Јосеф Чапек

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јосеф Чапек
Karel Josef Capkovi radio.jpg
са братом Карелом изнад радија
Пуно име Јосеф Чапек
Датум рођења 9. јануар 1887.
Место рођења Хронов
 Аустроугарска
Датум смрти    април 1945.
Место смрти концентрациони логор Берген-Белсен
 Немачка

Јосеф Чапек (* 23. март 1887. Хронов – † април 1945. концентрациони логор Берген-Белсен) био је чешки сликар, писац, фотограф, графичар; брат Карела Чапека. Творац је термина робот.

Биографија[уреди]

Скупа са братом Карлом и сестром Хеленом се родио у породици МУДр. Антонина Чапка (*1855 – † 1929) и његове супруге Божене (рођене Новотнá, * 1866 – † 1924). Оженио се са кћерком познатог адвоката Јармилом Поспíшиловом. Године 1923 им се родила кћерка Алена, која се после удала за МУДр. Јарослава Достáла.

У породици су га звали Печа. Похађао је општу грађанску школу у Упици и у годинама 1901. - 1903. Је посећивао ткачку немачку школу у Врхлабима. У школи се није истицао и једно је време радио као радник у ткачници. Захваљујући својој сестри Хелени и њеном заручнику ЈУДр. Франтјишку Кожелу, који су убебили родитеље, дошао је у могућност да студира 1904. на уметничко индустријској школи у Прагу као и тамошњој специјалној школи за декоративно сликарство. Студије је завршио 1910. Његови први радови под утицајем Фовизма и експресионизма су настали на његовом студијском путовању у Париз и Марсељ и Шпанију у годинама 1910. и 1911. које је подузео са братом Каролом.

Члан удружења Манес је постао 1912. године. Тих година су насталии његови литерарни радови и скупа са братом је издавао генерацијски Алманах. Из удружења Манес је био због неслагања са његовим одбором избачен.

Био је један од оснивача авангардне групе сликара Тврдошијни и учествовао је на њиховој првој изложби у Прагу. У годинама 1920- 1922. је пролазио кроз тзв. Фазу другог кубизма. 1924. године је била његова прва самостална изложба у Прагу и Брну а излагао је и у Паризу. У даље доба 1923- 1927. је стварао углавном уља и цртеже са социјалним мотивима док је после тога сликао мотиве чешког села и деце у једноставном стилу. Био је член Уметничке беседе а писао је и за часопис Живот.

Поред слиакња посвећеиао се и књижевној графици а сарађивао је и са позориштем на Винохрадима и позориштем у Брну као позоришни ликовњак.

Реаговао је не наступе национализма и у Лидовим новинама се појављује са серијом противнационалистичких карикатура. Учествује на противфашистичкој међународној изложби карикатура и хумора у Прагу 1937. Следеће године је издао своје делу Уметност природних народа које представља његове целоживотне студије. 1939. године је слично као и многи други представници културног живота ухапшен од стране Гестапа и завршио је у концентрационом логору Дахау.и на крају у Берген Белсену где је подлегао тифусу. Место његог последњег пребивалишта није познато.

Дело[уреди]

Јосеф Чапек је спадао међу свестране уметничке личности чешке међуратне културе и представљао ие авангардну личност тзв. Чапковске генерације. Био је један од оснивача савременог сликарства и радио је као сликар, графичар, илустратор и позоришни сликар. Његова дела представљају и његову социјалну ангажованост.

Извор[уреди]

Спољашње везе[уреди]