Биолошко оружје

С Википедије, слободне енциклопедије
Америчка биолошка бомба, пуњена узрочницима туларемије. Постојала је слична бомба за ношење антракса.

Биолошко оружје (биолошка борбена средства) су биолошки агенси (БАг) који се употребљавају против непријатеља са циљем смањења његове борбене способности. Делују микроорганизмима, инсектима, глодарима и њиховим отровима у циљу убијања или онеспособљавања људи, животиња и биљака.

За војне примјене користе се БАг високе заразности који се лако уносе у организам. Ефикасност се мјери морталитетом и стадијуму онеспособљености противника.

Производња и складиштење б. је забрањена међународним уговорима из 1972. који су и данас на снази. Производња и складиштење се вјероватно у неким земљама и сада одвијају у тајности, и ниједна држава не признаје њихову употребу у рату, иако је до ње повремено долазило у прошлости.

Врсте биолошких агенса (БАг)[уреди | уреди извор]

Бактерије[уреди | уреди извор]

Одгајају се на храњивим подлогама као што је говеђа супа с додатком пептона. Погоднима за распршивање аеросолом се сматрају посебно бактерије које изазивају сљедеће болести: куга, антракс, туларемија, бедреница, бруцелоза, сакагија, и мелиоидоза. За контаминацију воде су погодне колера и дизентерија, које се најлакше преносе диверзантским акцијама.

Вируси[уреди | уреди извор]

Производња вируса је тежа и скупља него код бактерија јер је потребно живо ткиво за узгој. Велике богиње, грип, жута грозница, денга грозница и енцефалитис се разматрају за људе. Против животиња слинавка, шап, куга свиња итд.

Рикеције[уреди | уреди извор]

По неким класификацијама су рикеције пријелазни облик између бактерија и вируса. Помињу се за пренос пјегавог тифуса, квржићног тифуса и кју-грознице.

Гљивице[уреди | уреди извор]

Код људи су узрочници кокцидиоидомикозе и хистоплазмозе. Код животиња узрокују актиномикозу и аспергилозу, а код биљака пламењачу кромпира, рђу жита, кукуруза, кафе.

Производња[уреди | уреди извор]

Центри за производњу серума, вакцина и антибиотика, и фабрике алкохола, квасца и пива могу се искористити за производњу б. без већих преправки. Конзервирање б. се одвија замрзавањем, а затим сушењем под вакуумом. Тако спремљени БАг се могу чувати дуже времена.

Начини примјене[уреди | уреди извор]

Аеросолом из авиона, биолошком ваздухопловном бомбом, авиохемијским прибором. Могу се са б. пунити мине, гранате и ракете. Командоси и диверзанти могу убацивати б. у позадини непријатеља.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]