Шангајски музеј науке и технологије

С Википедије, слободне енциклопедије
Шангајски музеј науке и технологије
Оснивање20. септембар 1999.
ЛокацијаПудонг, Шангај
 Кина
Веб-сајтhttps://cstm.org.cn/ywb/

Шангајски музеј науке и технологије је велики музеј у Пудонгу у Шангају, у близини Парка столећа, највећег парка унутар градских четврти.[1] То је један од најпосећенијих музеја у Кини.

Историја[уреди | уреди извор]

Руски и амерички председник Владимир Путин и Џорџ Буш на састанку АПЕК 2001. године
Шангајски студенти на ССТМ током посете Барака Обаме

Трг столећа изграђен је 1995. године, а Шангајски музеј науке и технологије планиран је за његову западну страну као кључни пројекат за популаризацију науке у регији делте реке Јангцекјанг.[2] Као део Хуаму грађанског центра, има за циљ да помогне развој Пудонга и других насеља дуж обале реке Хуангпу.[3] Музеј је своје конференцијске сале и сале за састанке завршио на време да буде домаћин састанка лидера АПЕК-а 20. и 21. октобра 2001. године,[4] примивши кинеског лидера Ђанг Цемина, руског председника Владимира Путина и америчког председника Џорџа В. Буша.

Музеј науке и технологије завршио је своју прву фазу изградње и своје експонате отворио широј публици 18. децембра 2001.[2] Његове почетне теме биле су Хармонија природе, човечанства и технологије и његових првих пет изложбених сала било је посвећено „Небу и земљи“, „Животу“, „Мудрости“, „Креативности“ и „Будућности“.[4]

Друга фаза пројекта отворена у мају 2005. године, у то време био је први музеј науке и технологије који испуњава стандарде квалитета и еколошке стандарде ИСО 9000/14000.[2] Између свог отварања и 2010. привукао је 19,5 милиона посетилаца.[2] Дечји простор и изложба Светлост мудрости обновљени су од јануара до маја 2010. године, [5] уочи Светске изложбе у Шангају одржане те године. Првобитно проглашен за туристичку атракцију оцењену АААА од стране Кинеске туристичке управе,[2] Шангајски музеј науке и технологије од тада је надограђен на ААААА статус.[6] Амерички председник Барак Обама одржао је састанак са шангајским студентима у Музеју науке и технологије 16. новембра 2009. током своје државне посете.

Администрација[уреди | уреди извор]

Музеј није чисто јавна институција, већ фондација под јавном управом коју финансирају приватна предузећа у Шангају. Ту спадају Пудонг развојна банка, Шангајска корпорација за науку и технологију, Beijing Zhijin Venture Capital и Top Group.[7] Фондација администрира и друге научне музеје у Шангају, попут Шангајског природњачког музеја и будућег Шангајског планетаријума.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Зграда музеја је узлазна спирала која се уздиже на пет спратова,[4] намењена да симболизује научни и технолошки напредак.[2] Огромна стаклена сфера у њеном средишту означава успон живота из воде.[2] Обухвата укупну површину од 6,8 ха[2] [4] површине хала су 98 000 m², са 65 500 m² изложбеног простора.[2]

Изложбе[уреди | уреди извор]

Пијаниста на изложби „Свет робота“.
Део изложбе „Дом на земљи“.
Део изложбе „Информативна ера“.

Има 14 главних сталних поставки и 4 биоскопа са научном тематиком.[6] Изложбе су:

  1. Спектар живота: Изложба која приказује пејзаже провинције Јунан и приказује разноликост живих бића.[8]
  2. Истраживање Земље
  3. Колевка дизајна[тражи се извор] или Дизајнери[2] [6] [4]
  4. Дечја земља дуге[а]
  5. Светлост мудрости
  6. Дом на Земљи
  7. Ера информација
  8. Свет робота
  9. Светлост истраживања је изложба која приказује људска научна достигнућа 20. века.[10]
  10. Човек и здравље
  11. Свемирска навигација
  12. Свет животиња[б]
  13. Изложба паука

Кинеска галерија древне науке и технологије [2] приказује древне кинеске проналаске и дела. Галерија[6] обухвата кинеске и стране истраживаче. У галерији академика налазе се савремени научници из Кине,[2] посебно из Шангаја. Постоје и две сале привремених изложби.

Музеј има 2 IMAX биоскопа.[4] Са каснијим додавањем још два, то је највећи синеплекс посвећен научном образовању у Азији, са 10.000 приказивања сваке године.[6]

Види још[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Originally, "Technoland",[9] "Children's Science Park", [2] or "Children's Science Land".[6]
  2. ^ Originally called the "Animal Hall" and considered a "special exhibition"[2] but now permanent.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ 世纪公园-上海旅游景点 Архивирано 2011-11-27 на сајту Wayback Machine "Century Park is the largest natural park setting within the Inner Ring Road in Shanghai."
  2. ^ а б в г д ђ е ж з и ј к л љ Enc. Shang. (2010).
  3. ^ Sha & al. (2014).
  4. ^ а б в г д ђ Tom (2002).
  5. ^ SFLS (2014).
  6. ^ а б в г д ђ Pudong (2017).
  7. ^ Varutti (2014).
  8. ^ Spectrum of Life
  9. ^ Tom (2002), стр. 36.
  10. ^ Light of Exploration

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]