У ноћној башти

С Википедије, слободне енциклопедије
У ноћној башти
Лого серије
Преп. и каоIn the Night Garden...
АуторЕндру Давенпорт
Продуцентска
кућа
Регдол Продакшнс
УлогеХоли Денун, Ребека Хајленд, Ник Келингтон, Енди Верхем, Елиза Леги, Џастин Таулер, Исак Херисон
НараторДерек Џејкоби (енглески) + Бранислав Платиша (српски)
Музичка темаМариана Аранђеловић (успаванка)
Земља Уједињено Краљевство
Језикенглески
Број сезона5
Број епизода100
Време трајања28 минутa
Продукција
ПродуцентЕндру Давенпорт
Ан Вуд
ДистрибуцијаBBC Worldwide
Емитовање
Премијерно
приказивање
19. март 2007. (2007-03-19) — 6. март 2009. (2009-03-06)
Сродно
приказивање
Телетабиси
Дипдап
Емитовање у Србији
ЕмитерТВ Ултра[тражи се извор]
ТВ Мини[1]
РТС 1[2]
Премијерно
приказивање
2008
Профил на IMDb-ју

У ноћној башти је Би-Би-Си-јева дечја телевизијска серија за децу узраста од 1 до 6 година, у продукцији Регдол Продакшнс. Направљена је од стране Ендруа Давенпорта и Ан Вуд, људи који стоје иза Телетабиса. Већина серије је играна, састоји се од глумаца у костимима, лутака и рачунарске анимације. Творци су изјавили да је циљ серије да опусти и забави циљну групу до 4 године.

Од 2008. се у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Македонији на српском језику приказивала на Ултра ТВ, а неколико година касније и на РТС 1[2] и ТВ Мини[1]. Синхронизацију је радио студио Лаудворкс. Синхронизован је само глас наратора и успаванка на почетку сваке епизоде, јер ликови не причају, већ само издају разне звуке. Нема DVD издања.

Радња[уреди | уреди извор]

Радња се врти око великог броја шарених ликова са необичним именима, који живе у чарбној шуми препуној разноликог цвећа и животиња. Ликови углавном говоре кратке фразе које понављају, и сваки од њих има сопствену песму и плес. Башта је сунчана и шарена, а музика весела и налик на музику из музичке кутије. Продуценткиња Ан Вуд је рекла:

Свака епизода почиње са различитим дететом у кревету, док наратор најављује епизоду. Кадар се пребацује на Игла Пигла у свом чамцу, како путује у Ноћну башту. Онда се камера усмерава ка небу и зумира кадар, уз цветање цвећа. После појављивања наслова серије у кадар упада или Нинки Нонк или Пинки Понк. Епизоде се завршавају тако што једном од ликова чаробни летњиковац у центру Ноћне баште прича причу за лаку ноћ. Та прича је кратко препричана епизода. Понекад сви ликови плешу испод летњиковца.

Игл Пигл не иде на спавање и његова поздравна секвенца ("Игл Пигл није у кревету!" ... "Сквик!" ... "Не брини, Игл Пигл! Време је да кренемо") представља крај епизоде. Ноћна башта потамни и кадар се пребаци на ноћно небо и види се Игл Пигл како спава у свом чамцу, тада почиње завршна шпица.

У ноћној башти служи да помогне деци да се опусте и достигну опуштајуће везе са родитељима. Вудова је изјавила: "Постали смо свесни анксиозности, која прати негу о малој деци, која се манифестовала у свим правцима; али једна велика тема се увек појављује, а то је време за спавање. То је уобичајено време за тензију између деце, која желе да остану будна и родитеља, који желе да они оду на спавање... тако да је ово програм о смиривању ситуације, иако је већина дечјих телевизијских програма о узбуркивању и буђењу."[3]

Ликови[уреди | уреди извор]

Игл Пигл је плава лутка налик на плишаног медведа, са спљоснутом главом. Увек са собом носи црвено ћебе. Он је главни лик ове серије. Појављује се на почетку и одлази на крају, спавајући у чамцу, за који његово ћебе служи као једро. Игл Пигл има звонце у свом левом стопалу, пишталицу у стомаку (испушта Сквик! звук), и звечку у левој руци. Његове најбоље другарице у башти су Апси Дејзи и Мака Пака. Он је једини лик који не спава у Ноћној башти (са једним изузетком, када је заспао на Апси Дејзином посебном кревету), јер понекад мора да пронађе свој чамац; спава на свом чамцу уместо у кревету. Први пут се појављује у првој епизоди.

