Богољуб Карић

С Википедије, слободне енциклопедије
Богољуб Карић
Snezana Djordjevic i Bogoljub Karic (cropped).jpg
Биографија
Датум рођења(1954-01-17)17. јануар 1954.(68 год.)
Место рођењаПећ
ФНР Југославија
Држављанствосрпско, руско
НародностСрбин
Религијаправославни хришћанин
СупружникМиланка Карић
Деца4
Професијаекономиста, бизнисмен и политичар
УниверзитетЕкономском факултету у Нишу
Политичка
странка
Покрет снага Србије

Богољуб Карић (Пећ, 17. јануар 1954) српски је бизнисмен и политичар.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 17. јануара 1954. године у Пећи од оца Јанићија и мајке Данице, од 2011. монахиње Ангелине.[1] Основну и средњу школу је завршио у Пећи. Дипломирао је на природно-математичком факултету у Приштини, на одсеку за географију. Магистрирао је на Економском факултету у Нишу на тему „Организација и развој мале привреде“. Заједно са три брата и сестром основао је породичну фабрику „Браћа Карић“ у Пећи 1971. године. За више од три деценије развио је велику компанију која послује у разним областима: телекомуникације, грађевинарство, финансије, образовање, медији, трговина... Директор је и власник приватног „БК“ универзитета и још неколико фирми у Србији и иностранству и носилац је ордена Светог Саве.

У влади Мирка Марјановића био је министар без портфеља. Основао политичку странку „Покрет снага Србије – Богољуб Карић“ чији је лидер. До 2005. године, његова компанија је била сувласник предузећа „Мобтел Србија“ заједно са ПТТ Србија. Богољуб Карић је такође оснивач Карић Фондације која улаже своја средства у хуманитарне акције, развој образовања и подршку младим људима. Од 2006. године је у егзилу , а за њим је све до децембра 2016. била расписана потерница Републике Србије. За то време Богољуб се слободно кретао по целом свету јер потерница за њим у другим земљама није важила и била је окарактерисана као политички мотивисана. Неколико месеци пре укидања потернице, Богољуб је објавио да планира повратак у отаџбину током маја 2017. године.

Тужилаштво за организовани криминал је 27. децембра 2016. обуставило истрагу против Богољуба Карића, а Специјални суд у Београду је укинуо решење о притвору и повукао потерницу.

Године 2005. добио је титулу почасног доктора наука од јапанског универзитета Сока.[2]

Богољуб Карић се вратио у Србију 30. децембра 2016. након скоро 11 година у егзилу.[3]

Медији су 2022. донели вест да је Богољуб Карић тражио да му се година рођења са 1954. промени на 1974.[4]

Афера Мобтел[уреди | уреди извор]

Богољуб Карић побегао је из Србије фебруара 2006. године - није се појавио на саслушању као оптужени у случају Мобтел. Према првим информацијама побегао је у Белорусију, али се касније испоставило да су он, као и брат Сретен, који је побегао пре њега, у ствари у Москви. Богољуб Карић се током марта 2015. јавио из Москве у емисији ,,Тешка реч" путем скајпа и том приликом оптужио претходну власт и Млађана Динкића за организовани криминал, рекетирање и да су му све сместили. Том приликом је изјавио да ће се вратити у Србију уколико оптужница против њега буде поништена. [5] “.[6] Богољуб Карић је одлукама највиших судских инстанци Републике Србије ослобођен било какве одговорности у бесправном поступању политички инспирисаном од стране претходног политичког режима. Његов одлазак из Србије 2006. године био је једини начин да сачува свој живот и интегритет своје породице у свеопштој политичкој кампањи и одузимању имовине најуспешнијих компанија у власништву породице Карић. Након добијања коначног судског решења да не постоје основи за вођење поступка против њега 2016. године враћа се у земљу, и наставља своје пословање у још пунијем замаху на основама међународно признатих пословних резултата у периоду одсуства.

Приватни живот[уреди | уреди извор]

Његова супруга је Миланка Карић. Има четворо деце: Небојшу, Неду, Јелену и Даницу.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]