Њуфаундленд

Из Википедије, слободне енциклопедије
Њуфаундленд
Newfoundland
Застава Канадске провинције Њуфаундленда и Лабрадора
Географија
Површина: 111.390 km²
Водена површина: 7.797 km²
Дужина обале: 9.656 km
Највиша тачка: Луис хилз
814m
Најдужа река: Река Експлоитс
246km
Административно седиште: Сент Џонс
Демографија
Становништво(2001): 485.066
Највеће етничке групе: Ирци, Енглези, нешто Француза
Највећи град: Сент Џонс
99.182 (град)
172.915 (шира градска зона)
Политика
Влада Њуфаундленда и Лабрадора
http://www.gov.nl.ca
Чланова у Доњем дому: 7
Чланова у Сенату Канаде: 6
Чланова у Сабору: 48

Њуфаундленд (француски: Terre-Neuve; ирски: Talamh an Éisc; латински: Terra Nova) је велико острво на североисточној обали Северној Америци и најнасељенији део канадске провинције Њуфаундленд и Лабрадор. Острву Њуфаундленд (првобитно названо Terra Nova) је вероватно име дао Италијан Џон Кабот 1497, што је најстарији европски назив у Северној Америци. Провинција у којој се ово острво налазило звала се Њуфаундленд до 2001, када је преименована у Њуфаундленд и Лабрадор (поштанска скраћеница је промењена из NF у NL).

Њуфаундленд је одвојен од полуострва Лабрадор пролазом Бел Ил, а од Острва Кејп Бретон Каботовим пролазом. Он затвара ушће реке Сен Лорен, стварајући Залив Сен Лоренс, највећи залив на свету. Најближи сусед Њуфаундленда је мала прекоморска заједница Свети Пјер и Микелон.

Површина острва је 111.390 km² и по томе је 15. по величини острво на свету. Главни град провинције Сент Џонс, основан је на југоисточном врху острва. Кејп Спиер, јужно од града је најисточнија тачка Канаде. Острво има око 485.000 становника.

Становници Њуфаундленд изгварају „њу-фин-ленд“ или „њу-фан-ленд“. На Њуфаундленду се говори дијалектом енглеског језика познатом као „њуфаундлендски енглески“, дијалектом француског језика познатом као „њуфаундлендски француски“ и дијалектом ирског језика познатог као „њуфаундлендски ирски“.

Спољашње везе[уреди]