Залив Сен Лорен

Залив Сен Лоренс је највећи естуар на свету. Воде из Великих језера и реке Сен Лоренс се ту уливају у Атлантски океан.

Залив Сен Лоренс

Река Сен Лорен улази у залив преко два мореуза са северне и јужне стране острва Антикости, мореуз Жак Картје на северу и мореуз Хонгуедо на југу. На северу је ограничен полуострвом Лабрадор, на истоку острвом Њуфаундленд, на југу Нова Шкотска (пре свега острво Кејп Бретон), и на западу полуострво Гаспе и Њу Брансвик. У њему се налазе острва Антикости, Принц Едвард и Магдален.

Залив Сен Лоренс комуницира са Атлантским океаном преко два мореуза, Бел Ил пролаз између Њуфаундленда и Лабрадора и Каботов пролаз између Њуфаундленда и Кејп Бретона. Постојао је још један мореуз, Кансов пролаз између острва Кејп Бретон и Нове Шкотске, али је затворен изградњом пута 1955.

Осим реке Сен Лорен, друге реке које се уливају у залив су Мирамичи, Натаскуа, Матапедиа, Маргаре и Хумбер. Залив има више сужења, а то су залив Шалер, естуер реке Мирамичи, залив Сен Џорџ и пролаз Нортумберланд.

Острво Свети Павле, у близини острва Кејп Бретон, се назива заливско гробље, због бројних бродолома који су се ту догодили. Острво Бонавентур близу полуострва Гаспе, острво Брион “птичје стене” цевероисточно од острва Магдален су значајна уточишта за птице селице и о њима брине канадска служба за животињски свет. Национални паркови Форлион на источном делу полуострва Гаспе, на северној обали острва Принц Едвард, Кучибугуак на североисточној обали Њу Брунзвика, побрђе острва Кејп Бретон на његовом северном делу, Грос Морн на западној обали Њуфаундленда, и национални парк у архипелагу Минган.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]