу другог суперрачунара негде у свету, којим управља Ксена.

Да би зауставио Ксену, Џереми проналази начин да телепортује чланове тима у постројења у којима се ти суперрачунари налазе. Они задржавају своје Лиоко моћи, које им помажу да поразе Ксенине чуваре и униште или онеспособе постројења. Остатак тима се у међувремену и даље бори против Вилијама, који је још увек под Ксенином контролом.

У завршним епизодама, појава чудовишта Колоса (које је уништило Скидбладнир), доводи тим до сазнања да, с обзиром на то да Ксена контролише велики број суперрачунара, није га могуће уништити елиминисањем појединачних реплика уз помоћ Џеремијеве методе за телепортацију. Да би уништио Ксену, Џереми прави два нова програма: један који уништава Ксену и други који ослобађа Вилијама. Франц Хопер се жртвује да би обезбедио програмима довољно процесорске снаге. На крају, пошто је Ксена уништен, тим искључује Хоперов суперрачунар.

Пета сезона (Ко̂д Лиоко Еволуција)[уреди | уреди извор]

Мунскуп је објавио пету сезону под називом Ко̂д Лиоко: Еволуција и да ће се у Француској емитовати 2012. на каналима France 4 и Canal J, а у САД на Cartoon Network. У Србији се емитује на каналу Ултра. Ко̂д Лиоко: Еволуција је једина сезона која је у ствари играна серија. Одела, сектори, музика, и торњеви су промењени. У њему се губе ледени и шумски сектор због губљења података. Открили су да је Ксена преживео уз помоћ изворних кодова које је убацио у Аелиту, Ода, Јуми и Улрика. Аелити је недостајао отац, па она и Од одлазе у Лиоко и на тај начин враћају Ксену у живот. Најпаметнија ученица у разреду, Лора Готијер, ће помоћи Џеремију да направи вирус који би требало да уништи Ксену. Током рада она убацује вирус у програм за повратак у прошлост и на тај начин, чак и без одласка у Лиоко она се свега сећа. Аелита ће сазнати да је њена мајка жива и да је удата за Тајрона, човека у чијем суперрачунару живи Ксена. Он одбија да искључи суперкомпјутер не поверовавши групи да је Ксена опасан. Лора ће бити избачена из групе пошто је довела Вилијама у животну опасност, пославши га у Лиоку потпуно самог. Џереми сам завршава вирус који ће бити убачен у Тајронов суперкомпјутер у истом тренутку када ће га Тајрон угасити. Дружина искључује суперрачунар, а последње речи изговорене пре искључења су биле „Изгубио си битку Ксена.

Ликови[уреди | уреди извор]

Главни ликови у серији су Аелита Шефер,[4] Џереми Белпоа, Од Дела Робија, Улрик Стерн, Јуми Ишијама и Ксена. Поред ових ликова, од треће сезоне и Вилијам Данбар учествује у главним дешавањима (борбама у Лиоку). Такође, постоје споредни ликови који се појављују у већини епизода, или имају значајнију улогу у мањем броју епизода. Неки од њих су: Елизабет „Сиси” Делмас (директорова ћерка), Џим Моралес (наставник физичког), Жан Пјер Делмас (директор), Сузана Херц (наставница физике), Киви (Одов пас), Николас Пољаков и Херб Пичон (чланови Сисине групе), Мили Соловјев и Тамија Диоп (чланови новинарске екипе Кадика), Хироки Ишијама (Јумин брат), Саманта Најт (једна од многих девојака са којима је Од излазио током сезона) и други…

Чудовишта[уреди | уреди извор]

Постоје различите врсте чудовишта, које Ксена ствара у циљу одбране торњева. Нека од њих су мање опасна, и користе се само у циљу ометања напредовања групе, док су друга много опаснија. Постоји 13 различитих чудовишта: канкрелат, блок или коцка, стршљен, медуза, тарантула, Вилијам у 4. сезони, краба, летећа ража или манта, мегатенк, пузавац, ајкула, пирана, Колос у 4. сезони и неименовано чудовиште. Њих је створио Ксена и сва носе Ксенин лого (који, у ствари, представља његово око). Од, Улрик и Јуми поседују оружје за борбу против чудовишта. Аелита се у прве две сезоне ослања на одбрану осталих чланова тима, док у трећој сезони и она добија оружје.

Остала чудовишта није створио Ксена. Једно од њих је створио Џереми и назива се Марабунта. Транспортер има Ксенин лого на себи, али спада у специјалну врсту чудовишта, којем могу приступити Џереми, Аелита (из Лиока) и Ксена. Ово чудовиште служи за пренос у Картагину из осталих сектора.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

  • Школа коју похађају чланови тима је направљена по узору на Лицеј Лаканал, Париз.
  • Напуштена фабрика у којој Џереми проналази суперрачунар је направљена по угледу на Реноову фабрику, која се налазила у Булоњ Бијанкуру, а која је срушена 2004.
  • Многи пореде серију са филмском трилогијом Матрикс и филмском тетралогијом Терминатор, због борбе против зле вештачке интелигенције (Ксена чак користи медузе, као и Матрикс, а у Терминатору се путује кроз време).
  • Шифра коју Џереми укуцава да би приступио суперрачунару је 59656. На мобилном телефону, овај број формира реч LYOKO.
  • „Лиоко“ је јапанска реч која значи „путовање“ (јап. 旅行, транслит. ryokō).

Улоге[уреди | уреди извор]

Лик Глумац[5]
Јуми Ишијама Андријана Тасић
Од Дела Робија, Џим Моралес Срђан Јовановић
Улрик Стерн Јаков Јевтовић
Џереми Белпоа Милош Ђуричић
Елизабет Делмас, Саманта Најт (С3-4) Мариана Аранђеловић
Аелита Шефер, Мили Соловјев Наташа Балог
Жан Пјер Делмас Бора Ненић
Тамија Диоп, Хироки Ишијама, Саманта Најт (С1-2) Јелена Стојиљковић
Тамија Диоп, Хироки Ишијама (С3-4)
Вилијам Данбар, Франц Хопер, Херб Марко Марковић
Додатни гласови

Ко̂д Лиоко производи[уреди | уреди извор]

Неколико производа Ко̂д Лиоко су реализовани или планирани, укључујући DVD-је, манга-серије и остале производе. Марвел тојс је 2006. издао серију играчака и акционих фигура. Године 2007, Game Factory издаје две видео-игре засноване на серији: Code Lyoko за Nintendo DS и Код Лиоко: Потрага за бесконачношћу за Wii, PSP и The PlayStation Two. Игра за Nintendo DS Код Лиоко: Ксенин пад издата је у мају 2007. Издат је и албум Subdigitals.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Code Lyoko's World. The Story[мртва веза]
  2. ^ Promotional document for Garage Kids Архивирано на сајту Wayback Machine (12. јануар 2019) Page 2, paragraph 2 (језик: енглески)
  3. ^ Promotional document for Garage Kids Архивирано на сајту Wayback Machine (12. јануар 2019) Page 2, paragraph 1 (језик: енглески)
  4. ^ Шефер је Аелитино право презиме. На почетку серије, Аелита је користила презиме Стоунс, а касније Хопер, по наводном презимену њеног оца. Она је у четвртој сезони сазнала да је право очево презиме Шефер, па је то и њено законско презиме.
  5. ^ https://www.youtube.com/watch?t=1383&v=k5NVbcGG-ww&feature=youtu.be

Спољашње везе[уреди | уреди извор]