Адам (биљка)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Адам
P Alom D9903.jpg
Alocasia macrorrhizos
Научна класификација
Царство: Plantae
(нерангирано): Magnoliophyta
(нерангирано): Liliopsida
Ред: Alismatales
Породица: Araceae
Потпородица: Aroideae
Племе: Colocasieae
Род: Alocasia
(Schott) G.Don

Адам (Alocasia) је род крупнолисних зељастих биљака из фамилије козлаца (Araceae), распрострањен у југоисточној Азији, Аустралији, Океанији и Јужној Америци. Род адама обухвата око 70 врста.

Најпознатије врсте су Alocasia cucullata, Alocasia macrorrhizos и Alocasia odora. Поједине врсте и хибриди адама узгајају се и као украсне (собне) биљке. Кртоле биљака су јестиве, али због велике количине кристала оксалне киселине може доћи до отока језика и ждрела, отежаног дисања, чак и халуцинација.

Карактеристике представника[уреди]

Биљке рода адама су зељасте вишегодишње геофите, са подземним стаблом у виду ризома или кртоле. Листови су са широком и великом лисном плочом, која достиже дужину и до 90 cm. Облик лисне плоче је срцаст или копљаст. Цваст је грађена типично за фамилију козлаца — клип (спадикс) са спатом. Спата је беле до беж боје. У доњем делу цвасти налазе се женски цветови, изнад којих се налазе стерилни мушки цветови (са стаминодијама уместо прашника), а изнад њих се налазе фертилни мушки цветови.[1]

Адам и ева[уреди]

Веома карактеристична појава за собне врсте адама је гутација — избацивање капи воде са врхова листова („плач адама"). Гутација омогућава несметан проток воде кроз биљку у условима повећане влажности ваздуха у тропским шумама, када је стоматерна транспирација отежана. Ова појава је и у собним условима чешћа при редовном заливању и повећаној влажности ваздуха. Смањење влажности ваздуха до којег долази приликом повећања броја биљака смањује и интензитет гутације, што се дешава при додавању још једне биљке рода Alocasia или неког другог рода из фамилије козлаца у близину већ узгајаног адама. Придодата биљка назива се „евом" по аналогији са библијским личностима, јер смањује „тугу“ или „плач“ адама.

Извори[уреди]

  1. ^ Armitage A.M. 2001. Armitage's manual of annuals, biennials, and half-hardy perennials. Timber Press. ISBN 978-0-88192-505-0. pp. 42—46

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]