Њуфаундланд

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Њуфаундленд)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Њуфаундленд
Newfoundland
Nature's Autumn Palette on Newfoundland's Humber River in 2007.jpg
Newfoundland map.png
Географија
Површина 108.860 km2
Обала 9.656 km
Висина 814 m
Највиши врх Кабокс
Администрација
Највећи град Сент Џонс
Њуфаундленд и Лабрадор
Демографија
Становништво 479105  (2006)
Густина ст. 4,4 стан./km2

Њуфаундленд (енгл. Newfoundland, франц. Terre-Neuve, лат. Terra Nova), велико је острво на североисточној обали Северној Америци и најнасељенији део канадске провинције Њуфаундленд и Лабрадор. Острву Њуфаундленд (првобитно названо Terra Nova) је вероватно име дао Италијан Џон Кабот 1497, што је најстарији европски назив у Северној Америци. Провинција у којој се ово острво налазило звала се Њуфаундленд до 2001, када је преименована у Њуфаундленд и Лабрадор (поштанска скраћеница је промењена из NF у NL).

Њуфаундленд је одвојен од полуострва Лабрадор пролазом Бел Ил, а од Острва Кејп Бретон Каботовим пролазом. Он затвара ушће реке Сен Лорен, стварајући Залив Сен Лоренс, највећи залив на свету. Најближи сусед Њуфаундленда је мала прекоморска заједница Свети Пјер и Микелон.

Површина острва је 111.390 km² и по томе је 15. по величини острво на свету. Главни град провинције Сент Џонс, основан је на југоисточном врху острва. Кејп Спиер, јужно од града је најисточнија тачка Канаде. Острво има око 485.000 становника.

Становници Њуфаундленд изгварају „њу-фин-ленд“ или „њу-фан-ленд“. На Њуфаундленду се говори дијалектом енглеског језика познатом као „њуфаундлендски енглески“, дијалектом француског језика познатом као „њуфаундлендски француски“ и дијалектом ирског језика познатог као „њуфаундлендски ирски“.

Спољашње везе[уреди]