Šiptar

Из Википедије, слободне енциклопедије

Šiptar je slovenizovani oblik albanskog etnonima Shqiptar (Šćiptar), kojim Albanci sami sebe nazivaju. Izraz se koristi kao pogrdan naziv za pripadnike albanske populacije koji neki koriste pod izgovorom da Albanci sami sebe tako nazivaju, dok ga drugi koriste ne znajući da se radi o pogrdnoj reči. Ipak, moguće je da ova reč ranije nije imala pežorativno značenje.

Naziv "Šiptar" kroz istoriju[уреди]

Naziv "Šiptari" (Shqiptarët) se počeo upotrebljavati u toku NOB-a u Jugoslaviji umesto ranije "Arbanasi", "Arnauti", kao i "Šipnija" (Shqipëri, Shqipni) umesto "Arbanija".[1] Uvođenjem imena "Šiptari" htelo se istaći jedinstvo albanskog naroda Jugoslavije i Albanije[тражи се извор]. U praksi međutim suprotno prvobitnim namerama, izraz je regionalizovan te je poslužio upravo za razlikovanje pripadnika albanske narodnosti u Jugoslaviji od Albanaca u Albaniji i ostalih po svetu.[1] Vremenom ovaj naziv stiče negativnu konotaciju. Otuda u Jugoslaviji od 1968. dolazi do prestanka upotrebe naziva Šiptari i uvođenja jedinstvenog nacionalnog imena Albanci.[1]

Utisci nekih srpskih književnika i autora[уреди]

Neki autori smatraju da je termin Šiptari politički nekorektan, a neki da je uvredljiv u srpskohrvatskim jezicima[2][3], makedonskom[4][5] i slovenačkom jeziku.

Vidi još[уреди]Reference[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 Dimitrije Bogdanović, Knjiga o Kosovu, Приступљено 4. 5. 2013.
  2. Vladimir Arsenijević, Naše crnje, Приступљено 4. 5. 2013.
  3. Jovan Ćirilov, Albanac ili Šiptar, Приступљено 4. 5. 2013.
  4. Албанците во енциклопедијата - „шиптари“, Приступљено 4. 5. 2013.
  5. Albance u ekciklopediji nazvali „planinskim ljudima”, Приступљено 4. 5. 2013.