Алдо ван Ајк

Из Википедије, слободне енциклопедије
Алдо ван Ајк

Пошаљи фотографију

Информације
Датум рођења 16. март 1918.
Место рођења Драјберген, Утрехт (Холандија)
Датум смрти 14. јануар 1999.
Место смрти Амстердам (Холандија)
Дела

Алдо ван Ајк (хол. Aldo van Eyck; Драјберген, Утрехт, 16. март 1918Амстердам, 14. јануар 1999) био је холандски архитекта и важи као један од оснивача структурализма у архитектури.

Биографија[уреди]

Алдо ван Ајк био је рођен као други син холандског критичара и филозофа Питера Николаса ван Ајка у Драјбергену. Његов старији брат је био уметник и рестауратор.

Студирао је архитектуру на краљевској академији ликовних уметности у Хагу и на техничкој високој школи у Цириху где је био у контакту са интернационалном авангардом.

Прво је био запослен у заводу за развој града Амстердама, а касније је основао биро и постао самосталан. У граду Амстердаму од 1947. до 1978. године настало је укупно 730 игралишта које је он пројектовао. Зграда Stаdtisch Weisenhаus била је његов први већи пројекат у Амстердаму, иза које су следиле многе друге велике зграде.

У времену између 1959. и 1963. године, радио је као редактор у часопису „Форум“. Утицај на холандску архитектуру је извршио као саоснивач групе „Tеаm Ten“, која је играла важну улогу у CIAM-у, интернационалној организацији архитеката.

Од 1982. године је радио заједно са својом супругом Хани и водио, између осталог, и пројекте за зграде бироа Европске свемирске агенције у Нордвајку, од 1984. до 1989. године.

Године 1990. добио је Краљевску златну медаљу „Краљевског института британских архитеката“.

Спољашње везе[уреди]