Армадило

С Википедије, слободне енциклопедије

Армадило
Nine-banded Armadillo.jpg
Деветопојасни армадило
(Dasypus novemcinctus)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Надред:
Ред:
Illiger, 1811
Породице

Армадиљо је заједнички назив за 2 породице из реда оклопника (Cingulata), Dasipodidae и Chlamyphoridae, које живе у Северној и Јужној Америци. Ове две породице једине су преживеле породице из реда оклопника (Cingulata),[1], а породица пампаске звери (Pampatheriidae) и потпородица глиптодонти (Gliptodontinae), изумрле су.

Армадиљо припада надреду Xenatrhra заједно са лењивцима и мравоједима из реда крезубице.

Име[уреди | уреди извор]

Реч „армадиљо“ на шпанском значи „онај који има оклоп“. На језику наватл ова животиња се зове āyōtōchtli, што значи „корњача - зец”.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Постоји око десет живих родова и око 20 врста живих врста армадиља, који се разликују по броју колутова на њиховом оклопу. Њихова просечна дужина је око 75 cm, укључујући и реп; џиновски армадиљо нарасте до 150 cm и тежи до 59 kg, док ружичасти вилински армадиљо има укупну дужину 12–15 cm. Све врсте су пореклом из Северне и Јужне Америке, где настањују различита станишта, нарочито у Парагвају и околним подручјима. Многе врсте су угрожене.

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Неке врсте попут дугоносих армадиља имају широко подручје распростирања, док су други, попут вилинских армадиља концентрисани на мање подручје у Јужној Америци. Деветопојасни Армадиљо некада је имао мало подручје распростирања у САД, али с временом се због недостатка природних непријатеља проширио по Северној и Јужној Америци све до Аргентине.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Gardner 2005, стр. 94—99.
  2. ^ McDougall, Len (2004). The Encyclopedia of Tracks & Scats. Globe Pequot. стр. 266. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • McDougall, Len (2004). The Encyclopedia of Tracks & Scats. Globe Pequot. стр. 266. 
  • Gardner, A.L. (2005). „Order Cingulata”. Ур.: Wilson, D.E.; Reeder, D.M. Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd изд.). Johns Hopkins University Press. стр. 94—99. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. .

Спољашње везе[уреди | уреди извор]