Апси Дејзи је тамнопута лутка налик на цвет, са јарко обојеном одећом. Воли да прескаче вијачу и да шаље пољупце другим ликовима или публици. Често грли и љуби друге ликове, најчешће Игл Пигла. Њене узречице су "Апси Дејзи!" и озбиљнија "Дејзи Ду!", такође каже и "Пип пип онк онк!", шта значи довиђења. Апси Дејзи има наранџасти мегафон и воли да га користи, шта углавном нервира друге ликове. Први пут се појављује у првој епизоди.

Мака Пака је мала беж лутка. Има три округле израслине на глави, ушима и задњици, које представљају камење, које воли да гомила и сакупља. Живи у пећини и воли да чисти ствари, на пример своју колекцију камења, а понекад и друге ликове. Путује по башти са својим возилом (Ог-Пог), на којем има сунђер, сапун, наранџасту трубу и крпу (Уф-уф) којом суши опране ствари. Узречица јој је "Мака Пака му" када је срећна, а користи и имена својих ствари. Као Апси Дејзи и Томблибуји има фразу која значи довиђења: "Пип пип онк онк". Први пут се појављује у првој епизоди.

ТомблибујиАн, У, и И су обучени у костиме са тракама и туфнама: црвеним и зеленим (Ан), браон и розе (У), и розе и жутим (И). Њихова имена означавају фонетске звуке како би мала деца бројала до три на енглеском и увек се појављују у редоследу својих имена. Живе у жбуњу и воле да свирају бубњеве и клавир. Панталоне (које им понекад неочекивано спадају) су понекад виђене како се суше испред куће, па их они обуку пре поласка у пустоловину. Понекад су виђени како перу зубе пред спавање. Њихова песма је о остајању заједно. Томблибу по имену И је женско, па је нижа и мања од осталих. Први пут се појављују у првој епизоди.

Понтипајни (црвени) и Вотингери (плави) су две породице од по десет сићушних створења (мајка, отац и по четворо браће и сестара). Живе у малим кућама налик на куће за лутке, испод дрвета. Понтипајни се појављују у већини епизода, док се њихови заклети непријатељи, Вотингери, појављују ретко. Сви понтипајни се облаче јако слично, такође и Вотингери. Свака породица спава у једној соби, кревети су им поређани једни до другог. Понтипајни и Вотингери немају стопала. Улазе у Пинки Понк на посебан улаз и возе се у посебном вагону. Стално причају, заправо испуштају звуке "ми-ми-ми" велике висине. Бркови господина Понтипајна му понекад отпадају и падају на лице госпође Понтипајн. Одрасли Понтипајни и Вотингери носе велике шешире. Госпођа Понтипајн увек носи двоглед око врата, који користи да тражи децу када се изгубе. Вотингери личе на Понтипајне по дизајну, али нису идентични; нису никад виђени како иду у кревет. Понтипајни се први пут појављују у првој епизоди, а Вотингери у двадесет првој.

Хахуи су пет јако великих створења на надувавање налик на јастуке. Различитих су облика и боја, са великим очима и отвореним устима која се осмехују. Крећу се полако и испуштају дубоке звуке скакутања. Хахуи се појављују иза летњиковца, у сценама када сви плешу, такође су виђени како иду на спавање: затварају очи и благо се издувају. Има их у облицима цвета, слова х, звезде, круга и броја 8. Први пут се појављују у другој епизоди.

Титифери су рачунарски генерисане тропске птице, са сопственим посебним песмама. Има пет малих плавих титифера (зебе), три већа розе титифера, два велика зелена (турако) и један шарени тукан. Обично су виђени између сцена, а када певају заједно, пред крај, време је за спавање. Први пут су виђени у првој епизоди.

Награде[уреди | уреди извор]

  • Дечје награде БАФТА 2007.[4]
    • Освојена награда Најбоља дечја играна серија.
    • Номинација за награду Најбољи интерактивни сајт.
  • Дечје награде БАФТА 2008.[5]
    • Освојена награда Најбоља дечја играна серија.
  • Дечје награде БАФТА 2009.[6]
    • Номинација за награду Најбоља дечја играна серија.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Снимаке епизоде (Мини)”. YouTube. Приступљено 29. 8. 2018. 
  2. ^ а б „RTS :: Televizija”. rts.rs. Приступљено 29. 8. 2018. 
  3. ^ а б In The Night Garden”. Press Pack – From tot to toddler to tearaway, CBeebies celebrates its fifth birthday (Саопштење). Би-Би-Си - Прес канцеларија. 19. 3. 2007. Приступљено 11. 1. 2010. 
  4. ^ „Past Winners and Nominees – Children's – Awards – 2007”. BAFTA. Приступљено 17. 3. 2010. 
  5. ^ „Past Winners and Nominees – Children's – Awards – 2008”. BAFTA. Приступљено 17. 3. 2010. 
  6. ^ „Past Winners and Nominees – Children's – Awards – 2009”. BAFTA. Приступљено 17. 3. 2010. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]