Јохан Петер Густав Лежен Дирихле

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јохан Петер Густав Лежен Дирихле
Peter Gustav Lejeune Dirichlet.jpg
Јохан Петер Густав Лежен Дирихле
Датум рођења (1805-02-13)13. фебруар 1805.
Место рођења Дирен
Француско царство
Датум смрти 5. мај 1859.(1859-05-05) (54 год.)
Место смрти Гетинген
Хановер
Поље Математика
Школа Универзитет у Бону
Институција Берлински универзитет
Ученици Фердинанд Ајзенштајн
Леополд Кронекер
Карл Вилхелм Борхарт

Јохан Петер Густав Лежен Дирихле (нем. Johann Peter Gustav Lejeune Dirichlet; изговор: /ləˈʒœn diʀiˈçle/; Дирен, 13. фебруар 1805Гетинген, 5. мај 1859) био је немачки математичар коме се приписује модерна „формална“ дефиниција функције.

Његова породица је из града Рихлет у Белгији, одакле и потиче његово презиме „Лежен Дирихле“ (франц. le jeune de Richelette", у значењу „млади момак из Рихлета).[1] Тамо је такође живео и његов деда.

Дирихле је рођен у Дирену, где је његов отац радио као шеф поште. Образован је у Немачкој, а онда у Француској, где је учио од многих реномираних математичара тадашњице, између којих је и Георг Ом. Његов први рад био је о Фермаовој последњој теореми и састојао се од делимичног доказа за случај . Тај доказ завршио је Адријан Мари Лежандр, који је био један од лектора. Дирихле је такође завршио свој доказ у скоро исто време; касније је дао потпун доказ за случај .

Године 1831, оженио се Ребеком Анријетом Менделсон Бартолди, која је дошла из познате породице конвертита из Јудаизма у Хришћанство; била је унука филозофа Мозеса Менделсона, ћерка Абрахама Менделсона Бартолдија и сестра композиторâ Феликса Менделсона Бартолдија и Фани Менделсон.

Фердинанд Ајзенштајн, Леополд Кронекер и Рудолф Липшиц били су његови студенти. После његове смрти, Дирихлеова предавања и остале резултате из теорије бројева сакупио је, приредио и објавио његов пријатељ и колега математичар, Рихард Дедекинд под насловом Предавања о теорији бројева (нем. Vorlesungen über Zahlentheorie).

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Elstrodt, Jürgen (2007). „The Life and Work of Gustav Lejeune Dirichlet (1805–1859)” (PDF). Clay Mathematics Proceedings. Приступљено 25. 12. 2007. 

Спољашње везе[уреди]