Армадило

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Армадило
Nine-banded Armadillo.jpg
Деветопојасни армадило
(Dasypus novemcinctus)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Надред:
Ред:
Illiger, 1811
Породице

Армадило је заједнички назив за 2 породице из реда оклопника (Cingulata), Dasipodidae и Chlamyphoridae, које живе у Северној и Јужној Америци. Ове две породице једине су преживеле породице из реда оклопника (Cingulata),[1] а породица пампаске звери (Pampatheriidae) и потпородица глиптодонти (Gliptodontinae), изумрле су.

Армадило припада надреду Xenatrhra заједно са лењивцима и мравоједима из реда крезубице.

Име[уреди]

Реч „армадило“ на шпанском значи „онај који има оклоп“. На jезику наватл ова животиња се зове āyōtōchtli, што значи „корњача - зец”.[2]

Опис[уреди]

Постоји око десет живих родова и око 20 врста живих врста армадила, који се разликују по броју колутова на њиховом оклопу. Њихова просечна дужина је око 75 цм, укључујући и реп; џиновски армадило нарасте до 150 цм и тежи до 59 кг, док ружичасти вилински армадило има укупну дужину 12-15 цм. Све врсте су пореклом из Северне и Јужне Америке, где настањују различита станишта, нарочито у Парагвају и околним подручјима. Многе врсте су угрожене.

Распрострањеност[уреди]

Неке врсте попут дугоносих армадила, имају широко подручје распростирања, док су други, попут вилинских армадила концентрисани на мање подручје у Јужној Америци. Деветопојасни Армадило некада је имао мало подручје распростирања у САД, али временом се због недостатка природних непријатеља проширио по Северној и Јужној Америци све до Аргентине.

Референце[уреди]

  1. ^ Gardner, A.L. (2005). "Order Cingulata"
  2. ^ McDougall, Len (2004). The Encyclopedia of Tracks & Scats. Globe Pequot. pp. 266.

Литература[уреди]

  • Gardner, A.L. "Order Cingulata". In Wilson, D.E.; Reeder, D.M. "Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference" (3rd ed.). Johns Hopkins University Press. 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0. стр. 94–99.. OCLC 62265494.

Спољашње везе[уреди]