Алексије Московски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Алексије Московски
Mitropolitan Alexis by G.Zinovyev (1690s, GTG).jpg
Свети Алексије митрополит московски
Датум рођења 1292
Датум смрти 1378

Свети Алексије (рус. Алексий;) је био митрополит кијевски и целе Русије и председавао је регентсвом Московске кнежевине за време малолетства Дмитрија Донског.

Биографија[уреди]

Алексије, чије је име при рођењу били Елефтериос, је био син Фјодор (Теодора) Биаконта, бојара из Чернигова, који се населио у Москви и основао бојарску породицу Плешчејев. Елефтериос се замонашио у Богољављенском манастиру у Москви око 1313, када је добио духовно име Алексије.1333. године одлази код Митрополита Теогноста.1340. године Алексије је постављен на место заменика Митрополита у Владимиру.Он бива рукоположен 1352. године у чин епископа града Владимира.

Вољом великог кнеза Симеона Алексије постаје саветник његовој браћи Ивану и Андреју.Након посете Цариграда,1354. године он бива изабран за Митрополита Москве и целе русије.Он је такође био духовник Дмитрија Донског и Владимира Ћелавог.Он је стао на страну Димитрија Донског у његовом рату против Твера и Нижњег Новгорода.Тамо је послао светог Сергеја Радоњешког да прекине сва богослужења док се рат не прекине.

Алексије је основао 3 манастира између 1360. и 1370. године: Андроников, Чудов и Алексејевски.Он је био један од заговорника канонизације Митрополита Петра.Мало пре његове смрти Алексије је покушао да убеди Сергеја Радоњешког да постане његов наследник.

Велики јерарх руске цркве у тешко време робовања руског народа под Татарима. Према хришћанској традицији, једном је у детињству ловио птице, па је заспао, и у сну чуо глас: „Алексије, зашто се трудиш узалуд? Ја ћу тебе учинити ловцем људи“. У својој 20. години замонашио се и временом постао митрополит московски. Два пута ишао је у Златну хорду татарску; први пут да ублажи гнев хана Вердевира против руског народа, а други пут по позиву хана Амурата, да му исцели жену од слепила. Она је три године била слепа, али је, по хришћанском предању, оздравила и прогледала када јој је Алексије очитао молитву и помазао освештаном водицом. Умро је 1378. године у 85. години.

Српска православна црква слави га 12. фебруара по црквеном, а 25. фебруара по грегоријанском календару.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]