Амфиоксус

Из Википедије, слободне енциклопедије
Branchiostoma lanceolatum
Амфиоксус (Branchiostoma lanceolatum)
Амфиоксус (Branchiostoma lanceolatum)
Систематика
царство: Animalia
тип: Chordata
подтип: Cephalochordata
ред: Leptocardii
породица: Branchiostomidae
род: Branchiostoma
врста: B. lanceolatum
Екологија таксона

Амфиоксус (Branchiostoma lanceolatum), познат и као копљаста рибица, је врста примитивних хордата из рода Branchiostoma. Живи заривен у песак на морском дну. Дуг је око 10 cm.

Грађа амфиоксуса[уреди]

Тело му је покривено једнослојном кожом и скоро је прозрачно. Испод коже се налазе мишићи распоређени у две снажне мишићне масе које се пружају дуж бокова тела. Да би се ефикасније кретали, мускулатура амфиоксуса је сегментирана (мишићи су издељени мишићним опнама). На леђној страни од главе до репа протеже се осовински орган хорда. Изнад хорде налази се крвни суд и нервни систем у облику цеви са које полазе метамерно распоређени нерви, по два у сваком сегменту. Амфиоксус има цеваст нервни систем. Испод хорде налази се црево. Почиње усним отвором око којег се налазе трепље. У њима се налазе чулне ћелије за мирис. Чулни органи имају сасвим примитиван карактер. Дише на шкрге које се налазе у ждрелу. Крвни систем чине два крвна суда, од којих се један (дорзални) налази изнад, а други (вентрални) испод црева. Крв циркулише захваљујући контрактилности трбушне аорте која има проширења (bulbuilli), јер не постоји диференцирано срце. С обзиром да је амфиоксус слабо активна животиња, њена крв не садржи крвне ћелије нити пигменте, већ се кисеоник директно раствара у крвној течности. Екскреторни систем чине метамерно распоређени нефридијални органи. Распоређени су у два уздужна низа, са сваке стране ждрела по један.

Размножавање[уреди]

Размножава се полно. Полни систем је просте грађе. Чине га низови жлезда метамерно распоређених у области околождрелне дупље. Прскањем њихових зидова, полне ћелије се ослобађају у околождрелну дупљу, па кроз атријални отвор, заједно са водом у спољашњу средину. Оплођење је спољашње. Постоји стадијум ларве, који се знатно разликује од адултног стадијума.

Значај[уреди]

Амфиоксус има велики значај за објашњене порекла кичмењака.

Спољашње везе[уреди]

Литература[уреди]

  • Калезић М. 2000. год. Хордати (ауторизована скрипта). Биолошки факултет: Београд.