Глодари

Из Википедије, слободне енциклопедије
Глодари
Apodemus sylvaticus bosmuis.jpg
Таксономија
Царство: Животиње
Тип: Хордати (Chordata)
Класа: Сисари (Mammalia)
Ред: Rodentia
Bowdich, 1821.
Подредови

Глодари (Rodentia) су највећи ред сисара. Ова скупина броји око 2.270 врста, што чини око 42% свих врста сисара. Живе широм свијета у разноврсним животним условима. Величина варира од 6 cm дужине и 7 g тежине (афрички патуљасти миш) до 130 cm дужине и 45 kg тежине (капибара), али је већина врста релативно мала, дужине између 8 и 35 cm.

Анатомија[уреди]

Облик тијела глодара је углавном врло сличан, осим малог броја изузетака, који су због прилагођавања посебним условима живота развили и неке посебне тјелесне особине (одскочне ноге, ноге за копање, летне кожице и сл.).

Вилица[уреди]

Најважнија особина вилице глодара су повећани сјекутићи горње и доње вилице.

Глодари имају 16 или 20 трајних зуба, при чему већина врста ни нема млијечне зубе (осим врста из надпородице Cavioidea, којима израсту трајни зуби још прије него што се окоте). У свакој половини вилице имају по један сјекутић (Dens incisivus), који се још назива и „зуб глодавац“. Доњи сјекутићи су најчешће дужи од горњих. Иза њих долази празан простор који се зове дијастема, а очњаци им нису развијени.

Зуби глодара по правилу немају коријен. Према мјесту израстања зуба имају зубну шупљину и расту током цијелог живота. За разлику од њих, кутњаци имају ограничен раст.

Начин живота[уреди]

Већина глодара су ноћне животиње или су активне у сумрак, али се могу срести и током дана. Живе појединачно или у групама које у случају голе кртице могу имати и више од сто јединки. Глодари живе у свим животним условима, укључујући и високе крошње (нпр. вјеверица). Нема их једино на Антарктику и неким мањим острвима.

Глодари су врло битни у већини екосистема, јер се брзо размножавају што их чини вриједним извором исхране за многе предаторе, као и преносиоцима полена исл.

Поријекло имена[уреди]

Име „глодари“ потиче од особине глодара да морају читав живот да глођу, јер им читав живот расту зуби, па морају да их троше. Латински израз Rodentia је настао на сличан начин, од ријечи rodere (глодати) и ријечи dens (зуб).

Систематика[уреди]

двије трећине свих глодара се налази у натпородици Muroidea. Породице Muridae (плава боја) и Cricetidae (црвена боја) чине главнину натпородице Muroidea.

Спољашње везе[уреди]