Алојз Петерле

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Lojze Peterle)
Алојз Петерле
Лични подаци
Датум рођења(1948-07-05)5. јул 1948.(75 год.)
Место рођењаЧужња вас, ФНР Југославија
УниверзитетУниверзитет у Љубљани
Политичка каријера
Политичка
странка
New Slovenia

Алојз „Лојзе“ Петерле (рођен 5. јула 1948) је словеначки политичар и дипломата. Био је лидер Словеначке хришћанске демократске партије.

Петерле је 1975. дипломирао географију и историју. Каријеру је отпочео у Урбанистичком институту где се бавио просторним планирањем и урбанизмом.

Године 1989, основао је странку СКД - Словенских хришћанских демократа, чији је председник био све до 2000. кад се странка ујединила са СЛС-ом (Словенска људска странка). Петерле се изразито залагао да се СР Словенија одвоји од Југославије и постане самостална.

Након парламентарних избора 1990. Петерле је постао премијер Словеније, а 1991. године проглашава независност Словеније од Југославије. До 1992. је био премијер, а онда на власт долази коалиција на челу са Јанезом Дрновшеком. Од јануара 1993. до октобра 1994. Петерле је био заменик премијера и министар спољних послова.

Године 1994. Петерле је дао оставку на своју функцију због сукоба унутар коалиције, односно због тога што је Дрновшек именовао Јожефа Школча, члана своје либерално-демократске странке, за председавајућег парламента, а Петерле је предлагао да председавајући буде из странке хршћанских демократа. Словеначке хришћанске демократе су остале у коалицији, али су се често разилазили у мишљењима. 1996. Петерле је захтевао смену министра спољних послова Зорана Талера који, по Петерлеовом мишљењу, није довољно побољшао и унапредио односе са Италијом. Када је 2000. влада пала, Петерле поново постаје министар спољних послова, у време док је председник владе био Андреј Бајук, но на том месту је остао само до септембра 2000. односно до поновног доласка Дрновшека на власт.

У изборима за Европски Парламент 2004. године Петерле је испред странке Нова Словенија изабран за заступника. У новембру 2006. године Петерле службено објављује своју кандидатуру за председничке изборе следеће године.

Уз то, Петерле је члан Управне комисије (енгл. Steering Committee) у Европском парламенту, који има за циљ иницијативу под именом: „Европи дати душу“.

Током 2007. је водио председничку кампању која се завршила неуспешно иако је добио највише гласова после првог круга - 28,5%. У другом кругу је изгубио од левичарског кандидата Данила Тирка. Петерле је освојио око 31,8% гласова, Тирк око 68,2%.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Danilo Türk je novi predsednik države”. Архивирано из оригинала 13. 11. 2007. г. Приступљено 11. 11. 2007. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]