Благоје Кошанин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Благоје Кошанин
Blagoje Košanin.jpg
Пуно имеБлагоје Кошанин
Датум рођења(1940-01-08)8. јануар 1940.
Место рођењаГазиводе
 Краљевина Југославија
Датум смрти24. новембар 2013.(2013-11-24) (73 год.)
Место смртиКосовска Митровица
Србија

Благоје Кошанин (Газиводе, Зубин Поток, 8. јануара 1940Косовска Митровица, 24. новембар 2013) био је српски композитор и текстописац народних мелодија. Некадашњи руководилац Радио Телевизије Приштина и почасни грађанин Општине Зубине Поток на Косову и Метохији.

Биографија[уреди]

Основну школу завршио је у Зубином Потоку, средњу музичку у Призрену а први степен Музичке академије у Сарајеву. Радио је као педагог у Нижој музичкој школи у Сарајеву, а затим као продуцент у дискографској кући „Југотон“ у Загребу. Повремено је сарађивао са „Дискосом“ у Александровцу и ПГП РТБ-еом, да би доцније постао и уредник у „Југотону“. Сарајево је напустио после рата у Босни и Херцеговини. Потом је био руководилац Музичке продукције РТ Приштина у Приштини све до 1999. године, када је по други пут у животу био прогнан. До пензионисања 2009. године ради као професор музике у средњој школи у Зубином Потоку. Био је ожењен еминетном Јованком Ућукало Кошанин која је радила као уметница - маскерка у Народном Позоришту у Приштини.

Композиторски рад[уреди]

Благоје Кошанин је од оних српских композитора народне музике који су свој музички израз везали за традиционално народно певање, стварајући тако нову музику на препознатљивој мелодици с елементима народног фолклора. Дебитовао је на фестивалу „Илиџа“ 1967. године на коме је освојио другу награду публике песмом „Без љубави све је пусто“, у интерпретацији Недељка Билкића, и другу награду стручног жирија песмом „Зашто ме не волиш“ у интерпретацији Заима Имамовића. Следеће године је тријумфовао на „Илиџи“ песмом „Ти припадаш другоме“ у интерпретацији Н. Билкића, а 1969. осваја другу награду публике песмом „Одлази, одлази“ у извођењу Томе Здравковића. Након 1970. године дошли су нове композиције и нове награде на фестивалима „Вогошћа“ и „Београдски сабор“. Његове песме су певали врхунски певачи народне музике: Заим Имамовић, Недељко Билкић, Тома Здравковић, Силвана Арменулић, Нада Обрић, Неџад Салковић, Милан Бабић, Беба Селимовић, Мехо Пузић, Мирослав Илић и други, а у телевизијским серијама Мија Алексић, Миодраг Петровић Чкаља и Јован Јанићијевић Бурдуш.

Стваралаштво[уреди]

Дискографија[уреди]

  • Најлепше песме Благоја Кошанина, CD са 20 композиција и интерпретација, ПГП РТС, 2006.

Литература[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]