Ветеринарска медицина

С Википедије, слободне енциклопедије
Операција пса (Универзитет пољопривредних наука и ветеринарске медицине, Клуж-Напока).

Ветеринарска медицина (лат. veterinarius) је грана медицине која се бави превенцијом, дијагностиком и лијечењем болести, поремећаја и повреда животиња. Обим ветеринарске медицине је широк, који покрива све животињске врсте, домаће и дивље, са широким спектром услова који могу утицати на различите врсте.

Ветеринарска медицина је веома распрострањена, и са и без стручног надзора. Професионалну његу најчешће предводе ветеринари, али и ветеринарски техничари.

Ветеринарска медицина помаже људском здрављу кроз праћење и контролисање зооноза (болести које се преносе са животиња на људе), безбједности хране и индиректно кроз вршење основних медицинских истраживања. Такође помажу при контролисању хране сточног поријекла, а и чувајући ментално здравље љубимаца. Ветеринари често сарађују са епидемиолозима, али и другим здравственим научницима и природњацима у зависности од посла. Етички, ветеринари су обично дужни да брину о добробити животиња.

Историја[уреди | уреди извор]

Египатски Папирус из Кахуна (1900. п. н. е.) и Ведска литература у античкој Индији (Шалихотра) су једни од првих писаних извора о ветеринарској медицини. Први будистички цар Индије едиктом Ашоке каже: „Краљ Пијадаси (Ашока) је омогућио двије врсте медицине, медицину за људи и медицину за животиње. Гдје нема љековитог биља за људе и животиње, наредио је да се купи и посади“.

Први покушаји да се организује и регулише праксу третирања животиња фокусирала се на коње због њиховог економског значаја. У средњем вијеку око 475. године, поткивачи су комбиновали свој посао са поткивањем са много ширим задатком „лијечења коња“. Лорд-мајор Лондона 1356. године забринут због лошег стања бриге о коњима у граду, свим поткивачима који раде у кругу од 7 mi (11 km) од града Лондона наредио да оснују удружење које би регулисали и унапређивало њихов рад. То је довело до оснивања Поштоване компаније поткивача 1674. године.[1]

У међувремену, књига Карла РуинијаАнатомија коња“ је објављена 1598. године. То је била прва свеобухватна расправа о анатомији не-хумане врсте.[2]

Успостављање професије[уреди | уреди извор]

Први ветеринарски колеџ је основан у Лиону 1762. године, а основао га је Клод Буржелат.[3] Према Луптону, послије посматрања разарања говеда која су мучила француска стада, Буржелат је посвијетио своје време тражећи лијек.[4]

Ветеринарски радници[уреди | уреди извор]

Ветеринари[уреди | уреди извор]

Ветеринарску заштиту обично предводи ветеринар. Ова улога је еквивалента љекару у хуманој медицини, а обично укључује постдипломске студије и квалификације.

Ветеринарски техничар[уреди | уреди извор]

Ветеринарски техничар је ветеринарски радник који има завршен IV степен ветеринарске школе и он помаже ветеринару у обављању стручно-техничких послова.

Фазе у рађању говеда

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hunter 2004, стр. 1–4.
  2. ^ Wernham 1968, стр. 472.
  3. ^ Marc Mammerickx, Claude Bourgelat: avocat des vétérinaires, Bruxelles 1971
  4. ^ J.L.Lupton, "Modern Practical Farriery", 1879, in the section: "The Diseases of Cattle Sheep and Pigs" pp. 1.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]